De leukste Ibiza boeken en reisgidsen

Door Barbara
leukste ibiza boeken top 10

Als Ibiza lover heb ik een grote collectie Ibiza boeken, van romans tot reisgidsen, kookboeken en coffee table books. Ik hou dan ook van boeken: nee, géén e-books, maar gewone, old-skool papieren boeken. Als kind las ik al veel én graag, ik vond het geweldig wanneer mijn moeder ons tijdens de weekends meenam naar de stad en we daar in de kinderboekhandel telkens een boek mochten uitkiezen.

Die liefde voor boeken is nooit overgaan: nu nog steeds hou ik ervan om rond te neuzen in een boekhandel, te bladeren door nieuwe en minder nieuwe exemplaren. Al moet ik toegeven dat het me de laatste jaren vaak aan tijd ontbreekt om te lezen, want die tijd spendeer ik voornamelijk aan – oh ironie – mijn digitaal ‘project’ Besos de Ibiza.

Ik ben dol op ‘het internet’ en social media, maar ik kan dus ook ontzettend genieten van een goed boek. Voor wie dat net zo is, maakte ik een overzicht van mijn boekenverzameling met telkens mijn bevindingen. De meeste boeken vind je in de Belgische of Nederlandse boekhandel, sommige boeken kocht ik echter op Ibiza of online. Je kan deze lijst gebruiken als inspiratie, een kadootje voor anderen of gewoon lekker voor jezelf.

Enjoy!

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Reisgidsen

  • Time to Momo Ibiza – Juliette Somers (NL)
   De ‘Time to Momo’ reeks (voorheen 100% reisgidsen) is me niet onbekend, ik gebruik ze wel vaker als ik op citytrip ga want ze zijn beknopt en erg compact, ideaal om mee te nemen. Het boekje is opgedeeld in 4 routes: Ibiza stad, Santa Eularia, Noord-West Ibiza en Zuid Ibiza. Per route worden er restaurants, shops en bezienswaardigheden getipt, voornamelijk not-to-miss ‘klassiekers’ (zoals bv. Bar Costa, Ses Boques, La Paloma of Amante). Ondanks de basic vormgeving zeker een interessant boekje voor Ibiza newbies, voor de meer ervaren Ibiza-lover biedt het mijn inziens niet echt een meerwaarde, die zullen de meeste adresjes al kennen.
  • I never believed in love at first sight until I saw Ibiza – Anne Poelmans (NL)
   Hoewel ik de titel veel te lang vind en de cover erg onaantrekkelijk, is dit best een fijne reisgids. Dat van die cover hebben ze blijkbaar begrepen want die werd in 2023 eindelijk aangepast, bravo! Zeer beknopt, dat wel, maar toch staan er leuke adresjes in, zowel de ‘klassiekers’ als enkele less known spots. Het boek leest aangenaam en wordt ieder jaar herzien, waardoor je up-to-date blijft. 
  • Ibiza, de mooiste eilandwandelingen – Goetz, Aguilar, Redmann (NL)
   Voor wie houdt van natuur, wandelen, hiken en het eiland verkennen is dit een topper! Mooie wandelroutes voor zowel beginners als meer ervaren wandelaars. Er zitten enkele van onze secret spots en secret beaches in verweven. Erg compact dus handig om mee te nemen. 
  • Idyllisch Ibiza – Roos Oudemans (NL)
   Een zéér kleurrijke vormgeving voorzien van massa’s tekeningen en foto’s (mijn hubby dacht aanvankelijk dat het een kinderboek was, just sayin’) maar ik vind het best very Ibiza. Qua inhoud had ik er méér van verwacht: de ‘typische’ toeristenplekjes die je in zowat iedere reisgids terugvindt en zelfs enkele plekjes die niet het vermelden waard zijn imo. Je merkt – mijn inziens – dat de auteurs niet helemaal thuis zijn op het eiland. Wat niet wegneemt dat het een leuk boekje is om door te bladeren en wie de eerste keer naar Ibiza gaat, haalt er zeker wat inspiratie uit.
  • Lonely Planet pocket Ibiza (ENG)
   Aaaahhhh Lonely planet, naast ‘Trotter’ zowat de meeste bekende reisgidsen ter wereld. Ik ben fan van Lonely Planet dus deze mocht niet in mijn collectie ontbreken. Zeer beknopt maar handig opgedeeld.
  • Ibiza stories – Lizzy van der Ligt (NL)
   Lizzy van der Ligt is één van Nederlands bekendste fashion influencers, al deed haar naam bij mij géén belletje rinkelen. Desondanks was ik best benieuwd naar haar input en vond ik het boekje erg aangenaam lezen. Zéker een aanrader voor bohonista’s en wie op zoek is naar de meest hippe, originele én vintage shoppingadresjes. Ook strandjes en restaurants komen aan bod. Yessss girrrllll, een aanrader!
  • Wat & Hoe – Ibiza & Formentera (NL)
   Een nogal ‘standaard’ en ‘droog’ reisgidsje, maar alles wat je moet weten – de basics zeg maar – zit er wel in.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Kookboeken

 • Sobremesa, mijn Ibiza – Sergio Herman (NL)
  Een prachtig kookboek met sfeerfoto’s, persoonlijke anekdote’s en (over)heerlijke recepten. Toegegeven, eigenlijk gebruik ik het als cofffee table book, het past namelijk perfect op mijn salontafel bij mijn andere boeken. Ook de recepten zijn top, Sergio Herman is dan ook één van mijn lievelingschefs en hijzelf is een rasechte Ibiza lover. Hij deelt in het boek trouwens enkele van zijn favoriete adresjes. Good to know 😉
 • Happy hippie cooking – Elke Clörs (ENG)
  Instant happiness. Het is niet enkel een kookboek maar eigenlijk een feel good boek: de auteur is een Duitse en ontzettend lieve dame, ze woont al jaren op het eiland en stelt telkens bijzondere en excentrieke inwoners van Ibiza voor (vaak persoonlijke vrienden), ze vertelt hun verhaal en deelt hun favoriete recept. Mooi vormgegeven, Oilily-style.
 • Ibiza, people & food – Elke Clörs (ENG)
  Idem als haar andere boek, love it, aanrader!
 • Eivissa, the Ibiza cookbook – Anne Sijmonsbergen (NL)
 • Eivissa food – Kim Lenders (NL)
  Een heel fijn en mooi gestyled kookboek! En tegelijk ook een soort reisgids, want in ‘Eivissa Food’ neemt de auteur ons mee naar de leukste culinaire adressen van Ibiza. Ze geeft telkens wat fijne background info over ieder restaurant én ze delen de recepten van hun signature gerechten. Oa. The Fish Shack en Ses Boques komen aan bod. Jep, een aanrader!
 • Glorious Ibiza food & music – Sid Shanti (ENG)
  Niet echt een kookboek maar eerder een soort concept book: recepten, foto’s, een stukje geschiedenis, interviews met bekende inwoners & Ibiza lovers, … Het leest een beetje als een tijdschrift, de nadruk ligt op ‘eten’ en ‘muziek’, whats not to like?
 • Veggie very much – Mirjam Leslie Pringle (NL)
  Mirjam woont met haar gezin al enkele jaren op Ibiza: ze verruilden het drukke Amsterdam voor het landelijke noorden van Ibiza. Ze runden er enkele jaren de lunchbar Los Otros in San Juan, daarnaast onderhield ze ook haar (erg succesvolle) blog Veggie Very Much. Daaruit vloeiden 2 kookboeken, die ik beide kan aanraden. Een lichte, gezonde vegetarische keuken en geen al te gecompliceerde gerechten. I like, very much! 😉
 • The Pikes cocktailbook (ENG)
  Het legendarische boek van een al even legendarische venue! Doesn’t ring a bell? Lees er alles over hier. Dit boek heeft het allemaal: kick-ass vormgeving, fantastische recepten (ze staan bekend om hun cocktails), prachtig beeldmateriaal en telkens ook een stukje geschiedenis en inside info over Pikes hotel en het leven van de excentrieke uitbater (rip). Héél fijn om te lezen én cocktails te maken. Highly recommend. (PS: check ook de biografie van Tony Pikes! zie onder)

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Non-fictie boeken & biografie

 • Why Ibiza – Rose Mary de Boer (NL)
  Inspirerende en uitermate interessante levensverhalen van 34 kleurrijke en internationale bewoners van Ibiza en hun lievelingsplekjes. In ‘Why Ibiza’ lees je waarom zij destijds besloten om naar Ibiza te trekken, er te wonen, te leven en te werken. Ontzettend boeiende verhalen en grappige anekdotes, een heerlijk ’feel good’-boek dat ik – niet gelogen – in één ruk heb uitgelezen! Op het eiland te koop bij Raco Verd shop en Sluiz.
 • Negra: avonturen van een hippie – Guenter Lansink (NL)
  Guenter woonde samen met zijn geliefde Nathalie op Ibiza, maar het verhaal van hoe hij destijds op dit prachtige eiland terecht kwam is – zacht uitgedrukt – uniek te noemen. Guenter leefde als een echte hippie, een bohemien, en trok de wereld rond samen met zijn hond Baba en zijn ezel Negra. Van Afrika tot Marokko en Ibiza, hij maakte heeeeeel wat mee onderweg. Het boek leest luchtig en bulkt van de grappige maar ook ontroerend anekdotes. Een mooi stukje geschiedenis van Ibiza en vooral wijze levenslessen…
 • The White Island – Stephen Armstrong (ENG)
  Dit boek ligt al jaaaaren in mijn kast maar om één of andere reden ben ik nog niet verder geraakt dan bladzijde 5. Goed of niet goed, ik moet je dus het antwoord (voorlopig) schuldig blijven, maar de korte inhoud van het boek klinkt alleszins veelbelovend.
 • Mr. Pikes – Tony Pike & Matt Trollope (ENG)
  Als je meer wil weten over het legendarische Pikes hotel dan is de biografie van Tony himself een absolute aanrader! Hilarische maar ook schrijnende anekdotes, ik las het in één ruk uit. Met open mond. Sex, drugs and… Ibiza. 
 • Ibiza en andere avonturen – Rick Kips (NL)
  Geweldig boek, leest vlot, ont-zet-tend grappig. Aanrader. Jammer genoeg nergens meer te verkrijgen, met wat geluk op tweedehands websites.
 • Living in another world – Bruno from Ibiza (ENG)
  Bruno woont al jaaaaren op het eiland en als zeer gerespecteerde dj (en één van onze persoonlijke vrienden) kent hij als geenander de muziekgeschiedenis van Ibiza, hij was één van de grondleggers van de balearic beat! Erg interessant voor wie geïnteresseerd is in het beroemde (of beruchte?) nachtleven van Ibiza!

Romans – fictie

Ideale beach literatuur, leest lekker vlot weg op je strandbedje, onder je parasol, nippend aan je cocktail…

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Taal

 • Spaans, spreken en begrijpen – Globus taalgids (NL)
  Een geweldig boek dat ik iedereen kan aanbevelen! Wij kregen het ooit zelf kado (merci Marc!) en het is écht een grote hulp geweest. Op een verrassend eenvoudige manier in slechts weinig tijd (20min. per dag) leer je een aardig mondje Spaans. Ja, écht! 🙂
 • Snel en vlot Spaans leren spreken en begrijpen – Deltas (NL)
  Ook dit is een TOPboekje, niet zozeer om Spaans te leren maar vooral zéér praktische zinnetjes, uitdrukking en woorden die je kan gebruiken op vakantie. Dónde están los baños? Puedo pagar con tarjeta? Necesito un médico! Al hoop ik dat je dat laatste niet écht nodig hebt natuurlijk 😉

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Coffee table books

 • Seen in Ibiza – Silvie Nollen (NL)
  Een luxueus, uiterst stijlvol coffee table book met 312 pagina’s kleurrijke sfeerfoto’s van ons favoriete eiland. Beelden die je meteen doen wegdromen, 100% puur genieten en een echte eyecatcher op je salontafel. Mijn gasten vinden het altijd geweldig om er even door te bladeren. En ikzelf ook.
 • Dream Chaser – Rianne Toussaint (NL)
  Een inspirerend coffee table book waarin collega-blogger en onderneemster Rianne vertelt over hoe ze haar droom van een leven en een business op Ibiza heeft verwezenlijkt. Een boek vol tips, quotes, anekdote’s, foto’s, én een concreet stappenplan wie zijn of haar grootse dromen ook in realiteit wil omzetten. Ze deelt haar magische ontmoetingen, inzichten, keiharde lessen en hilarische blunders maar ook de sleutel tot succes! Een boek voor dromers, durvers en doeners, geschreven door een rasechte lady boss!
 • Ibiza bohemia (ENG)
  Ook dit is een musthave wat mij betreft. Met meer dan 300 pagina’s, glossy foto’s en een knalroze cover is dit streling voor het oog. Assouline bracht een hele reeks van deze kleurrijke, luxe coffee table books uit, in dezelfde reeks heb vind je ook Tulum, Mykonos, Capri, Marrakech etc. Niet goedkoop, but worth it.

Architectuur

Ook zo dol op die charmante, witte finca’s? Wie op zoek is naar wooninspiratie haalt heel wat uit deze glossy (foto)boeken over de Ibiziaanse architectuur, interieur en tuin.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Mijn favorieten

Qua reisgids kies ik voor ‘Time to Momo – Ibiza’ & ‘I never believed in love at first sight until I saw Ibiza’ en voor wie houdt van hikes en wandelingen: ‘Ibiza, de mooiste eilandwandelingen’. Wat kookboeken betreft vind ik ‘Eivissa food’ en ‘Veggie very much’ toppers. Als coffee table book kan ik ‘Seen in Ibiza’ – Silvie Nollen dan weer van harte aanbevelen, stuk voor stuk prachtige sfeerfoto’s die je meteen zin doen krijgen om je koffers te pakken! Last but not least vind ik Why Ibiza – Rose Mary de Boer erg fijn om lezen, zaaaalige vakantielectuur, good vibes only!

Lees ook deze artikels

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer