Wat te doen in Ibiza stad: een overzicht

Door Barbara
ibiza stad

Ibiza stad oftewel “Eivissa” in het Catalaans is de hoofdstad en ook de grootste stad van het eiland. Bestaat uit het historische stadsgedeelte Dalt Vila (waar je ook de kathedraal vindt), daarnaast heb je het nieuwe stadsgedeelte dat zich rond de Vara de Rey situeert, de haven ‘Marina Ibiza’ (waar de cruiseschepen toekomen) en de buurt er meteen rond ‘La Marina’ & ’Sa Penya’ en tot slot de tweede haven ‘Marina Botafoc’ (aan de overkant).

Dalt Vila

Met een geschiedenis die 2500 jaar teruggaat, wordt de stad Eivissa beschouwd als een van de oudste steden van Europa. De officiële naam van het eiland is “Eivissa” in het Catalaans, maar de Spaanse naam, Ibiza, is waarschijnlijk beter bekend bij de meesten van ons. Dalt Vila, de oude, historische binnenstad, is een erkend UNESCOwerelderfgoed! De architectuur en vormgeving zijn niet veranderd sinds de bouwwerken in de 16e eeuw, inclusief de originele verdedigingsmuren.

Een must tijdens je Ibiza-vakantie: een wandeling door Dalt Vila, helemaal tot boven aan de kathedraal. Een spectaculair uitzicht en dito vakantiefoto zijn de beloning voor deze steile wandeltocht… Bij voorkeur in de voor- of late namiddag, NIET aan te raden op het warmste moment van de dag en ook niet op teenslippers 😉

(tekst gaat verder onder de foto’s)

La Marina & Sa Penya

In de smalle straatjes rond de haven van Ibiza stad, de wijk La Marina, vind je dan weer massa’s schattige bohoboetiekjes, souvenirwinkeltjes, restaurants en barretjes, waar altijd een gezellige drukte heerst. In de haven zelf kan je dan weer gi-gan-ti-sche jachten bezichtigen terwijl je geniet van een drankje.

Opgelet: wanneer er een cruise-schip aanmeert, kan het behoorlijk druk zijn hier: jaarlijks komen er ongeveer 300.000 cruisetoeristen naar Ibiza stad!

(tekst gaat verder onder de foto’s)

ibiza stad tips

Sa Penya is het gebied naast La Marina en tussen Dalt Vila, helemaal aan het uiteinde van de haven. Waar er vroeger voornamelijk vissers woonden, is het laatste jaren zowat de achterbuurt van Ibiza geworden: de woningen hier zijn slecht onderhouden, de straatjes zijn vuil en er wonen veel gipsy’s. Het is niet aan te raden om hier als toerist alleen rond te wandelen, zeker niet ’s avonds… Hou ten allen tijde je spullen in de gaten, want er worden vaak mensen beroofd. De politie houdt hier geregeld grote razzia’s en probeerde al meerdere malen de buurt tevergeefs ‘op te kuisen’.
Ook Lauren Verster, die de reeks ‘Lauren op Ibiza’ maakte, heeft geen al te goed ervaringen met deze buurt, check dit filmpje maar:  Lauren in Sa Penya

Het onderste deel van de wijk is gevuld met bars en je vind hier ook het ‘homostraatje‘ van de stad: de Carrer de la Mare de Déu of ‘calle de la Virgen’. Ibiza is bijzonder lgbtq-friendly gelukkig. In dit straatje is het ’s avonds erg levendig en bruisend, met tal van barretjes, muziek, winkeltjes en een uitgelaten sfeertje. Vroeger paradeerden hier drag queens en dansers door straten alvorens af te zakken naar de clubs en te dansen tot de zon opkwam…

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Vara de Rey

Het nieuwe stadsgedeelte bevindt zich rond de Vara de Rey. Deze brede promenade, volledig gerenoveerd en voetgangerszone geworden in 2017, vormt samen met het nabijgelegen Plaza de Parque het centrum van de stad. Rondom de Vara de Rey zijn verschillende restaurants, winkels en bars en er worden hier regelmatig marktjes of live-optredens georganiseerd. In het midden van het plein staat een monument van generaal Joaquín Vara de Rey y Rubio, aan wie het zijn naam te danken heeft. Op dit plein vind je oa. het legendarische hotel Montesol, één van de eerste hotels op Ibiza.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Vara de Rey Ibiza

Vara de Rey

Marina Botafoch

Via de Paseo Marítimo, de wandelpromenade langs het water, kan je van de haven ‘Marina Ibiza’ helemaal tot aan de haven Marina Botafoch wandelen. Dit is de meest mondaine buurt van Ibiza: luxueuze winkels en boetieks, restaurants, hotels, het casino van Ibiza, tal van trendy bars en clubs zoals Pacha, Lio en Heart. De wandeling van de ene haven naar de andere duurt ongeveer een half uurtje.

(tekst gaat verder onder de foto’s)Parkeren in Ibiza stad

 • Ik parkeer het liefst op betaalparking Es Pratet: met meer dan 1100 parkeerplaatsen kun je hier bijna altijd je wagen kwijt. Op slechts een minuutje wandelen van het centrum en dag en nacht open.
 • Tweede optie is gratis parkeren achter IKEA, parking Es Gorg, met 900 parkeerplaatsen. Er zijn pendelbussen die je naar het stadscentrum en terug brengen of een kwartiertje te voet.
 • Derde optie is de taxiboot, die vertrekt vanaf de steiger tegenover het Ibiza Gran hotel. Je kan daar je wagen gratis achterlaten, om de 20min en voor amper 3 euro brengt de Ibiza City Boat je naar het centrum en weer terug.
 • Je kan je wagen ook op één van de parkeervakken op straat parkeren: witte lijnen = gratis parkeren, blauwe lijnen = betalend parkeren en gele lijnen = verboden te parkeren. Neem altijd een bonnetje en houd de parkeertijden goed in de gaten, er zijn zéér frequent controles en de boete voor het niet of laattijdig betalen kan oplopen tot 90eur! Helaas zélf ondervonden… 😉

TIP: toch een parkeerboete? Betaal die dan binnen de 20 dagen, dan krijg je 50% ‘korting’. Jep, snelle betalers worden beloond…

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Mijn favoriete plekjes in Eivissa

Plaza del Parque

De Plaza del Parque is zowat ‘het hart’ van Ibiza en een ontmoetingsplaats voor toeristen en bewoners. Het is een gezellig pleintje met tal van bars, restaurants en levendige terrasjes en een aangename plek om te ontbijten, lunchen, brunchen of dineren, een apéritiefje of cocktails sippen alvorens het nachtleven in te duiken…

Ik kom hier graag genieten van een koffietje tijdens het shoppen of een apéritiefje alvorens op restaurant te gaan. Er heerst hier altijd een gezellige drukte en een levendig sfeertje, zeker op zomeravonden en tijdens de weekends. Er zijn vaak ook live optredens of marktjes, wat het pleintje nog méér doet bruisen.

Vila Café is één van die barretjes waar ik graag op het terras vertoef, vanwege ijskoude pintjes en heerlijke empanadas, maar vaak zet ik me gewoon waar er een plekje vrij is. Ook cafe Madagascar is een aanrader. Plaza del Parque is een locatie waar ik vaak met vrienden afspreek en tot in de late uurtjes blijf ‘plakken’… Eivissa-style 🙂

(tekst gaat verder onder de foto’s)

De kathedraal van Dalt Vila

Jawel, een plek waar je me regelmatig kan vinden… en dat heeft alles te maken met (bij)geloof: ik kom hier namelijk vaak een kaarsje branden, alvorens ik het eiland weer verlaat. Als een soort blessing voor de trip weer naar huis, als bescherming voor mezelf, mijn partner, mijn familie en éénieder wie me nauw aan het hart ligt. Het is ondertussen een soort traditie geworden… net zoals het koffietje en ‘croissant de almendras’ bij Croissant Show achteraf 😉

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Es Mercat Vell

Aan de ingang van Dalt Vila (‘Portal de ses Taules’), vind je de oude markthal, ‘Es Mercat Vell’ (op de Plaça de la Constitució) die me altijd doet denken aan een soort Griekse tempel… Vroeger kwamen de boeren en vissers hier hun koopwaar aanbieden, maar vandaag vind je er oa. groenten en fruit, biologische producten, broodjes en… bloemen. Ik kom hier al wel eens bloemen kopen om ons appartementje mee op te fleuren… het is eens wat anders dan een cactus, toch?

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Hippie standbeeld

Dit iconische standbeeld mag je niet overslaan…. Jep, misschien een heel klein beetje cheesy maar toch moét je eens tussen deze 2 schatjes geposeerd hebben 🙂

Het beeld toont toont een vader met zijn dochter in de hand, en werd gemaakt naar een foto van de geroemde cultfotograaf Toni Riera. Die nam de foto in 1967, toen de hippiebeweging op zijn hoogtepunt was. Het beeld was een kado van Ricardo Urgell, de oprichter van Pacha, als eerbetoon aan het rijke hippie-verleden van Ibiza. Slimme marketingtruc of niet, de stad was er heel blij mee en plaatste het beeld aan de haven. Je vindt het op de Carrer Lluís Tur i Palau (de promenade aan de haven), tussen Café Mar y Sol en Can Pau Bar.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Nog meer leuke plekjes in Ibiza stad

Food & drinks: tapas y mas!

 • Croissant Show: legendarische bar/resto aan de ingang van Dalt Vila.
 • Maison Le Vrai: zeer stijlvolle en verfijnde Frans-Mediterraanse resto
 • Café mar y sol: legendarisch barretje op de hoek van de haven en de Vara de Rey… apéro-time!
 • Vivi’s creamery: overheerlijke ijsjes
 • El Zaguan: traditonele tapas en pinxto’s, leuk sfeertje, aanrader!
 • Bidé Bidé: zoals El Zaguan, maar minder toeristisch
 • Re-Art: verfijnde tapas met een twist
 • Can Terra: borrelen en tapas, gezelligheid troef, veel locals
 • Paradise lost: hippe, quirky cocktailbar met leuke vibe
 • Bar 1805: übercoole cocktailbar met originele en kwaliteitsvolle cocktails
 • It Ibiza: zien en gezien worden in Marina Botafoch
 • Calma: stylish lunchen of dineren in Marina Botafoch, prima keuken, met awesome view
 • La trattoria del mar: goede Italiaanse keuken in Marina Botafoch
 • Passion: healthy food, het derde filiaal van de Passion-keten in Marina Botafoch

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Shops: from boho to hipster

Ibiza stad heeft héél wat leuke shop, de meeste winkeltjes bevinden zich in de kleine, smalle straatjes rond de haven en verkopen very boho kledij en accessoires, maar ook souvenirs etc.

 • Religion: hippe kledij met een hoog punk-gehalte
 • E-monk: op en top Ibiza, boots and feathers 🙂
 • Hector Riccione: mijn grootste schoenenverslaving ever… boho lederen boots, helaas gesloten sinds 2023!
 • Campos de Ibiza: stijlvolle bath & beauty items, Ibiza-style
 • Jeffrey’s: unieke, gepimpte mode en accessoires, voor de fashionista’s
 • Casita Ibicenca: superschattig winkeltje met Ibiza-spulletjes

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Logeeradresjes en hotels

Ontdek nog meer hotels in en rond Ibiza stad op onderstaande kaart:

Booking.com

Lees ook deze artikels

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer