Het klimaat & de verschillen tussen de regio’s, het hoogseizoen en de ‘rustige kant’ van Ibiza

Door Barbara

Bij het boeken van je vakantie, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden: de periode (hoog/laagseizoen), het klimaat en de regio waar je wil verblijven.

Periode: hoog/laagseizoen

Het échte hoogseizoen op Ibiza loopt van juni tem. september. De maanden juli-augustus zijn het duurst en het drukst, met augustus als uitschieter: dan kan je écht over de koppen lopen. De maanden juni-september zijn iets goedkoper en minder druk.

Tijdens het hoogseizoen zijn alle horeca-zaken geopend, inclusief de grote clubs. Wie dus van Ibiza in al zijn facetten wil genieten, reist best tijdens het hoogseizoen.

Alles daarbuiten wordt als laagseizoen beschouwd. Tijdens het laagseizoen reizen is het goedkoopst, maar hou rekening met het feit dat 2/3 van de horecazaken gesloten zijn!

De meeste horecazaken openen hun deuren ergens tussen midden april en midden mei en sluiten ergens tussen eind september en eind oktober. 

Dat is een richtlijn want ieder etablissement bepaalt die sluitingsdatum voor zichzelf. Algemeen kan je aannemen dat de 2 middenste weken van oktober de meeste horecazaken sluiten. Voor de exacte sluitingsdatum raadpleeg je best hun website.

Ibiza is dus erg verschillend van andere populaire vakantiebestemmingen zoals de Costa Blanca of de Costa del Sol, waar de meeste horecazaken het hele jaar door geopend zijn. Dat komt door het klimaat op Ibiza: het is er niet héél warm tijdens de winter (geen bikiniweer) waardoor het geen overwinterbestemming is. Ook de vliegmaatschappijen bieden géén rechtstreekse vluchten meer in het laagseizoen (behalve Transavia met beperkt vluchtschema vanuit NL), meer daarover lees je in dit artikel.

(tekst gaat verder onder de foto)

Klimaat

De échte zomer, met aangenaam warm en stabiel weer is, situeert zich rond juni, juli en augustus. Temperaturen tussen de 24 en 32 graden. Warm, het meest aantal zonuren en het minste kans op neerslag. Teenslipper en bikiniweer, bakken, braden en zwemmen in de zee. 

September heeft nog min of meer dezelfde temperaturen maar het aantal zonuren begint wel al te dalen en de kans op neerslag te stijgen. Ik noem september daarom altijd een ‘moody‘ maand, het weer kan erg wisselvallig zijn, net zoals mijn humeur… Je kan zonnen op het strand en zwemmen in de zee.

Mei en oktober zijn qua weer eerder ‘overgangsperiodes‘ te noemen: de temperaturen zijn aangenaam (20-24 graden), maar het weer is in het algemeen instabieler dan tijdens de zomer. Meer kans op bewolking/regen, ‘s avonds is het fris. Oktober is veruit de natste maand met het meest aantal regendagen en neerslag. Als het regent, is dat meestal kort maar krachtig, en klaart het enkele uren daarna al weer op. Zonnen is hier en daar mogelijk maar het zeewater is al veel frisser.

Maart en april kunnen overdag al aangenaam warm zijn (16 tot 20 graden) maar nog wel aanzienlijke kans op bewolking en ‘s avond fris. Nog te koud om te zonnen op het strand of in de zee te zwemmen.

De échte wintermaanden zijn november, december, januari en februari: een heldere (doorgaans blauwe) hemel, temperaturen tussen de 14-18 graden maar meer wind en méér kans op regen. ‘s Avonds is het bijzonder fris, door de hoge luchtvochtigheid.

Beste reistijd

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de mei-juni en september: het is aangenaam warm weer, je kan zonnen op het strand en zwemmen in de zee. Het is nog niet té druk, je ontwijkt de drukte van de schoolvakantie. Alle horecazaken zijn geopend en het is goedkoper logeren dan juli/augustus.

(tekst gaat verder onder de foto)

De verschillen tussen de regio’s: sfeer & publiek

Waar moet je nu gaan logeren? Ibiza is een klein eiland maar toch zijn er best wat verschillen tussen de regio’s. Grosso modo kan je ze als volgend indelen:

 • Noord & Oost: Voor de stille genieters! Het noorden is kalm, puur en ongerept. Mooie natuur, minder toerisme, kleine, idyllische baaitjes met charmante chiringuito’s. Voor wie het échte, authentieke en ‘hippie’ Ibiza wil ontdekken. Voor familie’s, koppels en iedereen die houdt van rust, quality time en ontspanning. Ook voor wie interesse heeft in sport, meditatie, yoga, wandelingen enz.
 • Centrum (binnenland): pure rust, relaxen, ontspannen in het groene platteland.
 • Zuid& West: Hip, hot & happening! Hier vind je de bekende, populaire stranden met bijhorende trendy beach bars. Toerisme gericht op muziek, shoppen, een hapje en een drankje. Een bruisend sfeertje met die Ibiza vibe, cocktail in de hand en dansen met de voeten in het zand. Aanzienlijk drukker dan het noorden en het oosten. Je treft hier voornamelijk vriendengroepen, single’s en koppels aan. Maar ook voor wie met de kids reist, kan het zuiden/westen een prima logeerprek zijn. Het westen heeft als extraatje natuurlijk de legendarische zonsondergang!

(tekst gaat verder onder de foto)

De verschillen tussen de regio’s: prijs

Qua prijs is (de regio rond) San Antonio in het westen het goedkoopst. Hou echter in mind dat deze stad vooral geliefd is bij jonge feestneuzen. Wens je hier te logeren, check dan vooraf goed wáár juist in San Antonio: kies een hotel aan de rand van de stad of in de omgeving bv. Cala Gracio of Cala Salada. Vermijd het centrum en dan vooral de beruchte “West-end”, tenzij je niet van plan bent om veel te slapen 😉

Ook hier kan je relatief goedkoop logeren:

 1. het noorden van Ibiza
 2. Santa Eularia
 3. Cala de Bou
 4. Es Canar 

TIP: Ontdek hier onze lijst met goedkope logeeradresjes!

Waar logeren? Onze tips:

 • Hou je van feesten? Clubs, bars en parties? Dan moet je in het bruisende San Antonio (stad) of Playa den Bossa zijn.
 • Wil je logeren dicht bij of aan de grote, populaire stranden met hippe beach clubs? Kies dan voor logies in het zuidwesten, zoals Sant Josep, Es Cubells, Port des Torrent, Cala Comte, Cala Bassa, Cala Tarida, Cala Vedella, Cala d’hort, Cala Moli, Cala Carbo, enz.
 • Wil je logeren aan kleine, idyllische baaitjes en het authentieke, ongerepte Ibiza? Dan moet je in het noorden en oosten van Ibiza zijn: Portinatx, Cala Xarraca, Benirras, Aguas Blancas, Cala San Vicente, Es Figueral, Cala Boix, Pou des Lleo, Cala Llenya, Cala Nova, enz.
 • Wil je pure rust in het groene binnenland? Logeer dan in de landelijke omgeving van dorpjes zoals Santa Gertrudis, Sant Carles, Sant Joan, Sant Miquel, Santa Agnes of Sant Mateu.
 • Wil je dicht bij de hoofdstad, Ibiza stad logeren? Logeer dan in de stad zelf (centrum/Dalt Vila) of de omgeving errond zoals Marina Botafoch, Talamanca of Figueretas.
 • Wil je een levendige zeeboulevard met veel restaurantjes, barretjes en winkeltjes? Kies dan voor Santa Eularia (stad), Siësta, Figueretas, Ibiza stad, Cala de Bou, Cala Llonga of Es Canar.
 • Ideaal voor gezinnen met kids: Cala Llonga, Cala Vedella, Cala San Vicente, ‘s Arenal Gran. Mooie, rustige baaien met groot zandstrand en enkele restaurantjes, barretjes en winkeltjes op wandelafstand.

(tekst gaat verder onder de foto)

De “rustige kant” van Ibiza

Ik krijg zéér vaak de vraag ‘waar is de rustige kant van Ibiza, want wij komen niet om te feesten hoor!‘ Ik moet daar altijd om lachen want eigenlijk is het hele eiland rustig, behalve twee zone’s en dan nog enkel tijdens het hoogseizoen.

Ibiza heeft nog steeds het imago van een ‘feesteiland’ te zijn, waar overal en de klok rond wordt gefeest. Niets is minder waar. Okay, je kan hier inderdaad lekker uit de bol gaan, maar dit op een beperkt aantal plaatsen. Het is eigenlijk simpel: hou je NIET van muziek, parties & nightlife, vermijd dan Playa d’en Bossa en het centrum van San Antonio.

Of zoek deze plaatsen net op als je all the way wil gaan 🙂

(tekst gaat verder onder de foto)

Het belang van een huurauto

Als je Ibiza in al haar facetten wil ontdekken en verkennen, is een huurauto een must! Ik moet dat vaak herhalen en toelichten, maar ja lieve mensen, zonder huurwagen ben je op Ibiza echt héél beperkt. Dat heeft verschillende redenen:

 • Ibiza heeft een beperkt wegennetwerk en heeft geen snelwegen zoals bij ons in België of Nederland, met meerdere rijstroken waar je 120km per uur mag rijden. Nope, Ibiza heeft wél enkele hoofdwegen maar dat zijn bijna allemaal éénvaksbaantjes waar je doorgaans maar 80km per uur mag rijden. Een taxirit wordt dus een behoorlijk dure zaak op deze manier…
 • Taxi’s zijn duur en beperkt in aantal, zeker tijdens het hoogseizoen kan je soms erg lang wachten op een taxi. Een taxirit van bv. noord naar zuid kost je algauw een fortuin. Een huurwagen komt vaak goedkoper uit dan enkele malen de taxi te nemen. Bovendien verlies je soms erg veel tijd met het wachten op een taxi.
 • Idem voor het openbaar vervoer: een stuk goedkoper maar je verliest er veel kostbare vakantietijd mee. Bovendien zijn lang niet alle stranden/locaties bereikbaar met de bus en ben je gebonden aan de dienstregeling. Een half uur wachten aan de bushalte in de zon en dan nog een half uur op een tsjokvolle bus bij 28°C of meteen vertrekken en lekker fris in je eigen wagen met de airco aan?
 • Een scooter op Ibiza? Levensgevaarlijk. Het aantal ongevallen met scooters is niet bij te houden. Té veel toeristen op smalle, drukke wegen, vaak een glaasje op en géén aangepaste, beschermende kledij. Je kan je er wel iets bij voorstellen, neem ik aan… Ik zie vaak reizigers in hotpants of zelfs een bikini en teenslippers op een scooter rijden, on-ge-loof-lijk. Bovendien is het zeker ‘s avonds, als het donker is, géén aanrader op zo’n scootertje, want je bent weinig zichtbaar en niet alle wegen zijn goed verlicht. Bovendien kan het erg fris zijn en als je uit eten wil in een mooie cocktailjurk en high heels, dan is een scootertje écht niet handig 😉
  Nee lieve mensen, ik ben géén fan van scooters. Een gebroken arm, been of een hersenschudding is niet het ultieme vakantiesouvenir…

Ik vind het persoonlijk echt doodzonde als ik iemand hoor zeggen dat die alleen in en rond de stad of zijn/haar accommodatie is gebleven. Want dan heb je – mijn inziens –  eigenlijk gewoon niets van Ibiza gezien. Er zijn zooooooveel mooie plekken te ontdekken op ons ‘witte eiland’ dat het écht aan te raden is om op ontdekking te gaan en je te verplaatsen op het eiland. En dat doe je het meest veilig, snel én efficiënt in een huurauto.

Waar veilig en betrouwbaar huren?

We werken samen met een TOP autoverhuurbedrijf op Ibiza, een lokaal familiebedrijf met ontzettend goede, persoonlijke service en een mooi aanbod aan huurwagens tegen normale prijzen. Meer weten? Ontdek hier alle info en vraag je persoonlijke offerte aan!

Lees ook deze artikels

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer