Winter op Ibiza

Door Barbara
Hoe is Ibiza in de winter?

Ibiza heeft een hoogseizoen en een laagseizoen. Het hoogseizoen loopt van mei-juni tot midden oktober, daarna sluit 2/3 van de hotels, restaurants, winkels en bars de deuren. De seizoensarbeiders keren terug naar hun thuisland, net zoals de toeristen. Het gros van de vliegmaatschappijen staken hun vluchten en ook veel autoverhuurbedrijven houden het voor bekeken. Ik heb altijd wat mixed feelings bij het einde van het hoogseizoen: ik hou niet van extreme drukte, maar ook niet van extreme rust. Het blijft vreemd om het eiland zo te zien leeglopen en natuurlijk ook het besef dat de zomer er weer op zit…

De wintermaanden zijn een periode van rust en herstel, het eiland gaat een versnelling lager, de natuur kan weer even ‘ademhalen’. De lokale bevolking heeft dan weer tijd voor elkaar, voor een babbeltje, een diner of lunch, kortom om zélf van hun eiland te genieten.

Ibiza in de winter: iets voor jou?

Hoe is Ibiza in de winter? Wie Ibiza in de zomer gewoon is, zal in de winter een heel ‘ander’ Ibiza ontdekken, het contrast is immers enorm groot! Zo druk als de zomer is, zo kalm is het laagseizoen. La Isla Blanca is namelijk géén overwinterbestemming zoals de Costa del Sol of de Canarische eilanden: op deze bestemmingen is het véél warmer tijdens de wintermaanden en blijft er ook meer horeca open. Wil je dus hoge temperaturen en een bruisend sfeertje kan je – in alle eerlijkheid – beter voor zo’n bestemming kiezen.

   • JA: Als je houdt van rust en natuur, gastronomie, wind/watersport, lange wandelingen en hikes, wellness en spirituele activiteiten, borrelen met vrienden of gewoon tranquilo een boek lezen en dat bij een zachte temperatuur.
   • NEE: Als je hoge temperaturen wil en zonnen op het strand. Als je houdt van een levendig en bruisend sfeertje met tal van resto’s, barretjes en winkeltjes.

  Ik hou van de rust in de wintermaanden op Ibiza, maar voor mij persoonlijk gaat het wel snel vervelen: daarom reizen we tijdens ‘invierno’ graag naar warmere oorden of genieten we van de sneeuw op de skipiste’s.

  Benieuwd hoe dat is, een ‘Eivissa winter’? Ik zou zeggen: probeer het gewoon! 

  (tekst gaat verder onder de foto’s)

  Hoe is het weer op Ibiza in de winter?

  November en december: nog zeer aangenaam, een ‘nazomer’, je kan overdag een t-shirt of een topje dragen, de temperatuur bereikt vaak nog 17-18°C en de gevoelstemperatuur ligt soms nog hoger. Eens de zon onder is, wordt het wel aanzienlijk frisser. 

  Januari en februari: de verwarming gaat vanaf zonsondergang aan, slapen onder een donsdeken en de trui/jas wordt bovengehaald. De temperaturen dalen overdag zelden onder de 14-15°C maar er is meer wind en hoge luchtvochtigheid waardoor het verrassend koud kan aanvoelen! Deze maanden zijn ook het meest ‘doods’, veel Ibicenco’s nemen deze periode vakantie, daarom vind ik deze maanden persoonlijk het minst leuk. In februari staan dan weer wél de amandelbomen in bloei, prachtig!

  Maart en april: de temperaturen gaan weer omhoog en de luchtvochtigheid begint te dalen. Spring is in the air! In maart kan je rekenen op temperaturen van ongeveer 15-17°C en in april stijgt dat naar 16-18°C. Iedereen op het eiland is vrolijk en maakt zich – met opgeladen batterijen – weer klaar voor de start van het zomerseizoen.

  Vanaf mei ten slotte start het seizoen weer, temperaturen van ongeveer 18-20°C. Hou echter rekening met mogelijks nog wisselvallig weer én het is nog fris ‘s avonds.

  (tekst gaat verder onder de foto’s)

  Vliegtickets

  Jammer maar helaas, zowat alle vliegmaatschappijen staken hun rechtstreekse vluchten vanaf midden oktober: enkel vliegmaatschappij Transavia vliegt nog rechtstreeks maar met een beperkt vluchtschema vanuit Nederland. Vanuit België kan het enkel met een tussenstop in Barcelona of Madrid. Je kan eventueel ook op Palma (Mallorca) vliegen en dan de ferry of een tussenvlucht nemen tot in Ibiza. Opgelet: de tickets voor de feestdagen zijn altijd duurder.

  Wil je graag voor langere periode blijven? Dan kan je met de auto tot in Barcelona, Valencia of Denia rijden en daar de ferry nemen. Je leest er alles over in dit artikel.

  TIP: Lees mijn persoonlijk advies bij het boeken van vliegtickets hier.

  Where to stay? Welke hotels zijn open in de winter?

  Het merendeel van de hotels sluit de deuren maar gelukkig niet allemaal. Hieronder vind je een overzicht van de hotels die wél nog open zijn, al nemen sommigen een korte sluiting tijdens en/of na de feestdagen. De prijzen voor hotels op Ibiza liggen tijdens de wintermaanden een stuk goedkoper en vaak zijn er promoties, kijken en vergelijken is dus de boodschap!

  (laatste update 15/11/2022)

  TIP: ook het superdeluxehotel Six Senses is geopend tem. 05/01/23!

  (tekst gaat verder onder de foto’s)

  Auto huren

  No worries, via onze autoverhuurservice kan je ook tijdens de winter een auto huren en genieten van een topservice! Een auto is essentieel om het eiland te verkennen en ontdekken, het laagseizoen is een prima periode om het eiland in alle rust te exploren

  (tekst gaat verder onder de foto)

  restaurant open winter ibiza

  It Ibiza is oa. open tijdens de winter

  Abierto todo el año: Waar kan ik terecht voor een hapje en een drankje?

  Een uitgebreide lunch, diner, of lekker borrelen met de voetjes in het zand? Dat kan, ook tijdens de winter, al is de keuze beperkter.

  De restaurants en beach clubs die open blijven, passen hun openingsuren aan (bv. enkel lunch) en nemen doorgaans tijdens of vlak na de feestdagen een korte vakantie. Daarom raad ik aan om steeds telefonisch of via hun socials te informeren naar de openingsuren: zo sta je niet voor gesloten deuren!

  Welke beach clubs zijn open in de winter op Ibiza?

  (laatste update 15/11/2022)

  Welke restaurants zijn open in de winter op Ibiza?

  (laatste update 15/11/2022)

  Welke restaurants zijn open met kerstmis en/of oudjaar op Ibiza?

  • Juntos
  • Can Mimosa
  • Pom Thai
  • Estel
  • Es Mercat
  • Cas Costas

  TIP: Van oktober tot november én van april tot mei vindt Ibiza Sabor plaats: een gastronomisch evenement waarbij je kan kennis maken met de traditionele keuken en gerechten van Ibiza. Je kan dan bij de deelnemende (top)restaurants genieten van een driegangendiner of lunch voor slechts 25eur!  Je dient wel vooraf te reserveren. Aanrader!

  (tekst gaat verder onder de foto)

  Ibiza Sabors

   

  Welke clubs/discotheken zijn open in de winter?

  Ja, er is nog steeds nightlife na de zomer maar wel heel beperkt. Check zeker Ibiza Spotlight, zij hebben een heel handige en overzichtelijke party calender. Hieronder een overzicht van de venue’s die open zijn: (laatste update 15/11/2022)

  • Akasha: een intiem clubje met heerlijke underground vibes en een killer soundsystem! Op het domein van hippiemarkt Las Dalias.
  • Lio: Een cabaret bar, restaurant en ‘s nachts night club. Slightly posh.
  • Pikes: Een hotel, maar ook restaurant én er worden regelmatig feestjes gegeven. Tip: check hun halloweenparty!
  • Keeper: Dansclub/bar in Marina Botafoch. Er wordt muziek gespeeld door verschillende dj’s, gaande van salsa tot house. Open van donderdag tem. zondagavond.
  • Amnesia is geopend op 30/12/22 en 01/01/23!
  • Pacha is geopend voor een oudjaarsparty op 31/12/22 alsook Akasha en Lio!

  De parties tijdens de wintermaanden zijn veel gemoedelijker met relaxed sfeertje. Er zijn immers amper toeristen en het zijn voornamelijk locals die nu tijd maken om met vrienden en/of familie eens een feestje mee te pikken. De toegangsprijzen liggen ook lager dan tijdens de zomer.

  Wat ook uitgebreid gevierd wordt is halloween, op 31 oktober: een uit de USA overgewaaid fenomeen waar bij ons in België of Nederland niet echt veel aandacht aan besteed wordt, maar op Ibiza is het big thing! Jawel, tijd om je meest griezelige costume boven te halen en een dikke laag make-up want die dag/avond zijn er een heleboel halloweenparties op het eiland. Eén november is – net zoals in België – een feestdag en dus wordt er vaak gedanst en gegriezelt tot in de late uurtjes… De meest legendarische halloweenparty is die van Pikes Hotel, doorgaans zéér snel sold out!

  (tekst gaat verder onder de foto)

  Halloween op Ibiza

  Halloween op Ibiza

  Let’s go shopping: (Hippie)markten

  Ja, er zijn nog (hippie)markten tijdens het laagseizoen, hieronder een overzicht: (laatste update 15/11/2022)

  • Rommelmarkt San Jordi: iedere zaterdag vanaf 10u, aan de voormalige hipodromo in Sant Jordi.
  • Hippiemarkt San Juan: iedere zondagvoormiddag vanaf 10u in het dorpscentrum.
  • Hippiemarkt Las Dalias: nog geopend (oktober tot mei) op zaterdagen vanaf 10u tot 19u en zondagen vanaf 11u tot 18u. Tijdens de winter is het wel een aanzienlijk kleinere versie van de markt. Het bijhorende restaurant is ook steeds geopend. Speciale kerstmarkt tijdens de feestdagen.
  • Biomarkt Forada: iedere zaterdagvoormiddag vanaf 10u, lokaal geteelde groenten/fruit, ambachtelijke producten, etc.
  • Markt Sant Josep: iedere zaterdagvoormiddag vanaf 10u, lokaal geteelde groenten/fruit, ambachtelijke producten, etc.

  TIP: Uitgebreide info over deze (hippie)markten vind je hier.

  Let’s go shopping: welke winkels zijn open in de winter?

  In Ibiza stad is het merendeel van de kleinere shops en boetieks  (die voornamelijk op toeristen gericht zijn) gesloten. Ketens zoals Mango, Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius etc. zijn gewoon open. Idem voor San Antonio: de toeristenwinkeltjes sluiten bijna allemaal.

  In Santa Eularia is dat minder het geval: hier blijft alles nagenoeg open. Wil je ‘levendigheid’ tijdens de winter op Ibiza dan moet je in Santa Eularia zijn!

  Daarnaast blijven grote concept stores zoals Sluiz en La Galeria Elefante ook gewoon het hele jaar door open. La Sirena winkels sluiten, behalve die van Playa den Bossa en Cala de Bou. Supermarkten, doe-het-zelf-zaken, apotheken, banken etc. blijven uiteraard open!

  TIP: Midden oktober (end of season sale’) en begin januari zijn het koopjes! Hét moment om even naar Ibiza stad af te zakken want er zijn meteen flinke kortingen van -20%, -30% tot -50%.

  (tekst gaat verder onder de foto’s)

  oudjaar nieuwjaar op ibiza

  Oudjaarsmenu bij Maison Le Vrai

  Feliz Navidad: kerstmis op Ibiza

  De feestdagen doorbrengen op Ibiza? Wie graag uitgebreid wil tafelen met kerst (‘Navidad’) of oudjaar (‘Nochevieja’), kan dat bij één van de resto’s uit de lijst hierboven: de meeste eetgelegenheden maken hun menu voor de feestdagen vooraf op hun socials of website bekend, maar wel pas eind november – begin december! Dit in tegenstelling tot BE of NL waar we dit vaak al maanden vooraf plannen… Spaans tempo, remember? De plaatsen zijn uiteraard beperkt en reservatie is aan te raden.

  Zowel in Ibiza stad als San Antonio en Santa Eularia wordt er een grote kerstboom geplaats in het centrum van de stad. Er is hier en daar versiering in de straten maar het is allemaal vrij beperkt: ik hou namelijk van de over-the-top kerstversiering en sfeer in grote steden zoals Londen of Parijs maar die is jammer genoeg op Ibiza véél minder aanwezig.

  Ter info: Tweede kerstdag is iets dat niet gevierd wordt op Ibiza, of beter gezegd, in Spanje. 

  Oudjaar/nieuwjaar op Ibiza

  Oudjaar wordt niet echt uitbundig gevierd op Ibiza: geen of bijna geen vuurwerk, grote feesten of mensen op straat, het wordt eerder kleinschalig gevierd onder vrienden of familie. Wat dan wél weer een traditie is, zijn de 12 druiven of ‘Las Uvas de la Suerte’: volgens de Spanjaarden zullen de 12 maanden van het nieuwe jaar gevuld zijn met geluk als je 12 druiven in je mond kan proppen wanneer de klok 12 keer slaat om middernacht. Ik blijf het iets bizar vinden en druiven zijn écht het laatste waar ik zin in heb na een omvangrijke maaltijd, maar goed 🙂

  DC10 heeft altijd een feest op 1 januari en Pacha op oudjaar, check hun websites voor meer info. Op 1 januari is er de traditionele – en intussen legendarische – nieuwjaarsduik op het strand van Las Salinas. Deze begint om 11u-12u en is de pérfecte manier om het nieuwe jaar in te zetten en die vervelende hangover kwijt te raken… Een flinke portie durf is nodig, want het zeewater is immers ijskoud! Daarna wordt er (opnieuw) gedronken en geklonken op het nieuwe jaar, gezelligheid troef! Meer info hierover vind je op de facebookpagina van Vino & Co, organisator van het event.

  (tekst gaat verder onder de foto)

  Kerstmarkt Ibiza

  Kerstmarkt Las Dalias

  Wat te doen rond de feestdagen op Ibiza?

  • 15 december tot 5 januari: kerstmarkt Las Dalias (zeer beperkte versie) en kerstmarkt op de Plaza Parque, in Ibiza stad. De kerstmarkten zijn kleinschalig, verwacht er niet te veel van 😉
  • 6 januari: Driekoningen! Dat wordt anders gevierd dan bij ons: hier krijgen de ‘brave’ kindjes immers geen speelgoed van Sinterklaas, maar van ‘los reyes magos’, ofwel de 3 koningen Caspar, Melchior en Balthasar. Er wordt een Roscón de Reyes gegeten, een soort ronde taart gevuld met crème, gekonfijt fruit en een boon erin verstopt (vergelijkbaar met onze driekoningentaart in BE of NL). De dag ervoor, op 5 januari, zijn er grote parade’s door de straten van Ibiza stad, San Antonio, Sant Josep en Santa Eularia. Praalwagens, verklede kinderen, volwassenen en… kamelen. De 3 koningen rijden immers niet op een paard, zoals de Sint.

  (tekst gaat verder onder de foto)

  Driekoningen ibiza

  Driekoningentaart of Roscón de Reyes

  Valentijn op Ibiza

  De romantische zielen kunnen opgelucht ademhalen: ook Valentijn of ‘El día de San Valentín’ wordt op Ibiza gevierd. De restaurants die open zijn hebben vaak een aangepast menu die dag.

  Sommige agroturismo’s of (boetiek) hotels bieden speciale arrangementen aan, met valentijnsdiner, overnachting en/of wellness, zoals bv.  Can Curreu

  Activiteiten tijdens de winter op Ibiza

  • De winter is het pérfecte moment om één van onze secret spots en secret beaches te bezoeken: het is immers heerlijk rustig dan en niemand die je foto’s komt verstoren.
  • Een wijnproeverij, Ibiza heeft namelijk 4 wijndomeinen: Ibizkus, Can Rich, Can Maymo en Sa Cova.
  • Een biertasting bij Ibosim brewery.
  • Leer je eigen hierbas maken tijdens een workshop van The Drink Workshop. Aanrader!
  • Een beach clean up: zodoende blijven de stranden schoon en het is een unieke kans om eens iets terug te doen voor ons geliefde eiland… Check de facebookpagina van Love Ibiza Now voor data.

  Tot slot…

  Als laatste deel ik nog enkele praktische tips voor wie naar Ibiza reist in de winter:

  • Voorzie een trui en lange broek voor ‘s avonds. Ook een wind/regenjas is best handig: tijdens de wintermaanden heerst er een hogere luchtvochtigheid en is er vaak méér wind, waardoor het fris kan aanvoelen. Wie houdt van wandelingen of geheime plekjes ontdekken, raad ik aan om stevige wandelschoenen mee te nemen of sneakers die makkelijk zitten.
  • Wie wil meedoen met de nieuwjaarsduik of halloween: vergeet je bikini/zwembroek en griezeloutfit niet in te pakken.
  • Dagje wellnessen, ontspannen, massage, enz. in de spa? Ontdek ons lijstje hier.
  • Kerst of Valentijn vieren? Vergeet je kadootje(s) dan niet mee te nemen! Bewaar ze in je koffer en niet in je handbagage, zoniet gaan ze door de scanner bij de veiligheidscontrole… bye bye verrassing 🙂

  Onder: een prachtige winter hike, de verlaten vuurtoren van Cala de San Vicent d

  Lees ook deze artikels

  Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer