Formentera

Door Barbara
chezz gerdi formentera hippe beach club

Formentera, ook wel het ‘kleine zusje’ van Ibiza genoemd. Een piepklein (83 km²!) maar oogverblindend mooi eiland met 12.200 inwoners, en dit op zo’n 7 kilometer ten zuiden van Ibiza.

Het mag gezegd dat dit eiland ondanks haar beperkte grootte over een bijzonder charme beschikt, met azuurblauw water en fijn wit zand, vergelijkbaar met de Malediven, Seychellen en andere luxe-paradijzen ter wereld. Jahaa, écht!

In verschillende reisgidsen zal je terugvinden dat een dagtrip Formentera een absolute must is tijdens je vakantie naar Ibiza. Toch deel ik die mening niet helemaal, of wil ik ze graag nuanceren: een dagtrip naar Formentera is absoluut de moeite, maar het is wat mij betreft géén must tijdens je allereerste vakantie naar Ibiza.

Ik vind het namelijk zonde dat sommige toeristen enkele not to miss Ibiza highlights inruilen voor een dagje Formentera. Hou die dagtrip Formentera voor een tweede of derde Ibiza-reis en ontdek eerst Ibiza in al haar facetten alvorens de oversteek te maken. Je zal het op die manier eens zo hard waarderen!

Wil je Formentera écht grondig verkennen, kan ik aanraden van er enkele nachten te verblijven. Op één dag kan je ook best wat zien, maar dan is het reppen, in a hurry, overal snel even stoppen en weer verder rijden of fietsen.

ses illetes strand formentera ibiza

Ses Illetes

Good to know

Er zijn een groot aantal gelijkenissen tussen Ibiza en Formentera, maar ook verschillen. Zo vind je op Formentera niet alleen Spanjaarden, maar ook zeer veel… Italianen! De Italianen weken tijdens de jaren ’90 namelijk massaal uit naar – het voor hen mondaine – Formentera. Nog steeds is het voor hen een dream holiday en geliefde vakantiebestemming, je zal op Formentera dus bijgevolg véél Italiaans horen, zien en proeven!

Wist je trouwens dat Formentera in de jaren ’60 en ’70  ook werd overspoeld met hippies en gelukzoekers? Het werd hét uitverkoren eiland van schrijvers, kunstenaars, ontwerpers, artiesten en muzikanten.

Zo bracht Bob Dylan lange tijd op het eiland door, en ook de bandleden van Pink Floyd tijdens de opnames van hun album “Soundtrack from the Film More” in 1969. Ook Chris Rea, Joni Mitchell en Bob Marley brachten tijd door op Formentera…

Verder zal je ook merken dat er een ander levensritme heerst op Formentera, hier gaat het er een stuk rustiger, meer ontspannen aan toe dan Ibiza, hier zak je nóg een versnelling lager… Er zijn – door de beperkte grootte – uiteraard minder faciliteiten (hotels, restaurants, barretjes,…) dan op Ibiza, maar no worries, toch voldoende hoor. Je vindt er géén ‘partytoerisme’ zoals in bv. Playa den Bossa of San Antonio. Bezoekers van Formentera komen voornamelijk voor de natuur, rust en ontspanning. Net zoals op Ibiza vind je ook hier een natuurgebied dat las Salinas heet, en ook hier wordt er zout gewonnen. Het is beschermd UNESCO werelderfgoed. Bij zonsondergang geeft dit een bijzondere, roze gloed en er zijn soms ook flamingo’s te spotten!

Formentera is enkel per boot bereiken, het piepkleine eiland heeft immers géén luchthaven, in tegenstelling tot Ibiza. Alles wat je op het eiland vindt van voedsel en levensmiddelen moet dus per boot aangevoerd worden.

Dit vertaalt zich dan ook in de prijzen, die nog nét een tikkeltje hoger liggen dan op Ibiza, gemiddeld zo’n 20%! Hou daar rekening mee als je een daguitstap plant en laat je niet verrassen.

Maar laat ik vooral besluiten met de grootste troef van Formentera: de bijzondere fauna en flora, prachtige stranden, idyllische vissershutjes, charmante strandbarretjes, vuurtorens, impressionante zonsondergangen, en de immer uitgestrekte, eindeloze, felblauwe zee…

View point onderweg naar Far de la Mola

View point (“Mirador”) onderweg naar Pilar de la Mola

Formentera: mijn tips

Onderstaande lijst is een opsomming van mijn persoonlijke, favoriete adresjes, alsook aanbevelingen van vrienden, kennissen en andere Formentera-lovers. Daarnaast deed ik een oproep op onze facebookpagina, waarbij jullie talrijk jullie favo formentera adresjes deelden, waarvoor dank! Dat alles samen resulteerde in onderstaande lijst. Je zal al snel ontdekken dat Formentera héél wat te bieden heeft. Enjoy!

Heb jij nog een leuke tip? Suggesties of opmerkingen? Stuur me dan – heel graag zelfs – een berichtje!

Wanneer?

De maanden juli en augustus zijn het drukst op Formentera, net zoals Ibiza eigenlijk. Mijn persoonlijke voorkeur om Formentera te bezoeken gaat uit naar de maanden mei-juni en september-oktober.

How to reach: de ferrry (veerboot)

Tijdens het hoogseizoen is er wel ieder half uur een ferry die vertrekt naar Formentera. Er zijn verschillende bootmaatschappijen, met verschillende optstapplaatsen, met telkens verschillende prijzen.De belangrijkste (en meest gebruikte) opstapplaats is de haven van Ibiza stad. Van daaruit vertrekken bijna alle veerboten en ze komen allen toe in de haven van Formentera, ‘La Savina’ genaamd.

Verder zijn nog er nog enkele opstapplaatsen (met een kleine pier) zoals Figueretas, Santa Eularia, Playa d”en Bossa, etc. gebruikt door de kleinere ferry maatschappijen. Ook zij hebben als eindbestemming ‘La Savina’.

Formentera tips Ibiza boot ferry strand

haven van Formentera, “La Savina”

Tickets

Je kan vooraf (online) tickets aankopen maar het hoeft niet, er zijn tijdens het hoogseizoen altijd voldoende tickets en voldoende boten. Je kan tickets kopen ter plekke in de haven, bij één van de ticket booths (ticketkraampjes) daar. Deze zijn duidelijk zichtbaar opgesteld, je kan ze niet missen. Ook de andere opstapplaatsen (bv. Figueretas) hebben ticketkraampjes.

Ik raad het eerder af om vooraf tickets te kopen: wacht de dag zelf af en hou rekening met het weer! Bij bewolking, kans op regen of sterke wind kan je de trip beter uitstellen.

Bij sterke wind kan er hevige deining ontstaan en is het écht geen pretje aan boord, tenzij je een ijzersterke maag bezit… Het is altijd handig om pilletjes tegen zeeziekte mee te nemen, you never know. Je vindt ze goedkoop in de Spaanse apotheek of farmacia, vraag naar ‘Biodramina’.

Prijzen & vaartijden

De prijzen van de ferry variëren naargelang het seizoen en de maatschappij. Raadpleeg vooraf hun website’s of vergelijk aan de ticketkraampjes in de haven.

Maar reken – als richtlijn- ongeveer 20 euro heen en 20 euro terug, per persoon. Voor kinderen en groepen zijn er speciale, goedkopere tarieven.

Vaartijden variëren per maatschappij. Raadpleeg vooraf hun website’s of vergelijk aan de ticketkraampjes in de haven. Opgelet: als je de laatste ferry terug naar Ibiza mist zit er niets anders op dan een hotelletje te boeken en te overnachten op Formentera. Stuck on an island… 🙂

De duur van de boottocht hangt af van de bootmaatschappij en het type boot, maar reken ongeveer een uurtje met een kleinere/tragere boot tot een half uurtje met de ‘fast ferries’.

Alle ferry’s hebben een kleine bar aan boord waar je drankjes en ook wat snacks kan verkrijgen. Er zijn toiletten en je kan zowel binnen als buiten plaatsnemen.

TIP: smeer zonnecrème als je in volle zon op het buitendek van de ferry gaat zitten, door de wind verbrand je in no time zonder dat je het doorhebt!

formentera haven ibiza boot ferry tips

haven van Formentera, “La Savina”

ferry formentera boot ibiza

My happy hippy 🙂

Ferry maatschappijen

 • Baleària: grote maatschappij die vanuit Ibiza stad uitvaart. Heeft zowel ‘gewone’ veerboten die je op een uurtje naar Formentera brengen als fast ferries die er slechts 30 minuten over doen. Er is tijdens het hoogseizoen de hele dag door om het half uur een veerboot. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.
 • Trasmapi: grote maatschappij die vanuit Ibiza stad uitvaart. Enkel ‘fast ferries’ die je op amper 30 minuten naar Formentera brengen. Er is tijdens het hoogseizoen de hele dag door om het half uur een veerboot. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.
 • Aquabus: middelgrote maatschappij die vanuit Ibiza stad uitvaart, Figueretas en Playa d’en Bossa. Iets kleinere, tragere boten, met een vaartijd van een uurtje. Beperkte vaartijden tov. de vorige maatschappijen. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.
 • Mediterranéa Pitiusa: middelgrote maatschappij die vanuit Ibiza stad uitvaart. Heeft 3 types veerboten: de Jet line maakt de oversteek op 25 minuten, de express line op 35 minuten en de low-cost line op 45 minuten. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.
 • Santa Eularia ferry: kleine maatschappij die vaart vanuit Es Canar, Cala Pada, Santa Eularia, Cala Llonga en Es Figueral. Beperkte vaartijden. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.
trasmapi formentera ibiza tips

Trasmapi fast ferry

Met de auto op de ferry?

Dat kan bij oa. Baleària en Trasmapi: zij beschikken over ferry’s waar auto’s aan boord kunnen, mits meerprijs uiteraard. Hou echter rekening met het feit dat veel autoverhuurbedrijven dit niet toestaan! Het staat vaak vermeld in de ‘kleine lettertjes’ van je huurcontract.

Bovendien is er sinds 2019 een nieuwe maatregel die het verkeer op Formentera moet beperken: zo mogen er dagelijks slechts 2.200 auto’s en 200 motorfietsen aan land. Deze maatregel is alleen van toepassing in de maanden juli en augustus en daarmee is elke reiziger die Formentera met zijn motorvoertuig wenst te bereiken, verplicht een toelating aan te vragen via https://formentera.eco/ Voor toeristen kost het 1 euro per auto 0,50 euro per motorfiets. Reizigers die zonder toestemming de veerboot betreden, krijgen boetes die variëren van € 1.000 tot € 10.000!

Wil je toch een auto op Formentera? Huur er dan ter plekke één, dat is scheelt een hoop ‘gedoe’ 🙂 Meer daarover lees hieronder in het hoofdstuk ‘getting around’.

Maar goed, mijn inziens is een auto niet het ideale vervoersmiddel op Formentera, mijn voorkeur gaat uit naar een scooter of de fiets.

Plan je dagtrip

Vooraf:

 • Check het weerbericht en bekijk welke dag het zonnigste en meest stabiele weer biedt tijdens je vakantieperiode.
 • Check vervolgens de vaartijden van de ferry’s voor die dag: deze hangen uit in de haven van Ibiza of check dit online, op de website’s van de ferry maatschappijen. Je vindt de links hierboven.
 • Beslis op welk tijdstip je die dag wil vertrekken en vanuit welke opstapplaats. Hou rekening met de duurtijd van je verplaatsing, dwz. vanuit je verblijfplaats rijden naar je opstapplaats (bv. de haven van Ibiza stad), parking zoeken, wandelen tot aan de opstapplaats en een ticketje kopen.
 • Maak desgewenst al een reservatie voor lunch, tijdens het hoogseizoen is het erg druk bij de populaire beach clubs op Formentera!

Dag zelf:

 • Sta tijdig op en bekijk het weer: is dat zoals verwacht? Zonnig en windstil? Rij dan richting je opstapplaats en koop ter plekke een ticketje. Opstappen, vertrekken, varen. Onthoud goed waar en wanneer je de boot terug moet nemen!
 • Huur bij aankomst in de haven van Formentera een fiets of scooter, verken het eiland en geniet van je dagje.
 • Keer tijdig terug richting de haven. Je moet immers – zoals zovelen – je fiets/scooter weer binnenbrengen. Dat zorgt vaak voor wachttijden bij het tankstation (om je scooter weer bij te vullen) en even wachten bij de fiets/scootershop om weer in te leveren.
 • Opstappen, vertrekken, varen.

How to reach: privé boot of yacht charter

Ook wel yacht charter of privé-charter genoemd. Dwz. dat je een boot huurt mét kapitein. Indien je zelf over een vaarbewijs beschikt kan je deze ook zelf besturen. Je deelt de boot enkel met je eigen gezelschap en geniet van alle comfort en luxe. Hier is de trip zelf eigenlijk al een belevenis! Je kan aanmeren bij de strandjes en baaitjes die je wil, voor anker gaan en snorkelen, zwemmen, suppen, … Een privé boottocht is vaak leuk als je met meerdere personen bent, zo kan je ook de kosten delen.

TIP: Check onze Besos Formentera boat tour, die neemt je mee naar de mooiste plekjes en highlights van Formentera!

formentera boot boat tour boottocht ibiza

Onze Besos boat tour met de Nela of Nelita boot, 100% genieten!

Getting around: hoe je verplaatsen op Formentera

De auto

De auto is – zoals reeds aangehaald – een optie maar niet ideaal, de wegen zijn wel toegankelijk maar parkeerplek vinden kan soms wat lastiger zijn. Omwille van die reden is de scooter en de fiets het meest populaire vervoersmiddel voor bezoekers. Wie toch een auto wil huren kan terecht in de haven van Formentera bij volgende maatschappijen:

TIP: je kan ook een old skool Mehari huren! cool! 🙂 http://www.formenterameharis.com/

Fiets en scooter

De scooter is the easy option en ook veruit de populairste manier, want je kan zo snel en zonder moeite het eiland verkennen. Wie echter sportieve benen en genen bezit kan kiezen voor de fiets. Leuk alternatief ‘in between’: de elektrische fiets. Best of both worlds!

Bij aankomst in de haven zie je pal voor je Moto Rent Pujols en Moto Rent Mitjorn, daar kan je terecht voor zowel scooters, motors als fietsen en elektrische fietsen (e-bikes). Ze zijn tijdens het hoogseizoen 7/7 open. Je kan vooraf online reserveren of gewoon ter plekke ééntje huren, zoals ik meestal doe. Dat duurt niet erg lang, reken ongeveer een kwartiertje, neem wél je identiteitskaart mee! Controleer de staat van de brommer en draag een helm! Safety first.

Opgelet: je moet je scooter volgetankt weer binnenbrengen. Dat zorgt vaak voor wachttijden bij het tankstation richting de haven. Hou hier rekening mee en voorzie voldoende tijd zodat je de ferry niet mist! Je vindt de tankstations (er zijn er maar 2 op het eiland) op deze kaart.

Motorent Pujols

Taxi’s en bussen

Er zijn taxistandplaatsen in de haven en de dorpjes. Wil je echter alle highlights van Formentera ontdekken op één dag, is het minder ideaal en komt het duur uit. Voor je enkel van de haven naar een strand te verplaatsen en terug is het dan weer prima.

 • Taxi’s algemeen tel.nr. +34 971 32 23 42
 • Taxi’s Sant Francesc tel.nr.  +34 971 32 20 16
 • Taxi’s Es Pujols tel.nr. . +34 971 32 80 16

Er zijn ook bussen die je vanuit de haven ‘La Savina’ naar de dorpjes en stranden brengen. Er is ook
een bus turístic die pendelt tussen La Savina, Ses Illetes, Es Pujols en Far de la Mola. De busdiensten worden het hele jaar door uitgevoerd maar tijdens de zomer wordt de dienstregeling uitgebreid.

Uitgebreide informatie over routes en dienstregelingen vind je hier: www.busformentera.com

Stranden, beach clubs en chiringuito’s

Ses Illetes: posh but (soooo) pretty

Het meest bekende – en volgens sommigen ook het mooiste – strand van Formentera. Het werd reeds door verschillende instanties, magazine’s en reiswebsite’s (zoals oa. de Travellers‘ Choice awards) uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld. Not bad, right? Een langgerekte strook (1400 meter) met fijn, wit zand, ondiep turquoisekleurig water, en een fenomenaal uitzicht op Ibiza en het eilandje Es Palmador. Jaw-dropping. Dit strand bevindt zich links in het ‘puntje’, het uiterste noorden van het eiland. Erg populair en zéér druk vanwege de ligging, het bevindt zich vlakbij de haven en is dus makkelijk te bereiken met de fiets, bus, taxi, scooter of auto. I admit, het is adembenemend mooi! Een paradijslijk landschap, een streling voor het oog, een postkaart…

Playa ses Illetes trekt een gevarieerd publiek aan: locals, toeristen maar ook celebrities en the rich and famous die hier aanmeren met hun (super)jachten… 

Indien je een hapje wenst te eten kan je dat bij volgende locaties. Laat ik er alvast bij zeggen dat al deze restaurants best prijzig zijn en hou er rekening mee dat tafels in het hoogseizoen ruim (minstens 2 weken) van tevoren moeten worden gereserveerd, tenzij anders aangegeven.

 • Juan y Andrea: Erg bekend, een iconisch strandrestaurant dat al bestaat sinds 1971 én de favoriete hang out van alle super yacht people. Beach chic, luxueus en prijzig, maarrrr… qua kwaliteit the best. En dat is door velen geweten, reserveer daarom een maand vooraf.
 • Beso beach: Ook erg bekend en… ook best prijzig. Very boho gestyled, hip, trendy, dj, cocktailbar, lekker eten. Dimitri Vegas en Like Mike zijn hier vaste klant, en ik begrijp waarom 🙂 Reserveer een maand vooraf. Ze hebben ook een Beso Beach in Ibiza (op Las Salinas), Tulum (Mexixo) en Sitges (Spanje).
 • Es Moli de Sal: Qua setting uiterst stijlvol, suuuuperlekker eten, maar meer relaxed qua sfeer en minder duur dan Juan y Andrea/Beso beach. Leuk pluspunt: van hieruit heb je een fantastisch uitzicht op Es Vedra! Naast Beso beach mijn persoonlijke favoriet en… ook Sergio Herman komt hier graag. What’s not to like?
 • El tiburon: Niet ‘hip’ of ‘chique’ maar een normale setting met normale prijzen. Verrukkelijke lobster salad!
 • El Pirata: Idem, normale setting met normale prijzen. Locals en toeristen. Lekkere seafood paella.

Alle restaurants/beach clubs hebben een dinghy service, een watertaxi waarbij ze met een klein bootje de passagiers oppikken aan hun jachten en weer terug brengen. Ook onze Besos boat tour – Formentera maakt gebruik hiervan, voor een lunchsstop bij één van bovenstaande locaties.

Opgelet: dit strand bevindt zich in het Natuurpark Ses Salines d’Eivissa i Formentera, als je met de auto of scooter het natuurpark wil bereiken, moet je een kleine toegangsprijs betalen. Te voet of met de fiets is de toegang gratis.

TIP: Geen zin om veel geld uit te geven aan food & drinks? Koop dan een lunchpakketje, snacks of drankjes in één van de supermarktjes in de haven (‘La Savina’), op het strand zelf is er immers niets van winkeltjes. But keep the beach clean! Laat geen afval achter op het strand aub!

Juan y Andrea formentera

Juan y Andrea

ses illetes tips formentera

tips formentera bezoeken

Ses Illetes

Playa de Levante

Dit strand grenst aan Ses Illetes, het bevindt zich rechts in dat ‘puntje’, die smalle strook in het uiterste noorden van Formentera. Sommige stukken liggen nog geen 50 meter van elkaar verwijdert zodat je moeiteloos van het ene strand naar het andere kan lopen of gewoon je handdoek ergens tussen de twee kan uitgooien. Best of both worlds 😉

Playa de Levante is een lang (1400 meter) en breed (90 meter) strand, omgeven door duinen en een houten wandelpad. Hier is het een stuk rustiger dan het aangrenzende Ses Illetes, je vindt er altijd nog een plekje om peaceful te zonnen. Er kan in de zomer soms wel een sterke oostenwind waaien, met stevige deining tot gevolg.  Er zijn een paar chiringuito’s waar je een hapje kan eten met zicht op zee:

 • Tanga: een relatief groot beach restaurant dat eten van goede kwaliteit serveert. Het interieur of de setting is niet echt ‘bijzonder’, nothing posh or fancy, maar eerder vrij basic, desondanks toch best charmant. Paella, vis/zeevruchten, vlees, salade’s, enz, de klassieke Mediterraanse keuken.
 • Chiringuito Manolito: klein, eenvoudig strandtentje met simpele maar goede gerechten, zoals vis, vlees, burgers, toast en salades. Ook een leuke pitstop voor een drankje tijdens je fiets- of wandeltocht.

Opgelet: dit strand bevindt zich in het Natuurpark Ses Salines d’Eivissa i Formentera, als je met de auto of de scooter het natuurpark wil bereiken, moet je een kleine toegangsprijs betalen. Te voet of met de fiets is de toegang gratis.

Ses illetes tips formentera

Links playa Ses Illetes, rechts playa de Levant

Tanga

Ses Illetes

Playa es Pujols

Net onder Playa de Levant vind je Playa es Pujols. Een charmant en breed zandstrand van ongeveer 600 meter, gelegen aan het levendige dorpje Es Pujols. Fijn zand, ondiep water, vissershutjes, rostpartijen en een aangename wandelboulevard met tal van winkeltjes, barretjes en restaurantjes. Handig, want je hebt dus vanop het strand maar de wandelpromenade over te steken en je komt meteen in het dorpscentrum. Maar ook op en rond het strand zijn er leuke eet-en drinkgelegenheden:

 • Chezz Gerdi: stijlvolle, bekende beach club met Italiaans-Mediterraanse gerechten. Laidback sfeertje, dj, lounge en boetiekje. Prijzig maar errrrrrg lekker. Strike a pose bij hun iconische, rode VW-busje! Not to miss.
 • Kiosko Bartoleto: an islanders secret 😉 Supereenvoudig, basic strandtentje, goed verstopt in de duinen, een ‘zijstraatje’ van het houten wandelpad richting Chezz Gerdi. O-zo-charmant. Simpel, lekker, niet duur. I like.
 • Chiringuito People: piepklein houten strandbarretje, met good food & drinks aan redelijke prijzen. Proef hun cocktails! Los gezelligitos.
chezz gerdi formentera hippe beach club

Chezz Gerdi

Playa de Migjorn

Aan de ‘overkant’ van het eiland, de zuidkust, vind je het langste zandstrand van Formentera: Playa de Migjorn. Een strand van – hou je vast – ongeveer 6 km (!) dat bestaat uit diverse baaitjes die worden gescheiden door rotsachtige stukken. Elk van deze baaitjes heeft zijn eigen naam en toegang maar ze worden verbonden door een houten wandelpad door de duinen. Erg family friendly, je zit hier beschut uit de wind, het water is ondiep en je hoeft niet té diep in je buidel te tasten om een hapje te eten.

Je vindt er tal van restaurants, beach clubs en chiringuito’s, maar doorgaans wat meer authentiek & charmant en minder ‘posh‘ dan pakweg Ses Illetes. Een heerlijk relaxte vibe, ietwat ‘hippie’ misschien, je vindt er ook veel surfers en nudisten. Vrijheid, blijheid! 

 • Blue bar: Een op zijn zachtst gezegd unieke strandbar en zoals de naam het al aangeeft: alles is er blauw. Het ziet eruit als een soort space ship, een ufo met grote aliens incluis 🙂 Niet meteen het soort ‘decor’ dat je verwacht op een eiland maar dat maakt het net zó cool en quirky. Blue bar verwijst naar de psychedelische – high on acid – jaren ’60, een periode waarin oa. Bob Marley en Pink Floyd het eiland bezochten. Ze serveren heerlijke cocktails, lekker eten én een fantastische zonsondergang. Not to miss!
 • Kiosko Bartolo: Supereenvoudig, basic strandtentje, op de rotsen gebouwd, met enkele blauwe tafeltjes en stoelen, strooien parasols, very charming. Simpel, lekker, niet duur. De hamburgers zijn hier heerlijk. I like.
 • Lucky bar: idem, een eenvoudig strandtentje maar altijd propvol vanwege het laid-back sfeertje. Niks moet, alles mag, uren turen naar de zee met je voeten in het zand en een ijskoud biertje. Of twee…
 • Flipper & Chiller bar: fijne beach club met ligbedjes, restaurant en een lounge area op hun rooftop. Goede cocktails, lekker eten en altijd een fijn muziekje. Hip maar niet té.
 • Piratabus: Een very hippie (maar well known) strandbar in een omgebouwde bus. Zalig uitzicht, lekkere tapas en sunset drinks. Soms wel erg druk, but worth the wait.
 • Sa Platgeta: charmante restaurantje met prima prijs-kwaliteitverhouding, lekker sangria en vis/zeevruchten.
 • 10.7:  dé stylish hang-out van de (Italiaanse) hipsters 😉 Sunset drinks, chill out muziekje en een party sfeertje. Mediterraans/Aziatische keuken, de sushi is to-die-for!
 • Kiosko 62: Een échte beach shack, in de letterlijke zin van het woord. Een houten hutje dat het hele jaar door open is aan een iets ‘ruiger’ stukje strand. Altijd propvol, zowel locals als toeristen. Topplekje voor sunset drinks in een (zeer) no-nonsense sfeertje.
 • Gecko beach club: strak, stijlvol hotel met ligbedjes op het strand en bijhorende restaurant/beach club. Ook als niet-hotelgast kan je hier komen zonnen, lunchen of dineren, maar dat kost je wel 55eur. Altijd wat relaxte beats op de achtergrond en zéér lekker eten. Iedere dinsdag en donderdag houden ze een grote fish bbq aan het strand.
 • Casbah: het restaurant van het gelijknamige hotel. Toppertje. Lekker eten in een goddelijk boho interieur. Aanrader.

Blue bar

Lucky bar

Kiosko Bartolo formentera leuk strand barretje

Kiosko Bartolo

Cala Saona

Een klein, vredig en idyllisch baaitje (ongeveer 120 meter lang) verscholen tussen de roodbruine rotsen aan de westkust van Formentera. Een luilekker, no nonsense sfeertje, een fantastisch uitzicht op Ibiza en…  de beste sunset van het hele eiland! Voor mij persoonlijk één van de highlights van Formentera, a tiny slice of paradise, mag niet ontbreken op je to-do-lijstje. Al zal je dit prachtige ‘plekkie’ wel moeten delen met anderen, want het is erg populair zowel bij de lokale bevolking als toeristen.

 • Chiringuito Saona: simpel maar very cute houten strandtentje waar je terecht kan voor een drankje. Links op het strand, tegen de rotsen. Verover tijdig een plekje voor die legendary sunset!
 • Restaurante Sol: stylish strandrestaurant gespecialiseerd in vis/paella/zeevruchten met prachtig uitzicht over de baai. Vraag aan een tafeltje vooraan op hun terras, zo dicht mogelijk bij de zee.
 • A mi manera: op de weg naar Cala Saona. Kraakverse Italiaans/Mediterraanse gerechten met homegrown veggies, in een groene, romantische setting. Je dineert hier in de tuin, onder de bomen, gedecoreerd met kaarsen en lampionnetjes, het doet me altijd wat denken aan La Paloma op Ibiza…

TIP: Check het kleine baaitje Caló d’en Trull en de view point Punta Rasa voor prachtige foto’s! Beide op slechts 10 min. wandelen vanuit Cala Saona.

tips strand formentera restaurant

Restaurante Sol

Cala Saona strand baai Formentera Ibiza

Cala Saona

Dorpjes

La Savina (haven)

Hier kom je toe met de boot en het kan er bijgevolg soms erg druk zijn: al die toeristen zoeken bij aankomst immers hun weg richting de stranden en dat verloopt niet altijd even vlot of snel. Door die voortdurende stroom aan bezoekers hangt er bijgevolg een bruisend sfeertje en eigenlijk is het best nog een gezellig havenstadje met behoorlijk wat leuke adresjes. Tijdens de zomermaanden is er ’s avonds een klein hippiemarktje, wat het wachten op je ferry naar Ibiza weer wat aangenamer maakt 🙂

 • Molo47: fine dining in zeer modern kader. Aziatisch fusion. Voor foodies en fijnproevers. Top!
 • Quimera: stijlvol dineren, met een waanzinnig uitzicht! Romantisch, eerder verfijnd, zeer goed van kwaliteit.
 • Sa Sequi: net buiten de haven, een favoriet bij locals voor verse vis! Prijs-kwaliteit prima en mooie sunset.
 • Can Carlitos: een prachtig restaurant met zeer lekkere tapas, seafood en rijstgerechten. Aanrader!
Molo47

Molo47

San Francisco (Sant Francesc Xavier)

De hoofdstad van Formentera en het belangrijkste dorp van het eiland. In Sant Francesc is de Consell Insular (eilandraad) gevestigd en bevinden zich de voornaamste diensten. Het is een gezellig en pittoresk dorpje met een schattig kerkje op het dorpspleint, omringd door barretjes en winkeltjes.

 • Café Matinal: dé plek voor ontbijt en brunches, vers, homemade en zeer uitgebreid. Toppertje.
 • Bar & hostal Centro: één van de oudste barretjes van het dorp, tegenover de kerk. Altijd een bruisend sfeertje, veel locals.
 • Ca Na Pepa: Italiaanse bar met heerlijk ontbijt, lunch en tapas. Tip: proef hun eggs benedict als ontbijt! Relaxed sfeertje.
 • Bollicine: Een klein, gezellig restaurantje met prima prijs-kwaliteit verhouding. Vers en homemade, aanrader.
 • Bona Espina: Wat een interieur! Qua design TOP én een fantastische keuken. Creatieve Mediterraanse gerechten maar ook een superlekkere ceviche! Mijn favoriet.
 • Sabeurada de Can Simonet: Mooie setting, goede, kwalitatieve gerechten aan redelijke prijzen.

Es Pujols

Een bruisend dorpje met véél faciliteiten (bars, hotels, winkels, resto’s, …) dat aan het strand gelegen is (Playa es Pujols) en daarom erg populair. Misschien wel het meest ‘toeristische’ dorpje van allemaal, maar desondanks wel erg gezellig.

 • Can Vent: leuke resto aan het strand, hip sfeertje, muziekje ’s avonds, leuk!
 • Boca salina: ontbijt, lunch, diner aan het strand. Prachtig interieur, fabulous view, lekker eten. Aanrader.
 • Can Loca: aan de wandelpromenade, Mediterraanse gerechten met zicht op zee. Romantisch plekje.
 • Bé va Bé: ijsjes! verstopt in één van de kleine straatjes maar superlekker!
 • Bananas bar: erg populaire bar, muziek en vééééél Italianen.
 • Tipic: één van de weinige clubs van het eiland. Sven Väth host hier tijdens de zomer regelmatig Cocoon parties. Neem laatste boot ’s avonds vanuit Ibiza en de eerste ’s morgens weer terug 😉
 • Pineta club: dansgelegenheid waar veel Italianen naartoe trekken. Zien en gezien worden. A bit posh, ze hebben ook een VIP area.
Es pujols Formentera

Wandelpromenade langs het strand van Es Pujols

San Fernando (Sant Ferrán de Ses Roques)

Sant Ferran ligt in het midden van het eiland, daar waar de wegen van Sant Francesc, Es Pujols en Pilar de la Mola elkaar kruisen. Dit vredige dorpje was in de jaren zeventig het trefpunt voor hippies, muzikanten en kunstenaars, die samenkwamen in het legendarische barretje ‘Fonda Pepe’ dat gelukkig nog steeds bestaat. Bob dylan en Pink Floyd waren hier oa. klant!

De ambachts/kunstmarkt (mei tot en met oktober) vindt plaats in de hoofdstraat die naar de kerk leidt en is, met uitzondering van woensdag en zondag, elke dag geopend van 21.00 tot 24.00 uur.

 • Macondo: beste pizza’s ever. Proef hun homemade limoncello 😉
 • Fonda Pepe: zoals hierboven reeds aangehaald, een zéér basic maar legendarisch barretje met een rijke geschiedenis. Er is in al die jaren maar weinig veranderd aan het interieur, en dat is net de charme ervan. Perfecte pitstop voor een ijskoud biertje of een eenvoudige hap.
 • Blat Picat: healthy food, een zaaaaalig ontbijt of lunch! ‘Bar de vegetals’, zo noemen ze zichzelf, dus groenten en fruit spelen hier de hoofdrol. Veggie/vegan stuff, verse sapjes/smoothies, heeeeeerlijke toast avocado, smoothie bowls met huisgemaakte granola, to-die-for vegan chocolate cake en ga zo maar verder. Yummmm…

Es Caló de Sant Agusti

Een charmant een eeuwenoud vissersdorpje, een plaatje! De verzameling vissershutjes hier zijn in 2002 zelfs uitgeroepen tot cultureel erfgoed! Piepklein maar de moeite, je vindt er ook tal van traditionele visrestaurants.

 • Can Rafalet: Eenvoudige setting maar zicht op zee, goede rijstgerechten, vis en zeevruchten. Prijzen best redelijk. Er komen veel locals, best vooraf reserveren.
 • Restaurante Pascual: stylish interieur, prachtige setting, vooral vis en zeevruchten, behoorlijk verfijnd. Aanrader!
 • Restaurante Es Caló: Mediteraanse keuken van goede kwaliteit, aangenaam zitten.

Es Calo De Sant Agusti

El Pilar de la Mola

Een dorpje langs weerszijden van de weg die naar de vuurtoren “far de la mola” leidt. Het lijkt wel het einde van de wereld, want de vuurtoren staat aan de rand van een gigantisch hoge klif gevolgd door die oneindige, blauwe zee, zover het zicht reikt… Creepy en indrukwekkend tegelijk, en zéker enkele foto’s waard. Buiten die vuurtoren is er echter niet veel te zien/beleven, het is dan ook het rustigste dorpje van Formentera, behalve tijdens de hippiemark (ambachtenmarkt)  elke woensdag- en zondagmiddag (16.00-21.00 uur), van mei tot oktober. Er is dan ook live muziek, het trekt behoorlijk wat bezoekers, best gezellig!

 • Can Toni: meer dan 100 jaar oud barretje! Leuke pitstop voor een drankje.

Secret spots & beaches

 • Calo des Mort: absoluut de moeite waard! Een mini-zandstrand, een klein, idyllisch paradijsje! Een inham omgeven door hoge rotsen, vissershutjes, ondiep, azuurblauw water. De aller-mooiste foto’s maak je hier… Highly recommend. Het is makkelijk te voet te bereiken vanuit Kiosko Bartolo op Playa Migjorn, reken ongeveer 10 minuutjes stappen.
 • Cala en Baster: een geheim ‘strandje’ omgeven door hoge rotsen dat een stevige wandeling naar beneden vergt, maar je wordt beloond met een baaitje helemaal voor jou alleen. TIP: Je vindt hier 2 ‘grotten’, uitsparingen die werden gemaakt in de rotsen zodat de vissers hun bootjes erin konden bewaren. Van daaruit kan je een topfoto maken! Volg de Carrer de Cala en Baster helemaal ten einde, tot je bij de baai uitkomt.
 • La Cueva Foradada/grot Cap de Barbaria: vlakbij de vuurtoren Cap de Barbaria vind je een soort ‘gat’ of ‘grot’ in de grond met een blauw laddertje erin, als je daarin afdaalt kom je in een soort grot terecht met zicht op zee! Als je voor de vuurtoren staat (met de zee voor je) bevindt de grot zich rechts ervan, niet ver van de rand van de klif.
 • Na Blanca d’en Mestre: de grootste vijgboom van Formentera, echt gi-gan-tisch! Meer dan 100 jaar oud en wel 350 m²! De de enorme top wordt ondersteund door 200 houten ‘krukken’. Rij vanuit Sant Ferrán naar Pilar de la Mola. Op kilometer 9 zie je em in het veld.

Calò Des Mort formentera ibiza

Calò Des Mort

Calò Des Mort

To visit

 1. De 2 vuurtorens: Far de La Mola en Far del Cap de Barbaria. Beide indrukwekkend mooi. Hou er rekening mee dat die laatste (Cap de Barbaria) sinds de zomer van 2017 een barrière plaatste om de toegang tot auto’s en scooters te ontzeggen en zo de natuur rondom niet te schaden. Er is een parkeerplaats die plaats biedt aan ongeveer 60 auto’s en 100 scooters, maar eens die vol staat moet je wel een flink eind wandelen.
 2. Salines de Formentera: ook Formentera heeft een natuurgebied met zoutpannen, bij zonsondergang krijgen ze een roze gloed, very instagrammable, er zijn ook vaak flamingo’s te spotten!
 3. Verdedigingstorens: net zoals Ibiza heeft Formentera die typerende verdedigingstorens (‘torre’s’), 5 om precies te zijn:  de Des Garroveret toren, de Sa Gavina-toren, Sa Punta Prima-toren, Pi des Català-toren en Sa Guardiola-toren op het eiland Espalmador.
 4. View point of “mirador” van Formentera: geeft je een fantastisch uitzicht over het eiland! Volg de weg richting Pilar de la Mola, net voordat je de top bereikt, zie je rechts een restaurant ‘El Mirador’, waar je kan parkeren.

vuurtoren formentera ibiza far la mola

To do

  • Flower power party in juli en augustus! In San Francisco, La Mola en op het strand van Es Pujols. Aanrader.
  • Peix sec eten: een lokale delicatesse. Letterlijk: gedroogde vis. Deze wordt vers gevangen, vervolgens een paar uur in grof zout geplaatst en dan aan de pine tree’s opgehangen om in de zon te drogen. De Mediterrane lucht geeft er een bijzonder aroma aan. De peix sec wordt in verschillende gerechten gebruikt zoals de ‘ensalada payesa’ (boerensalade), maar ook op pizza’s of gewoon op knapperig stukje geroosterd brood. Je vindt het bij verschillende restaurants op de menukaart of je kan het kopen in de plaatselijke winkeltjes. Meer weten over de lokale gastronomie? Bekijk dan deze brochure.
  • Fietsen of wandelen: gezien de geringe afmetingen van Formentera is het een ideale fiets- en wandeleiland. Er is keuze uit 12 fiets- en 20 wandelroutes en omdat het eiland vlak is, zijn deze ook erg geschikt voor kinderen. Je kan deze wandel-en fietsroute’s gratis downloaden.
  • Duiken doe je met de duikschool Vellmari, zijn nemen je mee naar de onderwaterwereld van Formentera, verborgen parels en grotten! Wel best vooraf even contact opnemen.
  • Kajakken kan je oa. met Wet4fun, ze organiseren begeleide kayak tours in groep of je kan er zelf ééntje huren en één van de kajakroute’s volgen die je hier gratis kan downloaden.

(Hippie)markten

 • Ambachtelijke markt van La Mola: woensdag en zondag van 16 tot 22 uur. De grootste, vanwege het aantal verkopers én aantal bezoekers.
 • Ambachtelijke markt van Sant Fernan: elke dag behalve woensdag en zondag van ’s middags tot ’s avonds (17 uur – 22 uur).
 • Andere markten: Sant Francesc dagelijks (9 uur – 14 uur) en Es Pujols ook dagelijks (17 uur – 22 uur)
 • In de have ‘La Savina’ is er tijdens de maanden juli en augustus de hele dag een marktje.

Een overzicht van alle activiteiten (lokale festiviteiten, live-muziek, etc.) kan je hier downloaden of bekijken via deze link:  http://www.agendaformentera.cat

Mijn persoonlijke must-see’s van Formentera

Okay, al deze info is misschien wat overweldigend en ik hoor je al denken ‘lieve help, dit krijgen we nooit op één dag gezien…” Klopt. Zoals ik al eerder aanhaalde is dat echt onmogelijk. Als je Formentera grondig wil ontdekken, moet je er eigenlijk enkele nachten logeren. Maar goed, wie dus toch een dagtrip wil plannen en zich afvraagt “Wat moeten we nu zéker gezien hebben?”, hieronder vind je mijn persoonlijke highlights, zaken waarvan ik vind dat je ze zeker moet zien tijdens jouw bezoek aan Formentera.

 • Playa ses Illetes
 • Bezoek aan het dorpje Es Pujols
 • Bezoek aan het dorpje San Fernando (Sant Ferran) en een drankje bij het legendarische barretje ‘Fonda Pepe’
 • Bezoek aan het dorpje San Francisco (Sant Francesc Xavier) en Lunch bij Bona Espina (of één van de andere resto’s in het lijstje hierboven)
 • Bezoek aan vuurtoren Far de La Mola
 • Playa Migjorn en drankje bij Blue Bar (of één van de andere barretjes/beach clubs in het lijstje hierboven)
 • Foto’s bij Caló des Mort
 • Bezoek aan Faro de Cap de Barbària + de grot
 • Sunset op Cala Saona

Zoals je ziet is het nog veel, maar het is haalbaar als je de eerste ferry heen neemt/de laatste terug en je je verplaatst met de scooter. Zo deed ik het althans bij mijn allereerste bezoek aan Formentera. Stoppen, kijken, even verkennen, foto’s nemen en weer doorrijden. Hey, nobody said it would be easy 😉

Formentera hotspots to do visit must see tips ibiza

Logeeradresjes

Wie het liever dus wat relaxed doet kan best overnachten op Formentera, er zijn verrassend véél logeeradresjes op dit kleine eiland. Het is zelfs moeilijk om er ééntje uit te kiezen, want ze zijn bijna allen heerlijk island-style ingericht én dicht bij het strand en de zee. Van luxehotel tot boetiekhotel, appartement, hostal of B&B, voor ieder wat wils. Check zeker deze selectie mooierds:

 • Gecko hotel & beach club: gelegen aan het meest bekende strand van Formentera: playa Migjorn. Standaard kamers maar ook luxueuze suites met eigen zwembad, spa/wellness en prachtig uitzicht.
 • Talaya Formentera: is een appartementencomplex met tien stijlvolle bungalows en vier studio’s, gelegen in de duinen van playa Migjorn.
 • Can Tres: zoooo mooi! Een kleinschalig en very boho complex op 600 meter van playa Migjorn, met 8 studio’s/appartementen, allemaal los van elkaar voor voldoende privacy. Rust, zon, zee, chillax!
 • Gaviota – Formentera Vacaciones: moderne, comfortabele appartementen en studio’s aan het strand, in het vissersdorp Caló de Sant Agustí. Zeer rustig logeren. Adults only.
 • Can Aisha: 5 prachtige appartementen in een soort mini-resort vlakbij Es Pujols en Sant Ferran. Prima ligging.
  Adults only.
 • Hotel Es Marès: goddelijk boutiekhotelletje met excellente service. Prijzig, maar top! Ze hebben ook een fantastisch restaurant, schuif die voeten maar onder tafel 😉
 • Five Flowers: nieuw sinds 2019, met bijhorend restaurant KOKOY (japans-mediterraans). Hip en mooi, strak design.
 • Hotel Casbah. Op 5 minuutjes van het strand, met stijlvolle, aparte bungalows in een dennenbos. Luxe, maar de moeite. Fantastisch restaurant.
 • Formentera white studios: stylish appartementen in de haven, fantastisch uitzicht!
 • Hotel Cala Saona & spa: luxe, stakke, moderne vormgeving, meteen aan het strand. Fantastisch uitzicht en zonsondergang.
 • La Masía de Formentera: stijlvol hotel met goede ligging en prachtig uitzicht. Fantastisch ontbijt. Ze hebben appartementen, bungalows en gewone kamers. Aangenaam zwembad.
 • Casa Serena: een prachtig gerenoveerd huis, telt slechts 5 – unieke – kamers met elks een eigen lounge area. Op 100m van het strand. Heerlijk!
 • Sa Pedrera Suites & Spa: Luxueuze, moderne appartementen nabij Es Pujols.
 • Sa Cala suites (voorheen Apartamentos Pascual):  stijlvolle en recent gerenoveerde appartementen vlakbij het strand van Es Calo de Sant Agusti. Ook goed restaurant.
 • Paraisa Los Pinos: zeer rustig gelegen en mooie appartementen nabij playa Migjorn. Werd recent vernieuwd met oog voor detail.
 • Apartamentos Castaví: moderne appartementen in het hart van Es Pujols, dus winkels, barretjes, restaurantjes vlakbij en het strand op slechts 5 minuten wandelen.
 • Hostal Rosales: in Es Pujols. Basic maar mooi, geen luxe, netjes, schoon en betaalbaar.

Can Tres

Casbah

Tot slot

Nog wat handige ‘dingetjes’ voor als je je trip naar Formentera wil voorbereiden:

   • Een handige kaart/plattegrond van Formentera kan je hier gratis downloaden. Bekijk al eens door vóór je vertrek en duid je reisroute aan op de kaart, het bespaart je een hoop tijd ter plekke!
   • Erg leuk, deze webcams van Formentera! Check vooraf even de weersomstandigheden en… start dreaming!
   • Een zeer handig overzicht van alle bovengenoemde restaurants op Formentera (en méér) met bijhorende telefoonnummers kan je hier downloaden. Erg praktisch voor als je reservaties wil maken. Hou echter rekening met het feit dat ze niet allemaal even goed Engels praten 😉 Mijn voorkeur gaat uit naar een reservatie via e-mail, zo heb je ook ‘bewijs’ van je reservatie. Print deze uit en neem ze mee, just in case… Toch via telefoon? Gebruik dan enkel je voornaam om een reservatie te maken, dat is makkelijker verstaanbaar voor hen dan pakweg ‘Van-der-hey-den” en zo heb je meer kans dat ze em juist noteren.
   • Een algemene brochure voor toeristen kan je hier gratis downloaden.

Formentera

Door Barbara
chezz gerdi formentera hippe beach club

Formentera, ook wel het ‘kleine zusje’ van Ibiza genoemd. Een piepklein (83 km²!) maar oogverblindend mooi eiland met 12.200 inwoners, en dit op zo’n 7 kilometer ten zuiden van Ibiza.

Het mag gezegd dat dit eiland ondanks haar beperkte grootte over een bijzonder charme beschikt, met azuurblauw water en fijn wit zand, vergelijkbaar met de Malediven, Seychellen en andere luxe-paradijzen ter wereld. Jahaa, écht!

In verschillende reisgidsen zal je terugvinden dat een dagtrip Formentera een absolute must is tijdens je vakantie naar Ibiza. Toch deel ik die mening niet helemaal, of wil ik ze graag nuanceren: een dagtrip naar Formentera is absoluut de moeite, maar het is wat mij betreft géén must tijdens je allereerste vakantie naar Ibiza.

Ik vind het namelijk zonde dat sommige toeristen enkele not to miss Ibiza highlights inruilen voor een dagje Formentera. Hou die dagtrip Formentera voor een tweede of derde Ibiza-reis en ontdek eerst Ibiza in al haar facetten alvorens de oversteek te maken. Je zal het op die manier eens zo hard waarderen!

Wil je Formentera écht grondig verkennen, kan ik aanraden van er enkele nachten te verblijven. Op één dag kan je ook best wat zien, maar dan is het reppen, in a hurry, overal snel even stoppen en weer verder rijden of fietsen.

ses illetes strand formentera ibiza

Ses Illetes

Good to know

Er zijn een groot aantal gelijkenissen tussen Ibiza en Formentera, maar ook verschillen. Zo vind je op Formentera niet alleen Spanjaarden, maar ook zeer veel… Italianen! De Italianen weken tijdens de jaren ’90 namelijk massaal uit naar – het voor hen mondaine – Formentera. Nog steeds is het voor hen een dream holiday en geliefde vakantiebestemming, je zal op Formentera dus bijgevolg véél Italiaans horen, zien en proeven!

Wist je trouwens dat Formentera in de jaren ’60 en ’70  ook werd overspoeld met hippies en gelukzoekers? Het werd hét uitverkoren eiland van schrijvers, kunstenaars, ontwerpers, artiesten en muzikanten.

Zo bracht Bob Dylan lange tijd op het eiland door, en ook de bandleden van Pink Floyd tijdens de opnames van hun album “Soundtrack from the Film More” in 1969. Ook Chris Rea, Joni Mitchell en Bob Marley brachten tijd door op Formentera…

Verder zal je ook merken dat er een ander levensritme heerst op Formentera, hier gaat het er een stuk rustiger, meer ontspannen aan toe dan Ibiza, hier zak je nóg een versnelling lager… Er zijn – door de beperkte grootte – uiteraard minder faciliteiten (hotels, restaurants, barretjes,…) dan op Ibiza, maar no worries, toch voldoende hoor. Je vindt er géén ‘partytoerisme’ zoals in bv. Playa den Bossa of San Antonio. Bezoekers van Formentera komen voornamelijk voor de natuur, rust en ontspanning. Net zoals op Ibiza vind je ook hier een natuurgebied dat las Salinas heet, en ook hier wordt er zout gewonnen. Het is beschermd UNESCO werelderfgoed. Bij zonsondergang geeft dit een bijzondere, roze gloed en er zijn soms ook flamingo’s te spotten!

Formentera is enkel per boot bereiken, het piepkleine eiland heeft immers géén luchthaven, in tegenstelling tot Ibiza. Alles wat je op het eiland vindt van voedsel en levensmiddelen moet dus per boot aangevoerd worden.

Dit vertaalt zich dan ook in de prijzen, die nog nét een tikkeltje hoger liggen dan op Ibiza, gemiddeld zo’n 20%! Hou daar rekening mee als je een daguitstap plant en laat je niet verrassen.

Maar laat ik vooral besluiten met de grootste troef van Formentera: de bijzondere fauna en flora, prachtige stranden, idyllische vissershutjes, charmante strandbarretjes, vuurtorens, impressionante zonsondergangen, en de immer uitgestrekte, eindeloze, felblauwe zee…

View point onderweg naar Far de la Mola

View point (“Mirador”) onderweg naar Pilar de la Mola

Formentera: mijn tips

Onderstaande lijst is een opsomming van mijn persoonlijke, favoriete adresjes, alsook aanbevelingen van vrienden, kennissen en andere Formentera-lovers. Daarnaast deed ik een oproep op onze facebookpagina, waarbij jullie talrijk jullie favo formentera adresjes deelden, waarvoor dank! Dat alles samen resulteerde in onderstaande lijst. Je zal al snel ontdekken dat Formentera héél wat te bieden heeft. Enjoy!

Heb jij nog een leuke tip? Suggesties of opmerkingen? Stuur me dan – heel graag zelfs – een berichtje!

Wanneer?

De maanden juli en augustus zijn het drukst op Formentera, net zoals Ibiza eigenlijk. Mijn persoonlijke voorkeur om Formentera te bezoeken gaat uit naar de maanden mei-juni en september-oktober.

How to reach: de ferrry (veerboot)

Tijdens het hoogseizoen is er wel ieder half uur een ferry die vertrekt naar Formentera. Er zijn verschillende bootmaatschappijen, met verschillende optstapplaatsen, met telkens verschillende prijzen.De belangrijkste (en meest gebruikte) opstapplaats is de haven van Ibiza stad. Van daaruit vertrekken bijna alle veerboten en ze komen allen toe in de haven van Formentera, ‘La Savina’ genaamd.

Verder zijn nog er nog enkele opstapplaatsen (met een kleine pier) zoals Figueretas, Santa Eularia, Playa d”en Bossa, etc. gebruikt door de kleinere ferry maatschappijen. Ook zij hebben als eindbestemming ‘La Savina’.

Formentera tips Ibiza boot ferry strand

haven van Formentera, “La Savina”

Tickets

Je kan vooraf (online) tickets aankopen maar het hoeft niet, er zijn tijdens het hoogseizoen altijd voldoende tickets en voldoende boten. Je kan tickets kopen ter plekke in de haven, bij één van de ticket booths (ticketkraampjes) daar. Deze zijn duidelijk zichtbaar opgesteld, je kan ze niet missen. Ook de andere opstapplaatsen (bv. Figueretas) hebben ticketkraampjes.

Ik raad het eerder af om vooraf tickets te kopen: wacht de dag zelf af en hou rekening met het weer! Bij bewolking, kans op regen of sterke wind kan je de trip beter uitstellen.

Bij sterke wind kan er hevige deining ontstaan en is het écht geen pretje aan boord, tenzij je een ijzersterke maag bezit… Het is altijd handig om pilletjes tegen zeeziekte mee te nemen, you never know. Je vindt ze goedkoop in de Spaanse apotheek of farmacia, vraag naar ‘Biodramina’.

Prijzen & vaartijden

De prijzen van de ferry variëren naargelang het seizoen en de maatschappij. Raadpleeg vooraf hun website’s of vergelijk aan de ticketkraampjes in de haven.

Maar reken – als richtlijn- ongeveer 20 euro heen en 20 euro terug, per persoon. Voor kinderen en groepen zijn er speciale, goedkopere tarieven.

Vaartijden variëren per maatschappij. Raadpleeg vooraf hun website’s of vergelijk aan de ticketkraampjes in de haven. Opgelet: als je de laatste ferry terug naar Ibiza mist zit er niets anders op dan een hotelletje te boeken en te overnachten op Formentera. Stuck on an island… 🙂

De duur van de boottocht hangt af van de bootmaatschappij en het type boot, maar reken ongeveer een uurtje met een kleinere/tragere boot tot een half uurtje met de ‘fast ferries’.

Alle ferry’s hebben een kleine bar aan boord waar je drankjes en ook wat snacks kan verkrijgen. Er zijn toiletten en je kan zowel binnen als buiten plaatsnemen.

TIP: smeer zonnecrème als je in volle zon op het buitendek van de ferry gaat zitten, door de wind verbrand je in no time zonder dat je het doorhebt!

formentera haven ibiza boot ferry tips

haven van Formentera, “La Savina”

ferry formentera boot ibiza

My happy hippy 🙂

Ferry maatschappijen

 • Baleària: grote maatschappij die vanuit Ibiza stad uitvaart. Heeft zowel ‘gewone’ veerboten die je op een uurtje naar Formentera brengen als fast ferries die er slechts 30 minuten over doen. Er is tijdens het hoogseizoen de hele dag door om het half uur een veerboot. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.
 • Trasmapi: grote maatschappij die vanuit Ibiza stad uitvaart. Enkel ‘fast ferries’ die je op amper 30 minuten naar Formentera brengen. Er is tijdens het hoogseizoen de hele dag door om het half uur een veerboot. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.
 • Aquabus: middelgrote maatschappij die vanuit Ibiza stad uitvaart, Figueretas en Playa d’en Bossa. Iets kleinere, tragere boten, met een vaartijd van een uurtje. Beperkte vaartijden tov. de vorige maatschappijen. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.
 • Mediterranéa Pitiusa: middelgrote maatschappij die vanuit Ibiza stad uitvaart. Heeft 3 types veerboten: de Jet line maakt de oversteek op 25 minuten, de express line op 35 minuten en de low-cost line op 45 minuten. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.
 • Santa Eularia ferry: kleine maatschappij die vaart vanuit Es Canar, Cala Pada, Santa Eularia, Cala Llonga en Es Figueral. Beperkte vaartijden. Check hun website voor vaartijden en ticketprijzen.

Ikzelf gebruik doorgaans de fast ferry van Trasmapi, die gaat lekker snel 😉

trasmapi formentera ibiza tips

Trasmapi fast ferry

Met de auto op de ferry?

Dat kan bij oa. Baleària en Trasmapi: zij beschikken over ferry’s waar auto’s aan boord kunnen, mits meerprijs uiteraard. Hou echter rekening met het feit dat veel autoverhuurbedrijven dit niet toestaan! Het staat vaak vermeld in de ‘kleine lettertjes’ van je huurcontract.

Bovendien is er sinds 2019 een nieuwe maatregel die het verkeer op Formentera moet beperken: zo mogen er dagelijks slechts 2.200 auto’s en 200 motorfietsen aan land. Deze maatregel is alleen van toepassing in de maanden juli en augustus en daarmee is elke reiziger die Formentera met zijn motorvoertuig wenst te bereiken, verplicht een toelating aan te vragen via https://formentera.eco/ Voor toeristen kost het 1 euro per auto 0,50 euro per motorfiets. Reizigers die zonder toestemming de veerboot betreden, krijgen boetes die variëren van € 1.000 tot € 10.000!

Wil je toch een auto op Formentera? Huur er dan ter plekke één, dat is scheelt een hoop ‘gedoe’ 🙂 Meer daarover lees hieronder in het hoofdstuk ‘getting around’.

Maar goed, mijn inziens is een auto niet het ideale vervoersmiddel op Formentera, mijn voorkeur gaat uit naar een scooter of de fiets.

Plan je dagtrip

Vooraf:

 • Check het weerbericht en bekijk welke dag het zonnigste en meest stabiele weer biedt tijdens je vakantieperiode.
 • Check vervolgens de vaartijden van de ferry’s voor die dag: deze hangen uit in de haven van Ibiza of check dit online, op de website’s van de ferry maatschappijen. Je vindt de links hierboven.
 • Beslis op welk tijdstip je die dag wil vertrekken en vanuit welke opstapplaats. Hou rekening met de duurtijd van je verplaatsing, dwz. vanuit je verblijfplaats rijden naar je opstapplaats (bv. de haven van Ibiza stad), parking zoeken, wandelen tot aan de opstapplaats en een ticketje kopen.
 • Maak desgewenst al een reservatie voor lunch, tijdens het hoogseizoen is het erg druk bij de populaire beach clubs op Formentera!

Dag zelf:

 • Sta tijdig op en bekijk het weer: is dat zoals verwacht? Zonnig en windstil? Rij dan richting je opstapplaats en koop ter plekke een ticketje. Opstappen, vertrekken, varen. Onthoud goed waar en wanneer je de boot terug moet nemen!
 • Huur bij aankomst in de haven van Formentera een fiets of scooter, verken het eiland en geniet van je dagje.
 • Keer tijdig terug richting de haven. Je moet immers – zoals zovelen – je fiets/scooter weer binnenbrengen. Dat zorgt vaak voor wachttijden bij het tankstation (om je scooter weer bij te vullen) en even wachten bij de fiets/scootershop om weer in te leveren.
 • Opstappen, vertrekken, varen.

How to reach: privé boot of yacht charter

Ook wel yacht charter of privé-charter genoemd. Dwz. dat je een boot huurt mét kapitein. Indien je zelf over een vaarbewijs beschikt kan je deze ook zelf besturen. Je deelt de boot enkel met je eigen gezelschap en geniet van alle comfort en luxe. Hier is de trip zelf eigenlijk al een belevenis! Je kan aanmeren bij de strandjes en baaitjes die je wil, voor anker gaan en snorkelen, zwemmen, suppen, … Een privé boottocht is vaak leuk als je met meerdere personen bent, zo kan je ook de kosten delen.

TIP: Check onze Besos Formentera boat tour, die neemt je mee naar de mooiste plekjes en highlights van Formentera!

formentera boot boat tour boottocht ibiza

Onze Besos boat tour met de Nela of Nelita boot, 100% genieten!

Getting around: hoe je verplaatsen op Formentera

De auto

De auto is – zoals reeds aangehaald – een optie maar niet ideaal, de wegen zijn wel toegankelijk maar parkeerplek vinden kan soms wat lastiger zijn. Omwille van die reden is de scooter en de fiets het meest populaire vervoersmiddel voor bezoekers. Wie toch een auto wil huren kan terecht in de haven van Formentera bij volgende maatschappijen:

TIP: je kan ook een old skool Mehari huren! cool! 🙂 http://www.formenterameharis.com/

Fiets en scooter

De scooter is the easy option en ook veruit de populairste manier, want je kan zo snel en zonder moeite het eiland verkennen. Wie echter sportieve benen en genen bezit kan kiezen voor de fiets. Leuk alternatief ‘in between’: de elektrische fiets. Best of both worlds!

Bij aankomst in de haven zie je pal voor je Moto Rent Pujols en Moto Rent Mitjorn, daar kan je terecht voor zowel scooters, motors als fietsen en elektrische fietsen (e-bikes). Ze zijn tijdens het hoogseizoen 7/7 open. Je kan vooraf online reserveren of gewoon ter plekke ééntje huren, zoals ik meestal doe. Dat duurt niet erg lang, reken ongeveer een kwartiertje, neem wél je identiteitskaart mee! Controleer de staat van de brommer en draag een helm! Safety first.

Opgelet: je moet je scooter volgetankt weer binnenbrengen. Dat zorgt vaak voor wachttijden bij het tankstation richting de haven. Hou hier rekening mee en voorzie voldoende tijd zodat je de ferry niet mist! Je vindt de tankstations (er zijn er maar 2 op het eiland) op deze kaart.

Motorent Pujols

Taxi’s en bussen

Er zijn taxistandplaatsen in de haven en de dorpjes. Wil je echter alle highlights van Formentera ontdekken op één dag, is het minder ideaal en komt het duur uit. Voor je enkel van de haven naar een strand te verplaatsen en terug is het dan weer prima.

 • Taxi’s algemeen tel.nr. +34 971 32 23 42
 • Taxi’s Sant Francesc tel.nr.  +34 971 32 20 16
 • Taxi’s Es Pujols tel.nr. . +34 971 32 80 16

Er zijn ook bussen die je vanuit de haven ‘La Savina’ naar de dorpjes en stranden brengen. Er is ook
een bus turístic die pendelt tussen La Savina, Ses Illetes, Es Pujols en Far de la Mola. De busdiensten worden het hele jaar door uitgevoerd maar tijdens de zomer wordt de dienstregeling uitgebreid.

Uitgebreide informatie over routes en dienstregelingen vind je hier: www.busformentera.com

Stranden, beach clubs en chiringuito’s

Ses Illetes: posh but (soooo) pretty

Het meest bekende – en volgens sommigen ook het mooiste – strand van Formentera. Het werd reeds door verschillende instanties, magazine’s en reiswebsite’s (zoals oa. de Travellers‘ Choice awards) uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld. Not bad, right? Een langgerekte strook (1400 meter) met fijn, wit zand, ondiep turquoisekleurig water, en een fenomenaal uitzicht op Ibiza en het eilandje Es Palmador. Jaw-dropping. Dit strand bevindt zich links in het ‘puntje’, het uiterste noorden van het eiland. Erg populair en zéér druk vanwege de ligging, het bevindt zich vlakbij de haven en is dus makkelijk te bereiken met de fiets, bus, taxi, scooter of auto. I admit, het is adembenemend mooi! Een paradijslijk landschap, een streling voor het oog, een postkaart…

Playa ses Illetes trekt een gevarieerd publiek aan: locals, toeristen maar ook celebrities en the rich and famous die hier aanmeren met hun (super)jachten… 

Indien je een hapje wenst te eten kan je dat bij volgende locaties. Laat ik er alvast bij zeggen dat al deze restaurants best prijzig zijn en hou er rekening mee dat tafels in het hoogseizoen ruim (minstens 2 weken) van tevoren moeten worden gereserveerd, tenzij anders aangegeven.

 • Juan y Andrea: Erg bekend, een iconisch strandrestaurant dat al bestaat sinds 1971 én de favoriete hang out van alle super yacht people. Beach chic, luxueus en prijzig, maarrrr… qua kwaliteit the best. En dat is door velen geweten, reserveer daarom een maand vooraf.
 • Beso beach: Ook erg bekend en… ook best prijzig. Very boho gestyled, hip, trendy, dj, cocktailbar, lekker eten. Dimitri Vegas en Like Mike zijn hier vaste klant, en ik begrijp waarom 🙂 Reserveer een maand vooraf. Ze hebben ook een Beso Beach in Ibiza (op Las Salinas), Tulum (Mexixo) en Sitges (Spanje).
 • Es Moli de Sal: Qua setting uiterst stijlvol, suuuuperlekker eten, maar meer relaxed qua sfeer en minder duur dan Juan y Andrea/Beso beach. Leuk pluspunt: van hieruit heb je een fantastisch uitzicht op Es Vedra! Naast Beso beach mijn persoonlijke favoriet en… ook Sergio Herman komt hier graag. What’s not to like?
 • El tiburon: Niet ‘hip’ of ‘chique’ maar een normale setting met normale prijzen. Verrukkelijke lobster salad!
 • El Pirata: Idem, normale setting met normale prijzen. Locals en toeristen. Lekkere seafood paella.

Alle restaurants/beach clubs hebben een dinghy service, een watertaxi waarbij ze met een klein bootje de passagiers oppikken aan hun jachten en weer terug brengen. Ook onze Besos boat tour – Formentera maakt gebruik hiervan, voor een lunchsstop bij één van bovenstaande locaties.

Opgelet: dit strand bevindt zich in het Natuurpark Ses Salines d’Eivissa i Formentera, als je met de auto of scooter het natuurpark wil bereiken, moet je een kleine toegangsprijs betalen. Te voet of met de fiets is de toegang gratis.

TIP: Geen zin om veel geld uit te geven aan food & drinks? Koop dan een lunchpakketje, snacks of drankjes in één van de supermarktjes in de haven (‘La Savina’), op het strand zelf is er immers niets van winkeltjes. But keep the beach clean! Laat geen afval achter op het strand aub!

Juan y Andrea formentera

Juan y Andrea

ses illetes tips formentera

tips formentera bezoeken

Ses Illetes

Playa de Levante

Dit strand grenst aan Ses Illetes, het bevindt zich rechts in dat ‘puntje’, die smalle strook in het uiterste noorden van Formentera. Sommige stukken liggen nog geen 50 meter van elkaar verwijdert zodat je moeiteloos van het ene strand naar het andere kan lopen of gewoon je handdoek ergens tussen de twee kan uitgooien. Best of both worlds 😉

Playa de Levante is een lang (1400 meter) en breed (90 meter) strand, omgeven door duinen en een houten wandelpad. Hier is het een stuk rustiger dan het aangrenzende Ses Illetes, je vindt er altijd nog een plekje om peaceful te zonnen. Er kan in de zomer soms wel een sterke oostenwind waaien, met stevige deining tot gevolg.  Er zijn een paar chiringuito’s waar je een hapje kan eten met zicht op zee:

 • Tanga: een relatief groot beach restaurant dat eten van goede kwaliteit serveert. Het interieur of de setting is niet echt ‘bijzonder’, nothing posh or fancy, maar eerder vrij basic, desondanks toch best charmant. Paella, vis/zeevruchten, vlees, salade’s, enz, de klassieke Mediterraanse keuken.
 • Chiringuito Manolito: klein, eenvoudig strandtentje met simpele maar goede gerechten, zoals vis, vlees, burgers, toast en salades. Ook een leuke pitstop voor een drankje tijdens je fiets- of wandeltocht.

Opgelet: dit strand bevindt zich in het Natuurpark Ses Salines d’Eivissa i Formentera, als je met de auto of de scooter het natuurpark wil bereiken, moet je een kleine toegangsprijs betalen. Te voet of met de fiets is de toegang gratis.

Ses illetes tips formentera

Links playa Ses Illetes, rechts playa de Levant

Tanga

Ses Illetes

Playa es Pujols

Net onder Playa de Levant vind je Playa es Pujols. Een charmant en breed zandstrand van ongeveer 600 meter, gelegen aan het levendige dorpje Es Pujols. Fijn zand, ondiep water, vissershutjes, rostpartijen en een aangename wandelboulevard met tal van winkeltjes, barretjes en restaurantjes. Handig, want je hebt dus vanop het strand maar de wandelpromenade over te steken en je komt meteen in het dorpscentrum. Maar ook op en rond het strand zijn er leuke eet-en drinkgelegenheden:

 • Chezz Gerdi: stijlvolle, bekende beach club met Italiaans-Mediterraanse gerechten. Laidback sfeertje, dj, lounge en boetiekje. Prijzig maar errrrrrg lekker. Strike a pose bij hun iconische, rode VW-busje! Not to miss.
 • Kiosko Bartoleto: an islanders secret 😉 Supereenvoudig, basic strandtentje, goed verstopt in de duinen, een ‘zijstraatje’ van het houten wandelpad richting Chezz Gerdi. O-zo-charmant. Simpel, lekker, niet duur. I like.
 • Chiringuito People: piepklein houten strandbarretje, met good food & drinks aan redelijke prijzen. Proef hun cocktails! Los gezelligitos.
chezz gerdi formentera hippe beach club

Chezz Gerdi

Playa de Migjorn

Aan de ‘overkant’ van het eiland, de zuidkust, vind je het langste zandstrand van Formentera: Playa de Migjorn. Een strand van – hou je vast – ongeveer 6 km (!) dat bestaat uit diverse baaitjes die worden gescheiden door rotsachtige stukken. Elk van deze baaitjes heeft zijn eigen naam en toegang maar ze worden verbonden door een houten wandelpad door de duinen. Erg family friendly, je zit hier beschut uit de wind, het water is ondiep en je hoeft niet té diep in je buidel te tasten om een hapje te eten.

Je vindt er tal van restaurants, beach clubs en chiringuito’s, maar doorgaans wat meer authentiek & charmant en minder ‘posh‘ dan pakweg Ses Illetes. Een heerlijk relaxte vibe, ietwat ‘hippie’ misschien, je vindt er ook veel surfers en nudisten. Vrijheid, blijheid! 

 • Blue bar: Een op zijn zachtst gezegd unieke strandbar en zoals de naam het al aangeeft: alles is er blauw. Het ziet eruit als een soort space ship, een ufo met grote aliens incluis 🙂 Niet meteen het soort ‘decor’ dat je verwacht op een eiland maar dat maakt het net zó cool en quirky. Blue bar verwijst naar de psychedelische – high on acid – jaren ’60, een periode waarin oa. Bob Marley en Pink Floyd het eiland bezochten. Ze serveren heerlijke cocktails, lekker eten én een fantastische zonsondergang. Not to miss!
 • Kiosko Bartolo: Supereenvoudig, basic strandtentje, op de rotsen gebouwd, met enkele blauwe tafeltjes en stoelen, strooien parasols, very charming. Simpel, lekker, niet duur. De hamburgers zijn hier heerlijk. I like.
 • Lucky bar: idem, een eenvoudig strandtentje maar altijd propvol vanwege het laid-back sfeertje. Niks moet, alles mag, uren turen naar de zee met je voeten in het zand en een ijskoud biertje. Of twee…
 • Flipper & Chiller bar: fijne beach club met ligbedjes, restaurant en een lounge area op hun rooftop. Goede cocktails, lekker eten en altijd een fijn muziekje. Hip maar niet té.
 • Piratabus: Een very hippie (maar well known) strandbar in een omgebouwde bus. Zalig uitzicht, lekkere tapas en sunset drinks. Soms wel erg druk, but worth the wait.
 • Sa Platgeta: charmante restaurantje met prima prijs-kwaliteitverhouding, lekker sangria en vis/zeevruchten.
 • 10.7:  dé stylish hang-out van de (Italiaanse) hipsters 😉 Sunset drinks, chill out muziekje en een party sfeertje. Mediterraans/Aziatische keuken, de sushi is to-die-for!
 • Kiosko 62: Een échte beach shack, in de letterlijke zin van het woord. Een houten hutje dat het hele jaar door open is aan een iets ‘ruiger’ stukje strand. Altijd propvol, zowel locals als toeristen. Topplekje voor sunset drinks in een (zeer) no-nonsense sfeertje.
 • Gecko beach club: strak, stijlvol hotel met ligbedjes op het strand en bijhorende restaurant/beach club. Ook als niet-hotelgast kan je hier komen zonnen, lunchen of dineren, maar dat kost je wel 55eur. Altijd wat relaxte beats op de achtergrond en zéér lekker eten. Iedere dinsdag en donderdag houden ze een grote fish bbq aan het strand.
 • Casbah: het restaurant van het gelijknamige hotel. Toppertje. Lekker eten in een goddelijk boho interieur. Aanrader.

Blue bar

Lucky bar

Kiosko Bartolo formentera leuk strand barretje

Kiosko Bartolo

Cala Saona

Een klein, vredig en idyllisch baaitje (ongeveer 120 meter lang) verscholen tussen de roodbruine rotsen aan de westkust van Formentera. Een luilekker, no nonsense sfeertje, een fantastisch uitzicht op Ibiza en…  de beste sunset van het hele eiland! Voor mij persoonlijk één van de highlights van Formentera, a tiny slice of paradise, mag niet ontbreken op je to-do-lijstje. Al zal je dit prachtige ‘plekkie’ wel moeten delen met anderen, want het is erg populair zowel bij de lokale bevolking als toeristen.

 • Chiringuito Saona: simpel maar very cute houten strandtentje waar je terecht kan voor een drankje. Links op het strand, tegen de rotsen. Verover tijdig een plekje voor die legendary sunset!
 • Restaurante Sol: stylish strandrestaurant gespecialiseerd in vis/paella/zeevruchten met prachtig uitzicht over de baai. Vraag aan een tafeltje vooraan op hun terras, zo dicht mogelijk bij de zee.
 • A mi manera: op de weg naar Cala Saona. Kraakverse Italiaans/Mediterraanse gerechten met homegrown veggies, in een groene, romantische setting. Je dineert hier in de tuin, onder de bomen, gedecoreerd met kaarsen en lampionnetjes, het doet me altijd wat denken aan La Paloma op Ibiza…

TIP: Check het kleine baaitje Caló d’en Trull en de view point Punta Rasa voor prachtige foto’s! Beide op slechts 10 min. wandelen vanuit Cala Saona.

tips strand formentera restaurant

Restaurante Sol

Cala Saona strand baai Formentera Ibiza

Cala Saona

Dorpjes

La Savina (haven)

Hier kom je toe met de boot en het kan er bijgevolg soms erg druk zijn: al die toeristen zoeken bij aankomst immers hun weg richting de stranden en dat verloopt niet altijd even vlot of snel. Door die voortdurende stroom aan bezoekers hangt er bijgevolg een bruisend sfeertje en eigenlijk is het best nog een gezellig havenstadje met behoorlijk wat leuke adresjes. Tijdens de zomermaanden is er ’s avonds een klein hippiemarktje, wat het wachten op je ferry naar Ibiza weer wat aangenamer maakt 🙂

 • Molo47: fine dining in zeer modern kader. Aziatisch fusion. Voor foodies en fijnproevers. Top!
 • Quimera: stijlvol dineren, met een waanzinnig uitzicht! Romantisch, eerder verfijnd, zeer goed van kwaliteit.
 • Sa Sequi: net buiten de haven, een favoriet bij locals voor verse vis! Prijs-kwaliteit prima en mooie sunset.
 • Can Carlitos: een prachtig restaurant met zeer lekkere tapas, seafood en rijstgerechten. Aanrader!
Molo47

Molo47

San Francisco (Sant Francesc Xavier)

De hoofdstad van Formentera en het belangrijkste dorp van het eiland. In Sant Francesc is de Consell Insular (eilandraad) gevestigd en bevinden zich de voornaamste diensten. Het is een gezellig en pittoresk dorpje met een schattig kerkje op het dorpspleint, omringd door barretjes en winkeltjes.

 • Café Matinal: dé plek voor ontbijt en brunches, vers, homemade en zeer uitgebreid. Toppertje.
 • Bar & hostal Centro: één van de oudste barretjes van het dorp, tegenover de kerk. Altijd een bruisend sfeertje, veel locals.
 • Ca Na Pepa: Italiaanse bar met heerlijk ontbijt, lunch en tapas. Tip: proef hun eggs benedict als ontbijt! Relaxed sfeertje.
 • Bollicine: Een klein, gezellig restaurantje met prima prijs-kwaliteit verhouding. Vers en homemade, aanrader.
 • Bona Espina: Wat een interieur! Qua design TOP én een fantastische keuken. Creatieve Mediterraanse gerechten maar ook een superlekkere ceviche! Mijn favoriet.
 • Sabeurada de Can Simonet: Mooie setting, goede, kwalitatieve gerechten aan redelijke prijzen.

Es Pujols

Een bruisend dorpje met véél faciliteiten (bars, hotels, winkels, resto’s, …) dat aan het strand gelegen is (Playa es Pujols) en daarom erg populair. Misschien wel het meest ‘toeristische’ dorpje van allemaal, maar desondanks wel erg gezellig.

 • Can Vent: leuke resto aan het strand, hip sfeertje, muziekje ’s avonds, leuk!
 • Boca salina: ontbijt, lunch, diner aan het strand. Prachtig interieur, fabulous view, lekker eten. Aanrader.
 • Can Loca: aan de wandelpromenade, Mediterraanse gerechten met zicht op zee. Romantisch plekje.
 • Bé va Bé: ijsjes! verstopt in één van de kleine straatjes maar superlekker!
 • Bananas bar: erg populaire bar, muziek en vééééél Italianen.
 • Tipic: één van de weinige clubs van het eiland. Sven Väth host hier tijdens de zomer regelmatig Cocoon parties. Neem laatste boot ’s avonds vanuit Ibiza en de eerste ’s morgens weer terug 😉
 • Pineta club: dansgelegenheid waar veel Italianen naartoe trekken. Zien en gezien worden. A bit posh, ze hebben ook een VIP area.
Es pujols Formentera

Wandelpromenade langs het strand van Es Pujols

San Fernando (Sant Ferrán de Ses Roques)

Sant Ferran ligt in het midden van het eiland, daar waar de wegen van Sant Francesc, Es Pujols en Pilar de la Mola elkaar kruisen. Dit vredige dorpje was in de jaren zeventig het trefpunt voor hippies, muzikanten en kunstenaars, die samenkwamen in het legendarische barretje ‘Fonda Pepe’ dat gelukkig nog steeds bestaat. Bob dylan en Pink Floyd waren hier oa. klant!

De ambachts/kunstmarkt (mei tot en met oktober) vindt plaats in de hoofdstraat die naar de kerk leidt en is, met uitzondering van woensdag en zondag, elke dag geopend van 21.00 tot 24.00 uur.

 • Macondo: beste pizza’s ever. Proef hun homemade limoncello 😉
 • Fonda Pepe: zoals hierboven reeds aangehaald, een zéér basic maar legendarisch barretje met een rijke geschiedenis. Er is in al die jaren maar weinig veranderd aan het interieur, en dat is net de charme ervan. Perfecte pitstop voor een ijskoud biertje of een eenvoudige hap.
 • Blat Picat: healthy food, een zaaaaalig ontbijt of lunch! ‘Bar de vegetals’, zo noemen ze zichzelf, dus groenten en fruit spelen hier de hoofdrol. Veggie/vegan stuff, verse sapjes/smoothies, heeeeeerlijke toast avocado, smoothie bowls met huisgemaakte granola, to-die-for vegan chocolate cake en ga zo maar verder. Yummmm…

Es Caló de Sant Agusti

Een charmant een eeuwenoud vissersdorpje, een plaatje! De verzameling vissershutjes hier zijn in 2002 zelfs uitgeroepen tot cultureel erfgoed! Piepklein maar de moeite, je vindt er ook tal van traditionele visrestaurants.

 • Can Rafalet: Eenvoudige setting maar zicht op zee, goede rijstgerechten, vis en zeevruchten. Prijzen best redelijk. Er komen veel locals, best vooraf reserveren.
 • Restaurante Pascual: stylish interieur, prachtige setting, vooral vis en zeevruchten, behoorlijk verfijnd. Aanrader!
 • Restaurante Es Caló: Mediteraanse keuken van goede kwaliteit, aangenaam zitten.

Es Calo De Sant Agusti

El Pilar de la Mola

Een dorpje langs weerszijden van de weg die naar de vuurtoren “far de la mola” leidt. Het lijkt wel het einde van de wereld, want de vuurtoren staat aan de rand van een gigantisch hoge klif gevolgd door die oneindige, blauwe zee, zover het zicht reikt… Creepy en indrukwekkend tegelijk, en zéker enkele foto’s waard. Buiten die vuurtoren is er echter niet veel te zien/beleven, het is dan ook het rustigste dorpje van Formentera, behalve tijdens de hippiemark (ambachtenmarkt)  elke woensdag- en zondagmiddag (16.00-21.00 uur), van mei tot oktober. Er is dan ook live muziek, het trekt behoorlijk wat bezoekers, best gezellig!

 • Can Toni: meer dan 100 jaar oud barretje! Leuke pitstop voor een drankje.

Secret spots & beaches

 • Calo des Mort: absoluut de moeite waard! Een mini-zandstrand, een klein, idyllisch paradijsje! Een inham omgeven door hoge rotsen, vissershutjes, ondiep, azuurblauw water. De aller-mooiste foto’s maak je hier… Highly recommend. Het is makkelijk te voet te bereiken vanuit Kiosko Bartolo op Playa Migjorn, reken ongeveer 10 minuutjes stappen.
 • Cala en Baster: een geheim ‘strandje’ omgeven door hoge rotsen dat een stevige wandeling naar beneden vergt, maar je wordt beloond met een baaitje helemaal voor jou alleen. TIP: Je vindt hier 2 ‘grotten’, uitsparingen die werden gemaakt in de rotsen zodat de vissers hun bootjes erin konden bewaren. Van daaruit kan je een topfoto maken! Volg de Carrer de Cala en Baster helemaal ten einde, tot je bij de baai uitkomt.
 • La Cueva Foradada/grot Cap de Barbaria: vlakbij de vuurtoren Cap de Barbaria vind je een soort ‘gat’ of ‘grot’ in de grond met een blauw laddertje erin, als je daarin afdaalt kom je in een soort grot terecht met zicht op zee! Als je voor de vuurtoren staat (met de zee voor je) bevindt de grot zich rechts ervan, niet ver van de rand van de klif.
 • Na Blanca d’en Mestre: de grootste vijgboom van Formentera, echt gi-gan-tisch! Meer dan 100 jaar oud en wel 350 m²! De de enorme top wordt ondersteund door 200 houten ‘krukken’. Rij vanuit Sant Ferrán naar Pilar de la Mola. Op kilometer 9 zie je em in het veld.

Calò Des Mort formentera ibiza

Calò Des Mort

Calò Des Mort

To visit

 1. De 2 vuurtorens: Far de La Mola en Far del Cap de Barbaria. Beide indrukwekkend mooi. Hou er rekening mee dat die laatste (Cap de Barbaria) sinds de zomer van 2017 een barrière plaatste om de toegang tot auto’s en scooters te ontzeggen en zo de natuur rondom niet te schaden. Er is een parkeerplaats die plaats biedt aan ongeveer 60 auto’s en 100 scooters, maar eens die vol staat moet je wel een flink eind wandelen.
 2. Salines de Formentera: ook Formentera heeft een natuurgebied met zoutpannen, bij zonsondergang krijgen ze een roze gloed, very instagrammable, er zijn ook vaak flamingo’s te spotten!
 3. Verdedigingstorens: net zoals Ibiza heeft Formentera die typerende verdedigingstorens (‘torre’s’), 5 om precies te zijn:  de Des Garroveret toren, de Sa Gavina-toren, Sa Punta Prima-toren, Pi des Català-toren en Sa Guardiola-toren op het eiland Espalmador.
 4. View point of “mirador” van Formentera: geeft je een fantastisch uitzicht over het eiland! Volg de weg richting Pilar de la Mola, net voordat je de top bereikt, zie je rechts een restaurant ‘El Mirador’, waar je kan parkeren.

vuurtoren formentera ibiza far la mola

To do

  • Flower power party in juli en augustus! In San Francisco, La Mola en op het strand van Es Pujols. Aanrader.
  • Peix sec eten: een lokale delicatesse. Letterlijk: gedroogde vis. Deze wordt vers gevangen, vervolgens een paar uur in grof zout geplaatst en dan aan de pine tree’s opgehangen om in de zon te drogen. De Mediterrane lucht geeft er een bijzonder aroma aan. De peix sec wordt in verschillende gerechten gebruikt zoals de ‘ensalada payesa’ (boerensalade), maar ook op pizza’s of gewoon op knapperig stukje geroosterd brood. Je vindt het bij verschillende restaurants op de menukaart of je kan het kopen in de plaatselijke winkeltjes. Meer weten over de lokale gastronomie? Bekijk dan deze brochure.
  • Fietsen of wandelen: gezien de geringe afmetingen van Formentera is het een ideale fiets- en wandeleiland. Er is keuze uit 12 fiets- en 20 wandelroutes en omdat het eiland vlak is, zijn deze ook erg geschikt voor kinderen. Je kan deze wandel-en fietsroute’s gratis downloaden.
  • Duiken doe je met de duikschool Vellmari, zijn nemen je mee naar de onderwaterwereld van Formentera, verborgen parels en grotten! Wel best vooraf even contact opnemen.
  • Kajakken kan je oa. met Wet4fun, ze organiseren begeleide kayak tours in groep of je kan er zelf ééntje huren en één van de kajakroute’s volgen die je hier gratis kan downloaden.

(Hippie)markten

 • Ambachtelijke markt van La Mola: woensdag en zondag van 16 tot 22 uur. De grootste, vanwege het aantal verkopers én aantal bezoekers.
 • Ambachtelijke markt van Sant Fernan: elke dag behalve woensdag en zondag van ’s middags tot ’s avonds (17 uur – 22 uur).
 • Andere markten: Sant Francesc dagelijks (9 uur – 14 uur) en Es Pujols ook dagelijks (17 uur – 22 uur)
 • In de have ‘La Savina’ is er tijdens de maanden juli en augustus de hele dag een marktje.

Een overzicht van alle activiteiten (lokale festiviteiten, live-muziek, etc.) kan je hier downloaden of bekijken via deze link:  http://www.agendaformentera.cat

Mijn persoonlijke must-see’s van Formentera

Okay, al deze info is misschien wat overweldigend en ik hoor je al denken ‘lieve help, dit krijgen we nooit op één dag gezien…” Klopt. Zoals ik al eerder aanhaalde is dat echt onmogelijk. Als je Formentera grondig wil ontdekken, moet je er eigenlijk enkele nachten logeren. Maar goed, wie dus toch een dagtrip wil plannen en zich afvraagt “Wat moeten we nu zéker gezien hebben?”, hieronder vind je mijn persoonlijke highlights, zaken waarvan ik vind dat je ze zeker moet zien tijdens jouw bezoek aan Formentera.

 • Playa ses Illetes
 • Bezoek aan het dorpje Es Pujols
 • Bezoek aan het dorpje San Fernando (Sant Ferran) en een drankje bij het legendarische barretje ‘Fonda Pepe’
 • Bezoek aan het dorpje San Francisco (Sant Francesc Xavier) en Lunch bij Bona Espina (of één van de andere resto’s in het lijstje hierboven)
 • Bezoek aan vuurtoren Far de La Mola
 • Playa Migjorn en drankje bij Blue Bar (of één van de andere barretjes/beach clubs in het lijstje hierboven)
 • Foto’s bij Caló des Mort
 • Bezoek aan Faro de Cap de Barbària + de grot
 • Sunset op Cala Saona

Zoals je ziet is het nog veel, maar het is haalbaar als je de eerste ferry heen neemt/de laatste terug en je je verplaatst met de scooter. Zo deed ik het althans bij mijn allereerste bezoek aan Formentera. Stoppen, kijken, even verkennen, foto’s nemen en weer doorrijden. Hey, nobody said it would be easy 😉

Formentera hotspots to do visit must see tips ibiza

Logeeradresjes

Wie het liever dus wat relaxed doet kan best overnachten op Formentera, er zijn verrassend véél logeeradresjes op dit kleine eiland. Het is zelfs moeilijk om er ééntje uit te kiezen, want ze zijn bijna allen heerlijk island-style ingericht én dicht bij het strand en de zee. Van luxehotel tot boetiekhotel, appartement, hostal of B&B, voor ieder wat wils. Check zeker deze selectie mooierds:

 • Gecko hotel & beach club: gelegen aan het meest bekende strand van Formentera: playa Migjorn. Standaard kamers maar ook luxueuze suites met eigen zwembad, spa/wellness en prachtig uitzicht.
 • Talaya Formentera: is een appartementencomplex met tien stijlvolle bungalows en vier studio’s, gelegen in de duinen van playa Migjorn.
 • Can Tres: zoooo mooi! Een kleinschalig en very boho complex op 600 meter van playa Migjorn, met 8 studio’s/appartementen, allemaal los van elkaar voor voldoende privacy. Rust, zon, zee, chillax!
 • Gaviota – Formentera Vacaciones: moderne, comfortabele appartementen en studio’s aan het strand, in het vissersdorp Caló de Sant Agustí. Zeer rustig logeren. Adults only.
 • Can Aisha: 5 prachtige appartementen in een soort mini-resort vlakbij Es Pujols en Sant Ferran. Prima ligging.
  Adults only.
 • Hotel Es Marès: goddelijk boutiekhotelletje met excellente service. Prijzig, maar top! Ze hebben ook een fantastisch restaurant, schuif die voeten maar onder tafel 😉
 • Five Flowers: nieuw sinds 2019, met bijhorend restaurant KOKOY (japans-mediterraans). Hip en mooi, strak design.
 • Hotel Casbah. Op 5 minuutjes van het strand, met stijlvolle, aparte bungalows in een dennenbos. Luxe, maar de moeite. Fantastisch restaurant.
 • Formentera white studios: stylish appartementen in de haven, fantastisch uitzicht!
 • Hotel Cala Saona & spa: luxe, stakke, moderne vormgeving, meteen aan het strand. Fantastisch uitzicht en zonsondergang.
 • La Masía de Formentera: stijlvol hotel met goede ligging en prachtig uitzicht. Fantastisch ontbijt. Ze hebben appartementen, bungalows en gewone kamers. Aangenaam zwembad.
 • Casa Serena: een prachtig gerenoveerd huis, telt slechts 5 – unieke – kamers met elks een eigen lounge area. Op 100m van het strand. Heerlijk!
 • Sa Pedrera Suites & Spa: Luxueuze, moderne appartementen nabij Es Pujols.
 • Sa Cala suites (voorheen Apartamentos Pascual):  stijlvolle en recent gerenoveerde appartementen vlakbij het strand van Es Calo de Sant Agusti. Ook goed restaurant.
 • Paraisa Los Pinos: zeer rustig gelegen en mooie appartementen nabij playa Migjorn. Werd recent vernieuwd met oog voor detail.
 • Apartamentos Castaví: moderne appartementen in het hart van Es Pujols, dus winkels, barretjes, restaurantjes vlakbij en het strand op slechts 5 minuten wandelen.
 • Hostal Rosales: in Es Pujols. Basic maar mooi, geen luxe, netjes, schoon en betaalbaar.

Can Tres

Casbah

Tot slot

Nog wat handige ‘dingetjes’ voor als je je trip naar Formentera wil voorbereiden:

   • Een handige kaart/plattegrond van Formentera kan je hier gratis downloaden. Bekijk al eens door vóór je vertrek en duid je reisroute aan op de kaart, het bespaart je een hoop tijd ter plekke!
   • Erg leuk, deze webcams van Formentera! Check vooraf even de weersomstandigheden en… start dreaming!
   • Een zeer handig overzicht van alle bovengenoemde restaurants op Formentera (en méér) met bijhorende telefoonnummers kan je hier downloaden. Erg praktisch voor als je reservaties wil maken. Hou echter rekening met het feit dat ze niet allemaal even goed Engels praten 😉 Mijn voorkeur gaat uit naar een reservatie via e-mail, zo heb je ook ‘bewijs’ van je reservatie. Print deze uit en neem ze mee, just in case… Toch via telefoon? Gebruik dan enkel je voornaam om een reservatie te maken, dat is makkelijker verstaanbaar voor hen dan pakweg ‘Van-der-hey-den” en zo heb je meer kans dat ze em juist noteren.
   • Een algemene brochure voor toeristen kan je hier gratis downloaden.

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer