Geldautomaten op Ibiza
Wie cash geld wil opnemen – of ‘pinnen’, zoals de Nederlanders zeggen – kan terecht aan één van de geldautomaten van Euronet (ATM of Automated Teller Machine) die talrijk verspreid zijn over het hele eiland. Je hebt de geldautomaten (‘cajero automático’) van Euronet te herkennen aan de blauw-gele kleuren maar je hebt ook ATM’s die aan een bank verbonden zijn en die zijn anders van kleur. Deze bevinden zich dan vaak naast de ingang of aan de zijkant van het bankfiliaal.
Opgelet: wanneer je met een buitenlands debit- of creditcard geld wenst op te nemen, worden er vanuit die ATM’s kosten aangerekend: bij de blauw-gele geldautomaten van Euronet lopen die op van 2eur tot 3,95eur per geldopname. Je kan dus best een hoog bedrag in één keer afhalen. De automaten die verbonden zijn aan bank rekenen doorgaans lagere opnamekosten.
Als je geld opneemt verschijnt er op het beeldscherm een tekst die aangeeft dat er een bepaalde commissie wordt gevraagd en daarmee dien je akkoord te gaan of niet, je hebt de keuze om de transactie af te breken.
Fun fact: de blauw-gele pinautomaten van Euronet ‘sluiten’ tijdens het laagseizoen op Ibiza! Een gek zicht, want dat zijn wij als Belgen of Nederlanders uiteraard niet gewoon. Slechts een klein aantal van deze blauw-gele ATM’s blijven ‘open’, de pinautomaten verbonden aan een bank uiteraard ook.
Bitcoin ATM’s
Jawel, er zijn ook Bitcoinautomaten op Ibiza, al zijn ze wel beperkt in aantal: 5. De meeste automaten worden beheerd door Bitbase, en je kan er zowel Bitcoin, Ethereum als Litecoin kopen en verkopen.
(tekst gaat verder onder de foto’s)
Heb je cash geld nodig op Ibiza?
Je kan bijna overal op het eiland met een debit- of creditcard betalen. Ik betaal 90% digitaal op Ibiza.
Sommige kleinere chiringuito’s beschikken owv. hun locatie niet over wifi en bijgevolg ook niet over een betaalterminal. Sommige kraampjes op bv. de hippiemarkt aanvaarden enkel cash, alhoewel het merendeel tegenwoordig ook bank- en kredietkaarten aanvaardt. Ook voor het betalen van ligbedjes op het strand gebruik ik vaak cash geld of voor het geven van fooi zijn kleine bankbiljetten handig. Wanneer ik enkel een koffietje of een biertje ga drinken, betaal ik doorgaans ook cash.
Good to know: betalen
- De rekening vragen: “la cuenta, por favor”
- Wil je betalen met bank-of kredietkaart? Zeg dan ‘con tarjeta’, dan weten ze dat je met de kaart wil betalen en brengen ze gelijk de betaalterminal mee, dat bespaart je tijd.
- Wil je cash betalen? Zeg dan ‘en efectivo’.
Moet ik fooi geven op Ibiza?
Er zijn geen wettelijke verplichtingen hieromtrent, ik hanteer dan ook dezelfde regel als in België: ben ik tevreden over de gekregen service, dan geef ik fooi, die in verhouding staat met het bedrag dat ik spendeer. Ben ik niet tevreden of liet de service te wensen over, dan geef ik niets. Heel eenvoudig.
Opgelet: sommige high-end beach clubs zijn creatief als het op fooi aankomt, ze geven namelijk zelf ‘suggesties’ over de fooi die ze wensen te ontvangen, zoals je op de foto hieronder kan zien… Je bent dit echter niet verplicht, het zijn enkel ‘suggesties’.
(tekst gaat verder onder de foto)
Over ‘minimum spend’ en ‘service charge’
Sommige beach clubs of restaurants vragen je credit card gegevens om je reservatie te bevestigen. Deze praktijk kennen we al langer in BE en NL maar nu ook steeds vaker op Ibiza. Dit doen ze om zogehete ‘no-shows’ (= klanten die reserveren maar niet komen opdagen) tegen te gaan. Sommige restaurants blokkeren een bepaald bedrag via je credit card (het gaat er niet af, maar is wel ‘geblokkeerd’), anderen vragen dan weer om een voorschot (effectieve betaling). Elke restaurantuitbater mag dit in zijn algemene voorwaarden vastleggen. Wanneer je online reserveert verklaar je je akkoord met deze voorwaarden (vaak moet je dit ook aanvinken).
Sommige beach clubs of restaurants hanteren een ‘minimum spend’: dat is een minimumbedrag dat je aan food & drinks moet consumeren, bv. 50eur per persoon. Dit kunnen bedrag kunnen ze bv. ‘blokkeren’ op je credit card bij je reservatie maar sommige venue’s vragen om het effectief vooraf al te betalen.
Dan is er nog de ‘service charge’: dit is een soort extra toeslag dat wordt gerekend voor bediening op het strand. Vaak merk je het pas op het einde van je stranddag, wanneer je alles wenst af te rekenen en het apart vermeld staat onderaan je rekening. Oops! Check dit dus vóóraf om nare verrassingen te vermijden.