Wat te doen in Ibiza stad: een overzicht

Door Barbara
ibiza stad

Ibiza stad oftewel “Eivissa” in het Catalaans is de hoofdstad en ook de grootste stad van het eiland. Bestaat uit het historische, oude stadsgedeelte ‘Dalt Vila’ (waar je de kathedraal vindt), daarnaast heb je het nieuwe stadsgedeelte dat zich rond de Vara de Rey situeert, de oude haven, de wijk ’Sa Penya’ en tot slot de nieuwe haven en de luxejachthaven ‘Marina Botafoch’ (aan de overkant). 

We bieden een wandeltocht aan, onze eigen ‘City Walk’ waarbij we je meenemen langs de hoogtepunten van de hoofdstad van Ibiza. Deze kant-en-klare, unieke dagtour stelden we zelf samen, is ongeveer 5 km lang en brengt je langs culturele must-see’s, indrukwekkende view points, charmante lokale barretjes, verrukkelijke restaurants, boho boetiekjes, een park én een overdekte food market. Ideaal voor wie Ibiza stad op één dag wil ontdekken. Jij gaat op pad, wij zijn jouw gids!

Ontdek hier onze City Walk: https://besosdeibiza.com/product/city-walk-ibiza-stad/

Dalt Vila: het oude stadsgedeelte

Wie naar boven kijkt bij aankomst in Ibiza stad, ziet het meteen: Dalt Vila. Met een geschiedenis die 2500 jaar teruggaat, wordt de stad Eivissa beschouwd als een van de oudste steden van Europa. De officiële naam van het eiland is “Eivissa” in het Catalaans, maar de Spaanse naam, Ibiza, is waarschijnlijk beter bekend bij de meesten van ons. Dalt Vila, de oude, historische binnenstad, is een erkend UNESCOwerelderfgoed! De architectuur en vormgeving zijn niet veranderd sinds de bouwwerken in de 16e eeuw, inclusief de originele verdedigingsmuren.

Een must tijdens je Ibiza-vakantie: een wandeling door Dalt Vila, helemaal tot boven aan de kathedraal. Een spectaculair uitzicht en dito vakantiefoto zijn de beloning voor deze steile wandeltocht… Start daarom bij voorkeur in de voormiddag: dan is het nog niet te warm. Draag gemakkelijke, gesloten schoenen met goede grip, géén teenslippers! De straatstenen in de smalle straatjes kunnen bijzonder glad zijn. De ingang van Dalt Vila bevindt zich hier.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Dalt Vila: de kathedraal in het oude stadsgedeelte

Jawel, de kathedraal van Dalt Vila ofwel ‘Catedral de Santa Maria de la Neu de Vila d’Eivissa’ is een plek waar ik sporadisch kom en dat heeft alles te maken met (bij)geloof: ik kom hier namelijk graag een kaarsje branden. Als een soort blessing en bescherming voor mezelf, mijn partner, mijn familie en éénieder wie me nauw aan het hart ligt. Het is ondertussen een soort traditie geworden… net zoals het koffietje en ‘croissant de almendras’ bij Croissant Show achteraf of een tostada en cocktail bij La Bendita. Genieten! Vanop de ‘Plaça de la Catedral’ heb je een indrukwekkend uitizcht over de stad en de haven! 

De oude haven en de wijk ‘Sa Penya’

Wandel je terug naar beneden, dan ontdek je de smalle straatjes rond de oude haven van Ibiza stad. Hier vind je massa’s schattige boho boetiekjes, souvenirwinkeltjes, restaurants en barretjes, waar altijd een gezellige drukte heerst. In de haven zelf kan je dan weer gi-gan-ti-sche cruiseschepen bewonderen terwijl je geniet van een drankje. Opgelet: wanneer er een cruiseschip aanmeert, kan het behoorlijk druk zijn hier: jaarlijks komen er ongeveer 300.000 cruisetoeristen naar Ibiza stad! Op dat moment zijn vaak ook pickpockets actief, je bent gewaarschuwd.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Sa Penya is het gebied naast de oude haven en tussen Dalt Vila. Waar er vroeger voornamelijk vissers woonden, is het laatste jaren zowat de achterbuurt van Ibiza geworden: de woningen hier zijn slecht onderhouden, de straatjes zijn vuil en er wonen veel gipsy’s. Het is niet aan te raden om hier als toerist alleen rond te wandelen, niet overdag maar zeker niet ’s avonds! Hou ten allen tijde je spullen in de gaten, want er worden vaak mensen beroofd. De politie houdt hier geregeld grote razzia’s en probeerde al meerdere malen de buurt tevergeefs ‘op te kuisen’. Ook Lauren Verster, die de reeks ‘Lauren op Ibiza’ maakte, heeft geen al te goed ervaringen met deze buurt, ze werd zelfs bekogeld: Lauren in Sa Penya

Het onderste deel van de wijk is gevuld met bars en je vind hier ook de ‘gay street‘ van de stad: de Carrer de la Mare de Déu of ‘calle de la Virgen’. Ibiza is bijzonder lgbtq-friendly gelukkig en de regenboogvlag hangt dan ook trots aan de ingang te wapperen. In dit straatje is het ‘s avonds erg levendig en bruisend, met tal van barretjes, muziek, winkeltjes en een uitgelaten sfeertje. Vroeger paradeerden hier drag queens en dansers door straten alvorens af te zakken naar de clubs en te dansen tot de zon opkwam…

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Vara de Rey: gezellig stadsplein

Het nieuwe stadsgedeelte bevindt zich rond de Vara de Rey. Deze brede promenade, volledig gerenoveerd en voetgangerszone geworden in 2017, vormt samen met het nabijgelegen Plaza de Parque het centrum van de stad. Rondom de Vara de Rey zijn verschillende restaurants, winkels en bars en er worden hier regelmatig marktjes of live-optredens georganiseerd. In het midden van het plein staat een monument van generaal Joaquín Vara de Rey y Rubio, aan wie het zijn naam te danken heeft. Op dit plein vind je oa. het legendarische hotel Montesol, één van de eerste hotels op Ibiza.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Vara de Rey Ibiza

Vara de Rey

Plaza del Parque: bruisend stadspleintje naast de Vara de Rey

De Plaza del Parque is zowat ‘het hart’ van Ibiza en een ontmoetingsplaats voor toeristen en bewoners. Het is een gezellig pleintje met tal van bars, restaurants en vibrant terrasjes en een aangename plek om te ontbijten, lunchen, brunchen of dineren, een apéritiefje of cocktails sippen alvorens het nachtleven in te duiken…

Ik kom hier graag genieten van een koffietje tijdens het shoppen of een apéritiefje alvorens op restaurant te gaan. Er heerst hier altijd een gezellige drukte, zeker op zomeravonden en tijdens de weekends. 

Vila Café is één van die barretjes waar ik graag op het terras vertoef, vanwege ijskoude pintjes en heerlijke empanadas, maar vaak zet ik me gewoon waar er een plekje vrij is. Ook Cafe Madagascar is een aanrader. Plaza del Parque is een locatie waar ik vaak met vrienden afspreek en tot in de late uurtjes blijf ‘plakken’… Eivissa-style.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Es Mercat Vell: de oude markthal

Aan de ingang van Dalt Vila (‘Portal de ses Taules’), vind je de oude markthal ‘‘Es Mercat Vell’ (op de Plaça de la Constitució) die me altijd doet denken aan een soort Griekse tempel… Vroeger kwamen de boeren en vissers hier hun koopwaar aanbieden, maar vandaag vind je er oa. groenten en fruit, biologische producten, broodjes etc. De oude markthal werd echter veel te klein en dus kwam er een nieuwe. Deze nieuwe markthal ‘Es Mercat Nou’ vestigde zich aan de rand van de stad: je kan er vlees, vis, kaas, brood, kruiden en dergelijke kopen, het is echter een stuk minder charmant dan de oude markthal.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Hippie standbeeld

Dit iconische hippie standbeeld mag je niet overslaan…. Jep, misschien een heel klein beetje cheesy maar toch moét je eens tussen deze 2 schatjes geposeerd hebben.

Het beeld toont toont een vader met zijn dochter in de hand, en werd gemaakt naar een foto van de geroemde cultfotograaf Toni Riera. Die nam de foto in 1967, toen de hippiebeweging op zijn hoogtepunt was. Het beeld was een kado van Ricardo Urgell, de oprichter van Pacha, als eerbetoon aan het rijke hippie-verleden van Ibiza. Slimme marketingtruc of niet, de stad was er heel blij mee en plaatste het beeld aan de haven. Je vindt het op de Carrer Lluís Tur i Palau (de promenade aan de haven), tussen Café Mar y Sol en Can Pau Bar.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

De nieuwe haven en de luxejachthaven Botafoch

Via de Avinguda de Santa Eularia kan je vanuit de oude haven helemaal tot aan de nieuwe haven en de luxejachthaven Marina Botafoch wandelen. Hier zie je de enorme luxejachten van de miljardairs schitteren, inclusief personeel om hen op deze drijvende ‘paradijzen’ te bedienen. Dit is bijgevolg ook de meest mondaine buurt van Ibiza: luxueuze winkels en boetieks, restaurants, hotels, het casino van Ibiza, tal van trendy bars en clubs zoals Pacha, Lio, Roto etc. Een geliefkoosde plek van de jetsetters, the rich and famous en alles daartussen… De wandeling van de oude haven naar de nieuwe haven en Botafoch andere duurt ongeveer 20 à 30 minuten.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Dé hotspots van Ibiza stad: shopping, strollin’, food & drinks, tapas y mas!

Er zijn ontzettend véél leuke horeca-gelegenheden in Ibiza stad maarrrrrr ook jammer genoeg een heleboel tourist traps. Hoe herken je de tourist traps en vooral: hoe vermijd je ze? Wel, deze bars en restaurants hebben doorgaans schreeuwerige proppers op de stoep die je aanspreken en met wat geforceerde humor je naar op hun terras proberen te lokken. “Hey brother! Yo amigo! Good evening beautiful” enz. Vaak bieden ze ook formule’s aan zoals 2 drankjes kopen + 1 gratis, of iets in die aard. Onthou: de écht goede restaurants en bars zitten vanzelf vol, die hebben geen luidruchtige proppers nodig… 

Maar het kan ook eenvoudiger: schaf ons e-book & city walk ‘Ibiza stad’ aan en ontdek al onze favoriete plekjes (meer dan 50!) in Ibiza stad. Zo weet je meteen waar je moet zijn (en waar niet). Je ontdekt er de meest charmante, lokale barretjes, verrukkelijke restaurants, boho boetiekjes, culturele must-see’s, een park én een overdekte food market. 

Je vindt ons e-book ‘Ibiza stad hier: https://besosdeibiza.com/product/city-walk-ibiza-stad/

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Accommodaties in Ibiza stad: van luxehotel tot hostal

Ontdek nog meer hotels in en rond Ibiza stad op onderstaande kaart:

Booking.com

Parkeren in Ibiza stad

  • Ik parkeer het liefst op betaalparking Es Pratet: met meer dan 1100 parkeerplaatsen kun je hier bijna altijd je wagen kwijt. Op slechts een minuutje wandelen van het centrum en dag en nacht open.
  • Tweede optie is gratis parkeren achter IKEA, parking Es Gorg, met 900 parkeerplaatsen. Er zijn pendelbussen die je naar het stadscentrum en terug brengen of een kwartiertje te voet.
  • Derde optie is de taxiboot, die vertrekt vanaf de steiger tegenover het Ibiza Gran hotel. Je kan daar je wagen gratis achterlaten, om de 20min en voor amper 3 euro brengt de Ibiza City Boat je naar het centrum en weer terug.
  • Je kan je wagen ook op één van de parkeervakken op straat parkeren: witte lijnen = gratis parkeren, blauwe lijnen = betalend parkeren en gele lijnen = verboden te parkeren. Neem altijd een bonnetje en houd de parkeertijden goed in de gaten, er zijn zéér frequent controles en de boete voor het niet of laattijdig betalen kan oplopen tot 90eur! Helaas zélf ondervonden… 😉

TIP: toch een parkeerboete? Betaal die dan binnen de 20 dagen, dan krijg je 50% ‘korting’. Jep, snelle betalers worden beloond…

Lees ook deze artikels

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer