Hotel? Huis, villa of appartement?
Qua accommodatie hebben we door de jaren heen wel wat ervaring opgebouwd: nu slapen we uiteraard in ons eigen stekje, maar voorheen boekten we zowel hotels als vakantiewoningen. Beide hebben hun voor-en nadelen, ik som ze voor jou even op.
De prijs van je accommodatie hangt af van de periode en de regio waar je wenst te verblijven, meer daarover lees je hier.
Hotel
Er zijn ondanks de beperkte grootte van Ibiza bijzonder veel hotels. Van eenvoudige 2-sterrencomplexen tot 5-sterren luxeresorts, voor ieder wat wils. In een hotel geniet je natuurlijk van de service, alles wordt voor jou gedaan: wassen, schoonmaken, koken. Je hoeft niets zelf te doen en alles wordt voor jou geregeld. Kom je iets tekort of heb je iets nodig, heb je het maar aan de receptie te vragen. Dat is een voordeel, maar voor die service betaal je natuurlijk.
Nadeel aan een hotel is het gebrek aan privacy: groot luxe-resort, agroturismo of boetiekhotel, er zijn altijd andere gasten met wie je de accommodatie moet delen. In een hotel ben je ook meer gebonden, aan bv. de openingstijden van het ontbijt. Sommigen vinden dit vervelend: als je bv. een nachtje gaat clubben, slaap je graag uit, maar niemand zet graag de wekker om naar het ontbijt te gaan…
Kort samengevat: als vakantie voor jou gelijk staat aan ‘niets doen’, dan is een hotel de beste keuze.
Zelf boeken
Wil je goedkoop logeren? Dan is goed vergelijken de boodschap. Ikzelf maak altijd gebruik van Booking.com. Je kan hier op verschillende criteria filteren zoals locatie, aantal sterren, gratis wifi, parkeerplek, en ook op ‘laagste prijs eerst’. Ik vind Booking.com handig in gebruik omdat de website heel overzichtelijk is, ze een groot aanbod hebben én voldoende foto’s van ieder hotel.
Ook de beoordelingen zijn accuraat: enkel als je daadwerkelijk de accommodatie boekte, kan je een review schrijven, in tegenstelling tot bv. Tripadvisor, waar je niet moet bewijzen dat je er logeerde en dus eender wie, eender wat kan schrijven…
Toch is het zeker geen slecht idee om, als je een hotel via Booking.com hebt gevonden, de website van het hotel zelf nog eens te checken: soms geven ze korting of een speciale promotie als je rechtstreeks via hun (website) boekt ipv. een derde partij.
Ook Trivago en Momondo zijn gekende online platformen om hotels op te boeken, al blijft mijn favoriet Booking.com.
Kijk ook eens naar combinaties: all-in reispakketten waarbij vlucht, luchthavenvervoer en verblijf samen worden geboekt. Dat is niet alleen handig maar ze hebben vaak ook zéér interessante prijzen. Zo’n aanbiedingen vind je oa. bij Corendon, Tui.be en Sunweb. Goed kijken en vergelijken is de boodschap maar het loont vaak de moeite! Nog een Nederlandse website die pakketreizen aanbiedt aan zéér lage prijzen: Vakantiediscounter, best interessant.
Ook platformen zoals Voyage Privé bieden geregeld accommodaties op Ibiza aan: hier kan je hotels boeken met kortingen tot wel 70 procent! Je kan je inschrijven voor de reisbestemming ‘Ibiza’ en dan sturen ze je automatisch een e-mail wanneer er een aanbieding is. Vaak gaat het om suites of luxe-kamers die je met flinke korting kan boeken. Je moet je wel éérst gratis lid maken op hun website.
Reisbureau
Geen tijd of zin om alles uit te pluizen? Weet je niet goed waar te beginnen? Dan kan ik je Ibiza Tailor aanraden, dé Ibiza reisexpert: hij neemt je alle werk uit handen en maakt een reisvoorstel op maat, volledig naar jouw wensen. Michael heeft de beste deals bij de leukste verblijven op Ibiza, én vooral: een aanbod dat veel verder gaat dan een traditioneel reisbureau, zoals charmante b&b’s en idyllische agroturismo’s. Hij bezoekt alle accommodaties zélf en kan zo gericht adviseren wat bij jou past. Je hebt steeds persoonlijk contact en eenmaal je geboekt hebt, ontvang je een digitale reisgids die je ter plekke kan gebruiken. Handig!
Huren van een huis
Op Ibiza is het erg populair om een vakantiehuis of villa te huren. Het komt immers, wanneer je met meerdere personen reist, vaak goedkoper uit dan een hotel. Deel de prijs van het vakantiehuis door het aantal dagen en aantal personen, en je zal merken dat het verrassend betaalbaar is:
Een villa voor 6 personen – 7 nachten (3 slaapkamers, 3 badkamers + zwembad) in Santa Gertrudis, tijdens de maand juni, kan je huren voor bv. 3000eur : dat is slechts 500eur per persoon voor een hele week in een luxueuze villa te verblijven!
Daarnaast ben je in een vakantiewoning gewoon meer flexibel en geniet je meer vrijheid: je stapt in de auto wanneer je dt wil, je kan zelf koken of op restaurant gaan, je bent niet beperkt tot vaste tijden voor ontbijt, diner, schoonmaak etc. Je hoeft je niet aan te kleden en op te maken om naar de ontbijtzaal te gaan… heerlijk!
Je kan ook in alle rust en privacy genieten van een dagje relaxen aan je eigen zwembad: geen animatie, muziek of rumoerige kids 🙂 Een vakantiewoning is ook veel ruimer dan een ieniemienie hotelkamer en je hebt veel minder last van je ‘buren’. De meeste vakantiehuizen liggen bovendien aan de kust of in de natuur, op mooie, rustige locaties. Ook voor wie graag zijn huisdier meeneemt, is een huisje huren interessant, want honden zijn vaak toegelaten.
Huren van een appartement
Wie wel houdt van de flexibiliteit en privacy, maar liever niet met meerdere personen een huis wenst te delen, kan een ervoor kiezen om een appartement te huren. Huur altijd een appartement in een commercieel uitgebaat appartementencomplex (“aparthotels”) via Booking.com., een appartement huren van een privé-eigenaar is immers verboden, je leest er meer over hieronder.
Huurwet – illegale verhuur
Op Ibiza is het enkel toegestaan om een eigen (privé)woning te verhuren aan toeristen (<30dagen) mits de eigenaars hiervoor een speciale verhuurlicentie hebben, die wordt uitgereikt door het Consulaat voor Toerisme. Om aan zo’n licentie te geraken, moet de woning aan bepaalde kwaliteitsnormen en regels voldoen.
Dat geldt echter niet voor appartementen: die kregen en krijgen sowieso géén licentie van de overheid… Appartementen mogen eigenlijk enkel long-term (>30dagen) verhuurd worden, maar veel eigenaars lappen die regels aan hun laars: de verhuur aan toeristen is immers erg winstgevend. Daarom dat je op het internet toch massaal appartementen te huur aangeboden ziet voor korte periode’s (enkele dagen, 1 week, 2 weken, …). Maar laat je door hen niets wijsmaken: het is 100% illegaal.
Wanneer de eigenaar zijn pand op Airbnb, HomeAway of een andere website/platform plaatst, moet hij verplicht dat licentienummer erbij vermelden. Als het er niet bijstaat, of hij kan het jou niet bezorgen, wil dat dus zeggen dat hij waarschijnlijk géén licentie heeft en het pand bijgevolg illegaal aangeboden wordt… De regering van de Balearen houdt sinds 2017 strenge controles op die illegale verhuur: zo zijn er inspecteurs die het internet afschuimen en is er een ‘kliklijn’ waarop bewoners hun verhurende buren kunnen klikken…
Wanneer de eigenaar van de door jou geboekte accommodatie betrapt wordt, riskeert hij een boete van minstens 40 000eur en wordt de accommodatie voor verhuur gesloten. Vervolgens ben jij je centjes én je verblijf kwijt, en dien je alsnog elders te boeken… of je reis te annuleren.
Conclusie: verhuren aan toeristen (short-term) is enkel toegestaan mits licentie. Géén licentie = illegaal. Een verblijf boeken bij een verhuurder zonder licentie is dus een risico. Aan jou de keuze of je dat risico wil nemen, but don’t say I didn’t warn you…
In samenwerking met Ibiza Business Tips
Nog enkele interessante artikels ivm. de huurwetgeving: The Sun, Ibizan Sun, SeeIbiza
Waarom?
Waarom werd deze huurwetgeving nu ingevoerd? Veel mensen denken dat de regering van de Balearen de toeristensector kapot wil maken en de hotels wil sponsoren, maar niets is minder waar: het is een maatregel om de overspannen woningmarkt te normaliseren en hun eigen inwoners te beschermen.
Er heerst op Ibiza namelijk een groot tekort aan woningen en appartementen voor de lokale bevolking én de seizoensarbeiders, omdat de meeste vastgoedeigenaars liever short-term verhuren aan toeristen dan long-term aan een resident. Reken maar uit: een appartementje met 2 slaapkamers kan je tijdens het hoogseizoen verhuren voor makkelijk 1000eur per week. Verhuur je het long-term, dan is dat 1000eur per maand… Vakantieverhuur is dus véél winstgevender.
Maar, hierdoor worden seizoensarbeiders genoodzaakt om op krappe, aftandse appartementjes te wonen met zijn zessen (of vaak zelfs meer) om zo de kosten te kunnen delen… Ook de jongeren die op Ibiza wonen hebben amper de mogelijkheid een huis(je) of appartement te kunnen huren (laat staan kopen) zien verder dan ook geen toekomst en trekken weg uit Ibiza, naar het vasteland.
Door de huurwet in te voeren hoopt de regering dit probleem aan te pakken. Immers, als die seizoensarbeiders wegblijven + de lokale bevolking wegtrekt door gebrek aan degelijke accommodatie, dan zijn er geen werkkrachten meer en zal uiteraard het toerisme daar sterk onder lijden… Want zonder hen rijden er géén taxi’s of bussen, worden er geen kamers gepoetst, is er géén bediening op restaurant, en is er niemand die ons een ijskoud biertje of cocktail kan serveren op het strand…
Fraude – oplichting
Jammer maar helaas, ieder jaar hoor ik berichten over oplichtingspraktijken (‘scams’) bij vakantieverhuur op Ibiza. Deze fake verhuurbedrijven hebben, net zoals de échte verhuurfirma’s, prachtig en professioneel ogende websites met mooie logo’s, foto’s en een ruim aanbod aan villa’s en vakantiewoningen. De villa’s die ze aanbieden zijn soms nepvilla’s (foto’s van villa’s elders op de wereld), maar vaak ook gewoon bestaande villa’s (die je effectief op Ibiza terugvindt), maar aan belachelijk lage prijzen. De eigenaars van die villa’s weten vaak niet dat die foto’s van hun villa wordt misbruikt op zo’n fake website!
Na enkele mailtjes of telefoontjes vragen ze om een voorschot over te schrijven. Eenmaal je dat betaald hebt, verdwijnen ze van de aardbodem: de website gaat offline, geen reactie via e-mail en het telefoonnummer gaat uit gebruik… en jij bent al je centjes kwijt…
Soms blijft de website nog wel even bestaan, tot ze nog méér mensen hebben opgelicht, en verdwijnen dan pas. De daders zijn zéér moeilijk te vatten en de politie kan (of wil) weinig doen.
Maar hoe kan je dan die oplichters onderscheiden van de échte aanbieders? Moeilijk. Want ook de oplichters pakken dus uit met prachtige, betrouwbaar ogende websites…
Veilig en betrouwbaar huren
Daarom ging ik voor jullie op zoek naar betrouwbare partners: verhuurfirma’s die voldoen aan enkele voorwaarden die ik belangrijk acht, criteria waar ik zélf rekening mee zou houden bij het huren van een woning:
- Betrouwbaarheid: 100% veilig, géén fake, fraude of scam! Ik had persoonlijk contact met de aanbieder, dus kan de ‘echtheid’ bevestigen.
- Kwaliteit: kwalitatieve panden voorzien van alle modern comfort, géén shabby, aftandse of hopeloos verouderde panden. Alle woningen zijn door de aanbieder ook persoonlijk bezocht en in het bezit van een verhuurlicentie.
- Communicatie: snel, efficiënt én in je eigen taal! Zowel telefonisch als via e-mail. Toch véél gemakkelijker als je tijdens het hele huurproces terecht kan in het Nederlands ipv. Spaans, Engels of…. iets daar tussenin 😉
- Service: een goede service, zowel vooraf bij je booking, als bij aankomst en vertrek. Maar uiteraard ook tijdens je verblijf, wanneer er iets zou misgaan (sleutels kwijt, een lek, defect huishoudtoestel, inbraak, … ) wil je altijd iemand kunnen bereiken en snel geholpen worden.
Heb je dus interesse om een vakantiewoning te huren, vul dan het contactformulier in, en wij doen de rest! Snel en gemakkelijk, heerlijk toch?
Fake verhuur – SCAM websites – frauduleus
Onderstaande lijst is een opsomming van frauduleuze verhuurwebsite’s en firma’s. Zoals je kan zien, zijn dat er behoorlijk wat! Ze staan vaak enkele maanden online, lichten een heleboel nietsvermoedende vakantiegangers op, halen dan de webpagina offline en verdwijnen als sneeuw voor de zon met alle centen… Boek dus nooit bij één van onderstaande website’s!
Zelf nog een website toe te voegen aan dit lijstje? Let me know: klik hier
www.homeibizarentals.com
www.oneibiza.com
www.ibizavillarentals.net
www.ibiza-rentalhome.com
www.ibizasandholidays.com
www.IbizaDream4all.nl
www.ibizarentdreams.com
www.BLCvillas.com
www.balearicstay.com
www.beatsibizaisland.com
www.ibizasandholidays.com
www.ibizavillarentals.net
www.ibidreams.com
www.balearicvillarentals.com
www.holiday-ibiza.com
www.seaside-bnb.com
www.holidayvillaibiza.com
www.onehouseibiza.com
www.ibizadream4all.net
www.ibiza-rent2stay.com
www.monica-villa.com
www.balearicluxuryvillas.com
www.rentholidaysvillas.com
www.balearicvacations.com
www.cocavillas.com
www.balearicvillaescapes.com
www.adamallorca.com
www.paradisevillaholidays.com
Tot slot
Een vakantiewoning huren vraagt tijd en aandacht om uit te pluizen met wie je te doen hebt en of het allemaal netjes – en volgens de wet – geregeld is. Neem geen risico’s, bespaar je die tijd en energie en kies voor een veilige, betrouwbare verhuurfirma! Ik kan dit echt niet genoeg benadrukken, ik hoor zo vaak verhalen van mensen die zijn opgelicht, geloof me, dat wil je écht niet meemaken…
Wens je toch rechtstreeks bij een eigenaar te huren, via bv. Airbnb? Hou dan één regel in het achterhoofd: If it sounds too good to be true, it usually is…