Met de ferry naar Ibiza reizen

Door Barbara
met de ferry boot naar ibiza auto

Ik krijg regelmatig de vraag of het ook mogelijk is om per boot naar Ibiza te reizen, en jazeker, dat is een optie. Er zijn ferry’s die dagelijks van het vasteland (Spanje) naar Ibiza varen. Sinds de coronacrisis krijg ik nog vaker vragen rond dit thema, de ferry lijkt dan ook een ‘veiliger’ en meer ‘corona-proof’ alternatief dan een vliegtuig, en die redenering kan ik best begrijpen. Daarom besloot ik een volledig artikel te wijden aan dit onderwerp, met alles wat je moet weten over het reizen met de ferry naar Ibiza. 

Wij nemen al vele jaren de ferry, ik vind het een zeer aangename manier van reizen, méér relaxed dan het vliegtuig, minder ‘gedoe’, minder controle, minder regeltjes… Bovendien heeft de hele roadtrip best iets avontuurlijks!

Waarom de ferry?

Voordelen:

 • Je rijdt met je eigen wagen en je spaart dus de kosten uit van een huurwagen ter plekke. Voor wie van plan is een langere tijd op het eiland te blijven, is dit zeker een gunstig scenario.
 • Je hoeft niet te vliegen, een goede oplossing voor mensen met vliegangst.
 • Huisdieren: je kan je hond of kat (op een aangename manier) meenemen, er is een speciale ‘pet zone’ voor huisdieren.
 • Je kan meenemen wat en hoeveel je wil, er zijn géén beperkingen qua bagage. Ik denk daarbij bv. aan een boot, jet-ski, watersportmateriaal enz.
 • “Coronaproof”: of toch veiliger dan het vliegtuig. Je rijdt namelijk in je eigen ‘bubbel’ de ferry op. Op de ferry zelf kan je je vrij bewegen en dus makkelijk afstand houden van anderen.

Nadelen:

 • De reistijd: je bent véél langer onderweg dan met het vliegtuig. Je moet dus voldoende tijd hebben/maken.
 • Extra kosten: naast de kosten van de ferry zelf, moet je ook het brandstofverbruik en de kosten van de tolwegen meerekenen.
 • Geen aanrader voor wie snel zee- of wagenziek is.

De maatschappijen

Er zijn slechts 2 Spaanse rederijen die varen op Ibiza: Trasmediterranea en Balearia.

Trasmediterranea vaart vanuit: 

 • Barcelona
 • Valencia

Balearia vaart vanuit: 

 • Barcelona
 • Valencia
 • Denia

Van waaruit vertrek ik?

Wel, dat hangt er vanaf: hoe lang wil je varen en hoe lang wil je rijden?

De dichtstbijzijnde haven is die van Barcelona, dat is het minst ver rijden, maar wel het langst op de boot. Valencia is verder rijden maar minder lang op de boot. Denia is het verst rijden maar het minst lang op de boot.

Persoonlijk hou ik niet van lang in de wagen zitten, to be honest: ik heb er een hekel aan. Daarom nemen we bijna altijd de haven van Barcelona als vertrekpunt. Ik zit namelijk liever langer op de boot dan in de auto.

Dit zijn de vaartijden:

 • Barcelona: deze ferry vaart ’s nachts en de oversteek duurt ongeveer 8-9uur.
 • Valencia: deze ferry vaart overdag en de oversteek duurt ongeveer 4-5uur.
 • Denia: deze ferry vaart overdag en de oversteek duurt ongeveer 2-3uur 

Prijzen vergelijken en tickets boeken

Nadat je je vertrekpunt hebt gekozen, ga je prijzen vergelijken van beide maatschappijen. Ga rechtstreeks naar hun website’s en voer daar al je gegevens in zoals het aantal personen/kinderen, type wagen, nationaliteit etc.

Je hebt ook vergelijkende, overkoepelende website’s zoals aferry.com of directferries.com, maar persoonlijk boek ik liever rechtstreeks bij de desbetreffende maatschappij.

OPGELET: Wanneer je Barcelona kiest, hou dan rekening met het feit dat deze ferry ’s nachts vaart (beide maatschappijen). Mijn gouden tip: boek een kajuit! Ik kan dit absoluut aanbevelen. Het kost wat meer, maar je komt wel fris uitgeslapen toe op het eiland. Zoniet is het rechtop “slapen”, vergelijkbaar met slapen op het vliegtuig. Dat is niet echt comfortabel én je komt dus behoorlijk uitgeput aan op je bestemming. Die eerste dag Ibiza ben je dan al kwijt aan ‘slaap inhalen’, en da’s zonde…

De prijzen van beide maatschappijen liggen vaak dicht bij elkaar, zeker voor hetzelfde traject. Ik heb niet echt voorkeur voor een bepaalde maatschappij, maar boek gewoon de goedkoopste. De prijzen zijn tijdens de zomer wel duurder dan tijdens de winter. Hoe groter je wagen, hoe duurder. Ook mobilhome’s, caravans, mini-vans, SUV’s, aanhangwagens etc. zijn duurder dan een standaard personenwagen. Ook voor huisdieren betaal je extra.

Je kan je tickets vooraf online aankopen, dan ontvang je ze meteen via mail. Doorgaans boek ik de tickets ongeveer 2 weken tot 1 maand vooraf. De ferry’s zijn zelden volzet, enkel rond de feestdagen en aan het begin/einde van het seizoen kan het erg druk zijn. De kajuiten (op de ferry Barcelona – Ibiza) kunnen wél al eens uitverkocht zijn, hou dit zeker goed in de gaten.

Een voorbeeld van de ticketprijzen: voor onze SUV en 2 personen betaalden we 146eur voor een heenticketje in de maand maart 2019. In de maand juli kostte datzelfde traject 285eur.

Er varen, het hele jaar door, bijna iedere dag ferry’s. De ferry’s worden namelijk ook gebruikt voor vrachtvervoer, vrachtwagens die het eten aanvoeren voor de supermarkten op Ibiza, alsook de post, pakketjes en andere goederen. 

PS: Je kan de ferry ook met een scooter/motor/fiets nemen of gewoon zonder vervoersmiddel.

Hoelang ben ik dan onderweg?

Wel, stel dat je vanuit Barcelona wil vertrekken, dan bereken je eerst via Google maps hoever het rijden is, van bij jou thuis tot aan de haven van Barcelona.

Om een voorbeeld te geven: Antwerpen – Barcelona is ongeveer 14 uur rijden. Je kan dat in één keer doen, maar dan moet je wel met minstens 2 personen zijn, zodat de chauffeurs elkaar kunnen afwisselen, zoniet lijkt het me niet echt verantwoord!

Doorgaans rijden wij nooit in één trip, maar maken we altijd enkele tussenstops met overnachting in het landelijke Frankrijk. We stippelen telkens een andere route uit en zoeken wat toffe b&b’s of hotels onderweg. Zo wordt de rit niet alleen draaglijk maar ook gewoon fun! Maar once again, hiervoor moet je natuurlijk wel tijd hebben én het zijn extra kosten.

Wanneer je je reistijd berekent, calculeer dan extra tijd voor branstof tanken, file (Parijs!), een ongeval onderweg, etc. Je moet namelijk anderhalf tot 2 uur vooraf je aanmelden in de haven. Liever te vroeg dan te laat…

Om verder te gaan met mijn voorbeeld: 14 uur rijden vanuit Antwerpen, je moet minstens 2 uur vooraf arriveren en wachten aan de haven. Van daaruit is het nog eens 8-9 uur varen. Voor 3 toilet-stops en brandstof tanken onderweg reken ik doorgaans nog een uurtje extra én ik reken nog een uur extra ‘speling’, voor moest er onderweg wat gebeuren. In totaal ben je dan 26-27 uur onderweg.

Brandstof en tol  

Afhankelijk van je type wagen en je route moet je dus ook nog je branstofverbruik rekenen en de tol die je moet betalen op de Franse en Spaanse wegen. Die kan je vooraf uitrekenen via www.tolberekenen.nl of www.anwb.nl

Als voorbeeld, ons traject Antwerpen – Barcelona: tol in Frankrijk kost ongeveer +- 75eur, anderhalve naftbak (diesel) voor onze SUV: 120eur. Deze kosten komen dus bovenop je bootticket.

Naar de haven

Print vooraf je tickets en neem je identiteitskaart mee. Dat is eigenlijk het enige dat je nodig hebt om aan boord te gaan. Bereken je reistijd zo dat je minstens anderhalf uur tot 2 uur vooraf aanwezig bent in de haven. Als je naar de haven van bv. Barcelona rijdt, moet je de juiste pier zoeken, wat – zeker de eerste keer – soms wat stress kan opleveren. Omdat de boot van Barcelona om 22u vertrekt, zit je bovendien nog een stukje in de avondspits van Barecelona, hou hier rekening mee. 

De eerste keer dat wij de ferry namen, hadden we bijzonder veel stress! Onze wagen zat echt tsjokvol, we verhuisden een groot deel van onze inboedel (decoratie, servies, …) namelijk met de wagen. De juiste pier zoeken in een gi-gan-ti-sche haven als die van Barcelona leek ons een behoorlijke klus, maar bleek achteraf een makkie. Bijgevolg arriveerden we meer dan 4uur te vroeg aan de haven, oops!

TIP: Zorg dat je vooraf het juiste adres van de haven in je gps instelt en neem de route vooraf al eens door op de kaart. Je vindt het juiste adres van de haven/pier ook op de de website’s van de rederijen.

Bij aankomst staan er bordjes van de maatschappijen die de weg aangeven, volg dus bordjes van ‘Balearia’ of ‘Trasmediterranea’ en daarna ook ‘Ibiza’, want beide maatschappijen varen ook naar Palma (Mallorca).

Check-in

Er staat aan de pier een werknemer van de maatschappij die je documenten vraagt, en vervolgens de code’s scant die op dat document staan. Doorgaans heb je één document per persoon en dan nog één voor de wagen. Eenmaal gescand, ben je ingecheckt. Hij zal je vervolgens aanduiden in welke rij je je wagen moet plaatsen. Je rijdt naar die rij en sluit dan aan. Je kan de wagen stilleggen en uitstappen: vanaf dan is het wachten tot je de boot op mag.

Wij nemen doorgaans altijd enkele biertjes en een snack mee, dat maakt het wachten net iets aangenamer.

Op een gegeven moment wordt het signaal gegeven dat je de boot mag oprijden, dat is zowat ‘the scary part’: je moet dan in colonne dat enorme, metalen gevaarte oprijden en de doorgang is soms erg smal. Je volgt de aanwijzingen van de medewerkers en parkeer je wagen op het aangegeven dek en de aangegeven plaats. Die plaatsen worden bepaald aan de hand van het gewicht van de wagens.

OPGELET: vergeet je handrem niet op te zetten! En vraag dat ook nog eens extra aan de wagen voor én achter je. Ik zag al eerder ongelukken met wagens die hun handrem waren vergeten.

Vervolgens neem je al je spullen uit de wagen die je nodig hebt op de boot. Ga je overnachten (op de boot van Barcelona), neem dan een klein toiletzakje mee, je gsm-lader, eventueel laptop enz.

Het dek met de wagens wordt afgesloten zodra de boot vaart en gaat pas open wanneer die aanmeert. Er mogen geen personen of dieren in de auto’s blijven.

Eten en drinken kan je zelf voorzien maar dat moet niet, want er is namelijk een restaurant én een bar aan boord.

Aan boord

Hoe ziet dat eruit, zo’n ferry? Wel verwacht géén luxe zoals op een cruiseschip, ik moet je teleurstellen, het is niét de ‘love boat’ 🙂 

Qua accommodatie is er:

 • een self-service restaurant met warme maaltijden (enkel hoofdgerecht of een volledig menu) 
 • een bar met warme en koude dranken. In die bar kan je ook wat snacks aankopen. 
 • een lobby met tafels en stoeltjes, waar je gedurende de hele trip mag blijven zitten.
 • een buitendek met een bar en stoeltjes en zelfs ligbedjes.
 • een zitgedeelte vergelijkbaar met een vliegtuig, allemaals stoelen in rijen naast en achter elkaar. Dit zijn de standaard seats.
 • een afdeling met kajuiten.
 • een klein tax-free winkeltje met parfum, rookwaren, etc.
 • de grotere boten hebben ook een kid’s area en cinemazaal.
 • een ‘pet zone’: de afdeling waar je je huisdieren moeten onderbrengen.
 • voldoende toiletten.
 • een receptie waar je terecht kan met al je vragen en wifi-bonnetjes kan kopen.

Op de boot zelf kan je dus vrij bewegen, dat is een enorme luxe tov. een vliegtuig, vind ik persoonlijk.

Ik neem altijd mijn Macbook mee en koop een bonnetje voor wifi (3,5eur voor 5 uur), zo kan ik rustig werken met een drankje (gin-tonica por favor!) in de lobby. Daarna een hapje eten in het restaurant en vervolgens de nacht doorbrengen in onze kajuit. Sounds good, right?

De kajuiten zijn zeer basic, met 2 of 4 aparte bedden, een piepkleine badkamer met douche, wastafel en wc. De bedden zijn reeds opgemaakt en er is een klein kastje waar je je kleding kan ophangen. Aanrader: neem oordopjes mee. Zo is je nachtrust – ondanks eventueel luidruchtige buren – gegarandeerd. De sleutel van je kajuit moet je afhalen/inleveren aan de receptie.

Reizen met huisdieren

Wanneer je je hond of kat wil meenemen, kan je hiervoor extra betalen. De huisdieren moeten, eenmaal aan boord, verplicht in de ‘pet zone’, een speciale zone voor huisdieren.

Je kan je hond aangelijnd begeleiden tot aan die zone. De ‘pet zone’ is ingericht met ruime hokken in verschillende maten en eet/drinkbakjes. Je kan je huisdier in deze zone altijd bezoeken of even komen kijken, de zone is enkel toegankelijk voor de eigenaars. In die hokken mag je ook een dekentje, knuffel of mandje zetten.

Verder is er een ‘pet walking area’, een kleine zone met een soort kuntgras waar je ze mag uitlaten  (er staat een emmertje om alles op te ruimen) en eventjes kan wandelen.

TIP:  Op de Balearia (nieuwere boten) kunnen ze ook mee in je kajuit, als je overnacht. Dit moet je wel aangeven bij je boeking, deze kajuiten zijn namelijk anders ingericht dan de gewone kajuiten, ze zijn aangepast met vinylvloeren en met een speciaal reinigingsprotocol om hygiëne te garanderen. Je kan bij de receptie een drink/voerbak vragen.

Aankomst Ibiza

Wanneer je Ibiza bijna bereikt, wordt dit ruim vooraf (+-45min) omgeroepen aan boord. Alle passagiers worden dan verzocht om zich richting het autodek te begeven. Vergeet de sleutel van je kajuit niet in te leveren aan de receptie! De deuren naar het autodek gaan dan weer open, en je zoekt je wagen weer op. Onthoud dus goed waar je hem achterlaat!

Je neemt plaats in je wagen en wacht op het signaal van de aanwezige medewerkers om de boot weer te verlaten. Ook hier volg je de aanwijzingen. Het moment dat je op Ibiza aankomt – zeker met de boot van Barcelona, bij zonsopkomst – heeft best iets ‘magisch’! Het einde van je avontuur is in zicht, je zet voet aan wal op ons o-zo-geliefde eiland. Ja, het hééft iets! 🙂

Vertrek Ibiza

Weer vertrekken op Ibiza doe je op precies dezelfde plek als waar je toekwam. Je ticket kan je ter plekke kopen in de grote, witte tent in de haven, of vooraf online. Print deze af en neem je identiteitskaart mee. Ook hier volg je weer de juiste bordjes (Trasmediterranea/Balearia), laat je de documenten scannen door de medewerker, rij je je wagen in de juiste rij en is het weer wachten tot je de boot op mag.

Het varen van Ibiza naar Barcelona, Valencia of Denia is altijd overdag. Bij zonnig weer kan je dus plaatsnemen op het buitendek en van een drankje genieten in de buitenbar. Chillax!

Opgelet!

Enkele aandachtspunten:

 • Wie Barcelona als vertrekpunt neemt: laat je wagen NOOIT maar dan ook NOOIT volgeladen achter ergens in Barcelona. In buitenlandse wagens (makkelijk herkenbaar aan de nummerplaat) wordt zéér vaak ingebroken! Ben je te vroeg, ga dan niet nog wat shoppen of een hapje eten in de stad: zélfs op ‘bewaakte’ of ondergrondse parkings wordt er vaak ingebroken.
 • Bovendien zijn er ook veel bende’s actief die met listen en trucjes reizigers op doortocht proberen te beroven. Dit soort praktijken komt helaas wel meer voor rond Barcelona, wees je dus hiervan bewust en laat je niet afleiden. Ga brandstof tanken ruim vóór je Barcelona bereikt, stop liefst niet en rij in één stuk door tot aan de haven. Helaas is dit ook onze allerbeste vrienden overkomen, in 2018:

Op de ringweg rond Barcelona was er een auto die naast hen kwam rijden en druk gebaarde dat er iets aan de hand was aan de achterkant van hun wagen. Ze waren in paniek, stopten langs de kant van de weg en dachten dat ze een lekke band hadden. Ook die andere wagen, met 2 mannen, stopte. Onze vrienden stapten uit om te kijken wat er scheelde achteraan en terwijl ze dat deden, grabbelde één van deze mannen haar handtas uit de wagen, vooraan langs de passagierskant. Ze sprongen weer in hun auto en reden weg. Het hele voorval duurde misschien 10 à 20 seconden. Onze vrienden bleven verbouwereerd achter, beroofd van al hun geld, gsm, tickets, bankpasjes enz. Een drama.

 • Het is vanuit Nederland of België een behoorlijk eindje rijden, eender welke haven je kiest als vertrekpunt. Laat vooraf een grondige onderhoudsbeurt uitvoeren aan je wagen en check zeker je banden en bandenspanning.

Coronamaatregelen

Op de ferry is het dragen van een mondmasker verplicht. Er staat overal ontsmettende handgel en er wordt gevraagd de social distance te respecteren.

Hou rekening met het feit dat ook hier de corona-vereisten gelden om Ibiza binnen te komen: je hebt een bewijs van vaccinatie nodig, of een negatieve corona-test (max. 48 oud!) of een herstelcertificaat. Meer info daarover vind je hier.

Samengevat

 1. Bepaal je vertrek/terugkeerdatum
 2. Kies je vertrekpunt (Barcelona, Valencia, Denia)
 3. Check daarna bij beide maatschappijen de prijzen voor dit vertrekpunt/traject
 4. Boek je tickets + extra’s (bv. huisdier)
 5. Bereken je reisroute en vertrek tijdig
 6. Fijne reis!

Lees ook deze artikels

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer