Winter op Ibiza

Door Barbara

End of season…

Ibiza heeft – in tegenstelling tot bijvoorbeeld buurland Mallorca – een hoogseizoen en een laagseizoen. Het hoogseizoen loopt van mei-juni tot midden oktober. Rond midden oktober sluit zo goed als 2/3 van de hotels, restaurants, winkels, bars en discotheken op het eiland de deuren. De seizoensarbeiders keren terug naar hun thuisland, net als de toeristen. Het gros van de vliegmaatschappijen staken hun vluchten en ook veel autoverhuurbedrijven houden het voor bekeken.

Ik heb er altijd wat mixed feelings bij: ik hou niet van extreme drukte, maar ook niet van extreme rust 🙂 Het blijft vreemd om het eiland zo te zien leeglopen en natuurlijk ook het besef dat de zomer er weer op zit. De wintermaanden zijn een periode van rust en herstel, het eiland gaat een versnelling lager, de natuur kan weer even ‘ademhalen’.

In de winterperiode kan je genieten de rust, gastronomie, wind/watersport, lange wandelingen, wellness en spirituele activiteiten. Wie Ibiza in de zomer gewoon is, zal in de winter een heel ‘ander’ Ibiza ontdekken!

Oktober, november en december zijn nog zeer aangenaam: een ‘nazomer’, je kan overdag in t-shirt of top rondlopen, de temperatuur bereikt vaak nog 20°C, enkel ’s avonds wordt het frisser. Het is overal heerlijk rustig.

Januari en februari zijn dan weer anders: onze verwarming gaat vanaf zonsondergang aan, slapen onder een donsdeken en de trui/jas wordt bovengehaald. De temperaturen dalen overdag zelden onder de 14°C maar er is meer wind en hoge luchtvochtigheid waardoor het best koud kan aanvoelen. Deze maanden zijn ook het meest ‘doods’ en het eiland lijkt soms wel compleet verlaten… daarom vind ik deze maanden persoonlijk het minst leuk. In februari staan wél de amandelbomen in bloei, prachtig!

– Vanaf maart en april gaan de temperaturen weer omhoog en de luchtvochtigheid begint te dalen. Spring is in the air! Iedereen op het eiland is vrolijk en maakt zich – met opgeladen batterijen – weer klaar voor de start van het zomerseizoen.

– Vanaf mei start het seizoen weer, hou echter rekening met mogelijks nog wisselvallig weer én het kan nog fris zijn ’s avonds.

Benieuwd hoe dat is, een ‘Eivissa winter’? Ik zou zeggen: probeer het vooral zélf! 😉

Vliegtickets

Jammer maar helaas, de meeste vliegmaatschappijen staken hun vluchten tijdens de winter: enkel de Nederlandse vliegmaatschappij Transavia vliegt nog rechtstreeks (met een aangepast vluchtschema) vanop Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam. Vanuit België geraak je er ook nog, maar dan met een tussenstop in Barcelona of Madrid. Je kan eventueel ook op Palma (Mallorca) vliegen en dan de ferry (of een tussenvlucht) nemen tot in Ibiza. British Airways blijft ook nog rechtstreekse vluchten aanbieden vanuit Londen.

Wil je graag voor langere periode blijven? Dan kan je met de auto tot in Barcelona, Valencia, Gandia of Denia rijden en daar – met je auto – de ferry nemen: zo hoef je ook geen wagen te huren. Er zijn 2 maatschappijen die naar Ibiza varen: Balearia en Trasmediterránea, vergelijk bij beide de prijzen want dit scheelt soms.

=> TIPS bij het boeken van vliegtickets vind je hier.

Verblijf

Het grootste deel van de hotels sluit de deuren tijdens de winter, maar no worries, niet allemaal. Hieronder vind je een overzicht van de hotels die wél nog open zijn. Bovendien houden ze tijdens de wintermaanden vaak speciale promoties, kijken en vergelijken is dus de boodschap!

 1. Mikasa boutique hotel (Marina Botafoch)
 2. El Hotel Pacha (Marina Botafoch)
 3. OD Ocean Drive (Marina Botafoch)
 4. Casa Maca (Ibiza stad)
 5. THB Los Molinos (Ibiza stad)
 6. Gran Hotel Montesol (Ibiza stad)
 7. Royal Plaza (Ibiza stad)
 8. Hostal Parque (Ibiza stad)
 9. Lux Isla Hotel (Talamanca)
 10. Hostal Talamanca (Talamanca)
 11. Simbad hotel (Talamanca)
 12. Agroturismo Atzaro (Santa Eularia, mijn favoriet)
 13. Can Guillem (Santa Eularia)
 14. Hostal La Torre (San Antonio)
 15. Puchet Hotel (San Antonio)
 16. Can Curreu (San Carlos)
 17. Ca n’Escandell (San Joan)
 18. Es Cucons (Santa Agnes)
 19. Can Pujolet (Santa Agnes)
 20. Cas Gasi (Santa Gertrudis)

Auto huren

No worries, via onze autoverhuurservice kan je ook tijdens de winter een auto huren en genieten van een topservice!

Abierto todo el año…

Een hapje? Een drankje? De voetjes in het zand? Dat kan, ook tijdens de winter, al is de keuze beperkter dan tijdens de zomer. De restaurants en beach clubs die open blijven passen wel hun openingsuren aan (bv. enkel lunch of enkel weekends), daarom raad ik aan om steeds telefonisch te informeren naar de openingsuren en desgewenst meteen een reservatie te maken: zo ben je zeker van je tafeltje en sta je niet voor gesloten deuren.

Onderstaande lijst is een handige richtlijn, maar steeds onderhevig aan verandering: sommige resto’s zijn het ene jaar wél open in de winter en het andere weer niet.. of bedenken zich halfweg en sluiten toch. Ik probeer de lijst echter zo goed mogelijk up-to-date te houden!

=> Zelf nog iets toe te voegen aan deze lijst? Of een wijziging te melden? Laat het me aub weten via mail. Alvast bedankt!

Beach clubs/resto’s

Voor de winter van 2019 moet ik helaas vaststellen dat er minder beach clubs geopend zijn dan vorige jaren…

Yemanja (Cala Jondal)
The Boat House (Cala San Vicente)
Cala Bonita (S’estanyol)
Jockey Club (Salinas)
La Escollera (Es Cavallet)
Sa Caleta (Es Bol Nou)
Hostal Talamanca (Talamanca)
L’amorigen (Cala Nova) (november/december gesloten, weer geopend vanaf januari)
Bar Flotante (Talamanca)
Restaurante Cala Martina (Cala Martina)
Chiringuito Cala Leña (Cala Llenya)

Restaurants

La Brasa (Ibiza stad)
Sa Brisa (Ibiza stad)
El Zaguan (Ibiza stad)
Bella Napoli (Ibiza stad)
Gran Hotel Montesol (Ibiza stad)
Comidas San Juan (Ibiza stad)
Ancient People (Ibiza stad)
La Cava (Ibiza stad)
Taller de tapas (Ibiza stad)
Can Terra (Ibiza stad)
Ildecanter (Ibiza stad)
Croissant Show (Ibiza stad)
ReArt (Ibiza stad)
Bakio (Ibiza stad)
Hana (Ibiza stad)
La Dispensa (Ibiza stad)
Eat is life (Ibiza stad)
Maison le vrai (Ibiza stad)
Burger King (Ibiza stad)
Il Giardinetto (Marina Botafoch)
Calma (Marina Botafoch)
Capuccino (Marina Botafoch)
Passion Café (Marina Botafoch)
It Ibiza (Marina Botafoch)
Café de Hoeck (Figueretas)
Magnus Playa Bistro (Figueretas)
Can Mosson (Playa den Bossa)
C’as Pagès (Santa Eularia)
Can Xarc (Santa Eularia)
Ses Escoles (Santa Eularia)
Nagai (Santa Eularia)
Project Social (Santa Eularia)
La Veranda by Atzaro (Santa Eularia)
Casa Colonial (Santa Eularia)
Brisamar (Santa Eularia)
Taco Paco (Santa Eularia)
Es Caliu (Santa Eularia)
Royalty (Santa Eularia)
Can Cosmi (Santa Eularia)
Cellar Can Pere (Santa Eularia)
Pad Thai (Santa Eularia)
El Deseo (Jesus, Santa Eularia, Cala Llonga)
Es Jardins de Fruitera (Santa Gertrudis)
Bar Costa (Santa Gertrudis)
Wild Beets (Santa Gertrudis)
Finca La Plaza (Santa Gertrudis)
Rita’s Cantina (San Antonio)
Il Vaticano (San Antonio)
Hostal La Torre (San Antonio)
Es Nautic (San Antonio)
Es Petit (San Antonio)
Villa Mercedes (San Antonio)
Es Ventall (San Antonio)
La Patisserie (Cala de Bou)
Can Pujol (Cala de Bou)
Little India (Cala de Bou)
Sabores Naturales (San Joan)
Los Otros (San Joan)
Gare du Nord (San Joan)
Can Cires (San Mateu)
C’an Pilot (San Rafael)
Las Puertas Del Cielo (Santa Agnes)
Es Cucons (Santa Agnes)
La Casita (Cala Llonga)
Buganvilla (Cala Llonga)
Baron (Cala Llonga)
Casa Piedra (Cala Llonga)
Can Domo (Cala Llonga)
Restaurante Cala Boix (Cala Boix)
Brisamar (Es Canar)
Can Suldat (Es Canar)
Restaurante Chimichurri (Sant Josep)
Cas Costas (Sant Josep)
Sa Soca (Sant Josep)
Vino & co (Sant Jordi)
Marc’s (Jesus)
Carpe Diem (Jesus)
El Barco (Talamanca)
A mi manera (op de weg naar San Joan)
CBBC Marina (Santa Eularia)
Musset (Santa Gertrudis)

=> TIP: Vanaf midden oktober tot eind november én van midden april tot eind mei vindt Ibiza Sabor plaats: een gastronomisch evenement waarbij men bezoekers van Ibiza (en Formentera) wil laten kennis maken met de traditionele keuken en gerechten. Je kan dan bij de deelnemende (top)restaurants genieten van een driegangendiner of lunch voor slechts 25eur!  Je dient wel vooraf te reserveren. Aanrader!

Where’s that party?

Ja, er is nog steeds nightlife na de zomer: de grote clubs sluiten dan wel begin oktober maar er kan nog steeds gefeest worden, zij het op andere locaties.

Pacha: na een overname in 2017 vonden de nieuwe eigenaars dat het interieur wel toe was aan een make-over. Bijgevolg waren ze die winter uitzonderlijk gesloten. Wel even nuanceren: het gaat hier slechts om de kleine zaal van Pacha, niet de hele discotheek, ook enkel geopend op zondagavond onder de naam ‘Pacha nights’. Je aan de inkom betalen of vooraf tickets kopen via hun website. UPDATE: uitzonderlijk gesloten winter 2019. In de plaats daarvan kan je wél bij Lio terecht.
Veto Social Club: leuke underground bar op een steenworp van Pacha. Het ziet eruit als een heavy metal bar maar er wordt techno en tech-house gespeeld. Gratis inkom.
B12 art gallery: dit is eigenlijk een kunstgalerij, maar tijdens de wintermaanden worden er op regelmatige basis feestjes georganiseerd met verschillende dj’s/muziekstijlen. Ze zijn meestal open van donderdag tot zaterdag. Veel promotoren komen hier netwerken voor hun events in de zomer. UPDATE: onduidelijkheid over opening winter 2019.
STK: Een restaurant, maar daarna ook dansgelegenheid: dinner en dance. STK is gevestigd in het Ibiza Corso hotel in Marina Botafoch. Open op vrijdag en zaterdag.
Keeper: Dansclub/bar in Marina Botafoch. Er wordt muziek gespeeld door verschillende dj’s, je kan er niet alleen een drankje maar ook ‘gezelschap’ kopen 😉 Open van donderdag tem. zondagavond.
Essigi: nachtclub in Cala de Bou. Alle dagen open buiten maandag. Techno, (tech)house, trance, progressive en dnb, drankjes aan aanvaardbare prijzen. Gratis inkom.

WINTER 2019: SWAG en OCTAN (het voormalige Sankeys) zullen geopend zijn, alsook Lio.

De parties tijdens de wintermaanden zijn ook helemaal niet te vergelijken met de zomerparties: er hangt een veel gemoedelijker, relaxt sfeertje. Er zijn dan ook amper toeristen en het zijn voornamelijk locals die nu tijd maken om met vrienden en/of familie eens een feestje mee te pikken. De prijzen liggen ook lager dan in de ‘superclubs’ tijdens de zomer.

Wat ook uitgebreid gevierd wordt is halloween, op 31 oktober: een uit de USA overgewaaid fenomeen waar bij ons in België of Nederland niet echt veel aandacht aan besteed wordt, maar op Ibiza is het big thing! Jawel, tijd om je meest griezelige costume boven te halen en een dikke laag make-up want die dag/avond zijn er een heleboel halloweenparties op het eiland. Eén november is – net zoals in België – een feestdag en dus wordt er vaak gedanst en gegriezelt tot in de late uurtjes… De meest legendarische halloweenparties zijn die van Pikes Hotel, Atzaro en Heart. De befaamde afterparty van Boutique Hostal Salinas gaat helaas niet meer door…


Let’s go shopping!

Wie houdt van shoppen (tjah, who doesn’t?) kan zijn/haar hart ophalen op één van de markten of in de steden, al de keuze wat beperkter.

rommelmarkt San Jordi: iedere zaterdag vanaf 10u, aan de voormalige hipodromo in Sant Jordi.
rommelmarkt Cala Llenya: iedere zondagnamiddag aan restaurant Cala Llenya. Piepklein maar wel gezellig.
hippiemarkt San Juan: iedere zondagvoormiddag vanaf 10u in het dorpscentrum. Mijn favoriet 🙂
hippiemarkt Las Dalias: iedere zaterdag, van 10u tot 19u. Tijdens de wintermaanden is de markt wel maar half zo groot, en mist het bijgevolg wat charme, mijn inziens… Het bijhorende restaurant is ook steeds geopend. Speciale kerstmarkt tijdens de feestdagen (indoor).
biomarkt Forada: iedere zaterdagvoormiddag vanaf 10u, lokaal geteelde groenten/fruit, ambachtelijke producten, etc.
biomarkt Sant Josep: iedere zaterdagvoormiddag vanaf 10u, lokaal geteelde groenten/fruit, ambachtelijke producten, etc.

=> Uitgebreide info over deze en nog andere (hippie)markten vind je hier.

In Ibiza stad is het merendeel van de kleinere shops en boetieks (die voornamelijk op toeristen gericht zijn) gesloten gedurende de winter. De (grote) ketens zoals Mango, Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Pimkie etc. blijven gewoon open. Idem voor San Antonio: de toeristenwinkeltjes sluiten bijna allemaal, op een handvol na. In Santa Eularia is dat minder het geval: hier komen redelijk wat mensen overwinteren. De stad trekt doorgaans een iets ouder publiek aan, bijgevolg zijn hier nog redelijk wat restaurant en winkels geopend.

Verder blijven grote concept stores zoals Sluiz en La Galeria Elefante het hele jaar door open. De La Sirena winkels sluiten, buiten die van Playa den Bossa en Cala de Bou. Supermarkten blijven uiteraard open, maar hebben andere openingsuren dan tijdens zomer.

=> TIP: Midden oktober (end of season sale) en begin januari zijn het koopjes! Hét moment om even naar Ibiza stad af te zakken want er zijn meteen flinke kortingen van -20%, -30% tot -50%.

Oudjaars-en kerstmenu in Ibiza stad

Feliz Navidad: kerstmis en oudjaar op Ibiza

De feestdagen doorbrengen op Ibiza? Tuurlijk, waarom niet, het is eens iets anders die gevulde kalkoen bij de oma 😉 Wie graag uitgebreid wil tafelen met kerst (‘Navidad’) of oudjaar (‘Nochevieja’), kan dat bij één van de resto’s uit de lijst hierboven: de meeste eetgelegenheden maken hun menu voor de feestdagen vooraf op hun facebookpagina of website bekend. De plaatsen zijn uiteraard beperkt, dus informeer en reserveer tijdig!

=> Onze aanraders voor diner op kerst/oudjaar: La Veranda by Atzaro, Maison le Vrai, Es Ventall, Casa Maca, Ebusus en La Brasa.

Op oudjaar kan je dansen bij Heart en Pacha, alsook STK en B12. De dag erop, op 1 januari vindt Circoloco plaats in DC10, legendary! Koop je tickets best vooraf.

Tweede kerstdag is iets dat niet echt gevierd wordt op Ibiza, of beter gezegd, in Spanje. Ook vuurwerk is niet echt een ‘traditie’ zoals het bij ons is, op oudjaarsavond. Wat dan wél weer een traditie is, zijn de 12 druiven of ‘Las Uvas de la Suerte’: volgens de Spanjaarden zullen de 12 maanden van het nieuwe jaar gevuld zijn met geluk als je 12 druiven in je mond kan proppen wanneer de klok 12 keer slaat om middernacht. Ik blijf het iets bizar vinden en druiven zijn écht het laatste waar ik zin in heb na een omvangrijke maaltijd, maar goed 🙂

Kerstmarkt Las Dalias

Wat valt er nog meer te beleven rond de feestdagen?

15 december tot 5 januari: kerstmarkt Las Dalias en kerstmarkt op de Plaza Parque, in Ibiza stad.
1 januari: de traditionele nieuwjaarsduik op het strand van Salinas. Deze begint om 11u en is de pérfecte manier om het nieuwe jaar in te zetten… en die vervelende kater kwijt te raken 😉 Een flinke portie durf is nodig, want het zeewater is immers ijskoud. Neem een handdoek en warme kleren mee voor achteraf. Het is meestal een vrolijke bende en er wordt nog eens geklonken met een glaasje cava of een shot hierbas. Salud! 🙂
6 januari: Driekoningen! Dat wordt anders gevierd dan bij ons: hier krijgen de ‘brave’ kindjes immers geen speelgoed van Sinterklaas, maar van ‘los reyes magos’, ofwel de 3 koningen Caspar, Melchior en Balthasar. Er wordt een Roscón de Reyes gegeten, een soort ronde taart gevuld met crème, gekonfijt fruit en een boon erin verstopt (vergelijkbaar met onze driekoningentaart in België of Nederland). De dag ervoor, op 5 januari, zijn er grote parade’s door de straten van Ibiza stad, San Antonio, Sant Josep en Santa Eularia. Praalwagens, verklede kinderen, volwassenen en… kamelen. De 3 koningen rijden immers niet op een paard, zoals de Sint 😉

Roscón de Reyes

Valentijn op Ibiza

De romantische zielen kunnen opgelucht ademhalen: ook Valentijn of ‘El día de San Valentín’ wordt op Ibiza volop gevierd. De restaurants die open zijn hebben vaak een aangepast menu die dag, zoals Café Montesol, La Imprenta, Casa Colonial, La Escollera en La Dispensa.

Sommige agroturismo’s of (boetiek) hotels bieden speciale arrangementen aan, met valentijnsdiner, overnachting en/of wellness, bv. Agroturismo Atzaro, Hostal La Torre en Can Curreu. Het perfecte kado voor wie zijn geliefde eens wil verrassen… of iets goed te maken heeft 😉

Activiteiten tijdens de winter

– De winter is het pérfecte moment om één van de secret spots te bezoeken: het is heerlijk rustig dan en niemand die je foto’s komt verstoren 😉
– Een bezoek aan Casita Verde: een must! Een fantastisch en inspirerend stukje Ibiza. Je leest er alles over hier. UPDATE: tijdelijk geen bezoeken meer mogelijk.
– Een wandeling met Walking Ibiza: deze organisatie is zeer bekend op Ibiza en biedt individuele wandelingen (op maat) maar ook groepswandeling aan. Vooral hun ‘sunday social walk’ is populair, waarbij ze je meenemen naar de mooiste en meest bijzondere plekjes van het eiland. Om bij de groep aan te sluiten betaal je slechts 10eur, je leert nieuwe mensen kennen én vergaart heel wat info over de fauna, flora en geschiedenis van het eiland. Aanrader!
– Verken Ibiza met de fiets via Bike Ibiza.
– Maak een culinaire tour door Ibiza stad met Ibiza Food Tours.
– Een wijnproeverij, Ibiza heeft namelijk 4 wijndomeinen: Ibizkus, Can Rich, Can Maymo en Sa Cova.
– Een biertasting bij Ibosim brewery.
– Leer je eigen hierbas maken tijdens een workshop van The Drink Workshop. Aanrader!
– Een beach clean up! Zo blijven de stranden schoon en een unieke kans om eens iets terug te doen voor ons geliefde eiland… Check de facebookpagina van Love Ibiza Now voor data.

Tot slot…

– Voorzie een trui en lange broek voor ’s avonds. Ook een wind/regenjas is best handig: tijdens de wintermaanden heerst er een hogere luchtvochtigheid en is er vaak méér wind, waardoor het fris kan aanvoelen. Wie houdt van wandelingen of geheime plekjes ontdekken, raad ik aan om stevige wandelschoenen mee te nemen of sneakers die makkelijk zitten.
– Wie wil meedoen met de nieuwjaarsduik of halloween: vergeet je bikini/zwembroek en griezeloutfit niet in te pakken.
– Kerst of Valentijn vieren? Vergeet je kadootje(s) dan niet mee te nemen! Bewaar ze in je koffer en niet in je handbagage, zoniet gaan ze door de scanner bij de veiligheidscontrole… bye bye verrassing 🙂

You may also like

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer

error: Alert: You are not allowed to copy content, © Besos de Ibiza