Reizen naar Ibiza: een compleet overzicht van alle coronamaatregelen

Door Barbara
ibiza reizen corona vliegtuig

Laatste update 14/06 (scroll naar beneden voor de huidige coronamaatregelen op Ibiza)

Kan ik momenteel naar Ibiza reizen?

Ja, dat kan. België raadt reizen (in het algemeen) af. Dit is een advies, het is niet bindend. Nederland raadt aan om enkel te reizen naar groene of gele gebieden. De Spaanse overheid staat de komst van toeristen op Ibiza toe.

 • België geeft de de Balearen code oranje. Een quarantaine/test bij terugkomt is niet verplicht. Lees meer hierover bij ‘Quarantaine’.
 • Nederland geeft de Balearen code geel. Een quarantaine/test bij terugkomt is niet verplicht. Lees meer hierover bij ‘Quarantaine’. 

Hou wel rekenig met alle nodige documenten, maatregelen ter plekke, … Meer daarover hieronder. 

Reizen naar Ibiza, welke documenten heb ik nodig? 

Onderstaande regels gelden voor wie met het vliegtuig, de ferry of de wagen reist! Onderstaande info vind je hier terug op de website van de Spaanse overheid.

1. Bewijs van vaccinatie OF een negatieve corona-test OF een herstelcertificaat

  • Je bent volledig gevaccineerd: dwz. je hebt 2 prikjes gehad (of 1 prikje voor het J&J/Janssen vaccin). Dan heb je géén coronatest nodig. Opgelet: er moet wel een periode van 14 dagen zitten tussen je laatste prik en je aankomst in Ibiza. Je moet ook een bewijs van vaccinatie kunnen voorleggen, deze moet zijn uitgegeven door de officiële autoriteiten van het land van herkomst.

   Op dit bewijs moet staan: naam en achternaam van de houder daarvan, datum van vaccinatie met vermelding van de datum van de laatste toegediende dosis, type/naam van het toegediende vaccin, aantal toegediende vaccins, land van afgifte, identificatie van de instantie die het vaccinatiebewijs heeft afgegeven. Opgelet: dit document/vaccinatiebewijs moet in het Engels of Spaans opgesteld zijn! Dat is een probleem want dat is niet het geval. Belgen krijgen namelijk een vaccinatiekaartje mee in het Nederlands. Voorlopig – tot het Europese coronapaspoort beschikbaar is – moet je dus een attest/afschrift in het Engels of Spaans aan je dokter/labo vragen dat je vaccinatie bevestigt én dat kaartje meenemen. Indien dat niet lukt, zal je toch voor een coronatest moeten opteren. Nederlanders kunnen dan weer een meertalig geel vaccinatieboekje aanvragen, doe dit tijdig! Meer info over vaccinatiebewijzen lees je hier.

  • Je bent (nog) niet gevaccineerd of je hebt slechts één prik gehad? Kinderen ouder dan 12? Dan moet je wél een negatieve coronatest kunnen voorleggen bij aankomst (zoals de laatste maanden al het geval was). Dit mag een PCR-test zijn OF een antigeentest. Opgelet: deze testen mogen maximaal 48uur voor aankomst in Spanje uitgevoerd zijn (de afname dus, niet het toekrijgen van het resultaat). Dit is nieuw, dat was voorheen 72uur, hou dus rekening met je aankomstuur. Een zelftest uit de apotheek is niét toegestaan, je hebt van je test namelijk een certificaat nodig, dit is het fysieke of digitale document dat je krijgt van het labo of je dokter en moet in het Engels of Spaans opgesteld zijn.
  • Je bent recent genezen van covid-19? Dan heb je een herstelcertificaat nodig van je dokter of een medische dienst. Dit moet minstens 11 dagen na het voltooien van de eerste PCR-test met een positief resultaat zijn uitgegeven. De geldigheid van dit certificaat stopt na 180 dagen vanaf de datum waarop deze is genomen. Dit certificaat moet in het Engels of Spaans opgesteld zijn.

Wat met kinderen? Alle kinderen onder de 12 jaar hoeven om Spanje/Ibiza binnen te komen sinds woensdag 9 juni geen negatieve uitslag van een PCR- of antigeentest te laten zien. Kinderen onder 12 jaar moeten wél de health control form van de Spaanse overheid invullen (zie onder). 

Wat als ik een daguitstap naar Formentera wil maken? Géén coronatest nodig!

Wat als ik met ferry reis? Ook als je met de ferry reist (Spanje vasteland – Ibiza), gelden bovenstaande regels. De coronatest/vaccinatiebewijs/herstelcertificaat wordt opgevraagd bij aankomst in de haven. Hou rekening met die 48uur voor wie een coronatest nodig heeft!

2. Health control form van de Spaanse overheid

Dit blijft verplicht en moet door iedereen ingevuld worden, door alle reizigers, ongeacht de leeftijd (dus ook minderjarigen), nationaliteit, wel of niet gevaccineerd etc.

Het health control form van de Spaanse autoriteiten kan ingevuld worden op de website www.spth.gob.es of via de app Spain Travel Health SpTH die via de app stores van Android en Apple te downloaden is. Dit moet je invullen binnen 48 uur vóór het aanvatten van de reis. Na invulling van het formulier ontvang je via e-mail een QR-code. Die QR-code wordt opgevraagd alvorens te boarden en/of bij aankomst. Toon ze op je gsm of op papier.

ibiza PCR test vliegen

Welke documenten heb je nodig bij terugkomst?

 • Als Belg moet je verplicht de ‘Belgium Passenger Locator Form’ invullen, als je langer dan 48 uur in het buitenland verbleef. Je moet het formulier in de 48 uur voorafgaand aan de aankomst in België (online) invullen en verzenden. Wanneer je dat doet, ontvang je een qr-code. Die QR-code wordt opgevraagd alvorens te boarden en bij aankomst. Dit geldt ook voor Nederlanders die via een Belgische luchthaven reizen.
 • Nederlanders hebben een gezondheidsverklaring nodig. Als je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet vliegt dan vul je de gezondheidsverklaring (=formulier waarin je verklaart niet ziek te zijn) in tijdens het online inchecken en hoef je géén formulier te printen. Dit geldt ook voor Belgen die via een Nederlandse luchthaven reizen.

Quarantaine

 • België: Ibiza is momenteel oranje zone voor de Belgische overheid, je moet bij terugkeer niet in quarantaine/je laten testen, op voorwaarde dat je voorzichtig bent geweest op je bestemming (mondmasker, afstand, etc.). Dit wordt afgetoetst adhv. enkele vragen die je op eer moet beantwoorden op je ‘Belgium Passenger Locator Form’ bij terugkeer. Ik krijg vaak ongeruste vragen over het feit dat je mogelijkerwijs een sms zou krijgen dat je toch in quarantaine moet, ongeacht het zone oranje is. Theoretisch zou dat kunnen, als jij zélf aangeeft dat je extreem onvoorzichtig was op je bestemming. Gewoon die vragen ‘correct’ invullen dus, dan is er nothing to worry 😉 
 • Nederland: Ibiza is momenteel gele zone voor de Nederlandse overheid. Na een verblijf op de Balearen moet je bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er geldt voor terugkeer uit Ibiza ook geen testverplichting meer.

ibiza corona test

Wat zijn de huidige coronamaatregelen op Ibiza? 

Momenteel zijn volgende coronamaatregelen op Ibiza van kracht:

 • Géén avondklok meer! 
 • Winkels, bars en restaurants mogen open tot max. 0u.
 • Bars/resto’s: buiten max. 10 personen aan één tafel, binnen max. 6 personen aan één tafel (binnen 50% capaciteit)
 • Sociale ‘bubbels’ zijn aangeraden maar géén verplichting meer: binnen 10 personen buiten 15 personen.

Mondmaskers zijn nog steeds verplicht in het openbaar: dus in het algemeen buiten op straat, drukke plaatsen (bv. markten), in winkels, op de zeepromenade/wandelboulevard, enz. Uit eten/drinken: je draagt het tot aan je tafeltje, dan mag het af. Als je je tafeltje verlaat (ook bv. toiletbezoek) weer aan. Aan het strand, het zwembad, in de natuur of als je sport hoeft het niet.

Opgelet: de regel dat je niet mag roken op de terrasjes is ook nog steeds van kracht!

Zijn de restaurants/bars/beach clubs momenteel geopend?

Ja, bijna allemaal. Daar zit géén richtlijn in, ieder etablissement kiest zélf wanneer ze openen. Vanwege ‘corona’ zijn er verschillende beach clubs of resto’s die later openen dan normaal, zo verschoof bv. Amante zijn openingsdatum van begin mei naar eind mei en openen sommige hotels (bv. Garbi) pas midden juni.

Concreet: wil je weten of de strandbar/restaurant van jouw keuze geopend is, check dan hun website of socials en maak gelijk ook je reservatie. Reserveren is absoluut aan te raden in het hoogseizoen!

PS: hier vind je een overzichtje van de reeds geopende zaken, bij onze Engelse collega’s van Ibiza Spotlight. 

Waar vind ik correcte info over de reisregels (BE/NL) in coronatijden?

Voor Belgen en Nederlanders zijn er 2 website’s waar je betrouwbare info vindt en dat is de website van Buitenlandse Zaken (BE) en die van de Rijksoverheid (NL)

Waar kan je je laten testen op Ibiza?

Reis je vanuit Ibiza naar een ander land dat een covid-test vereist? Dan kan je je oa. laten testen bij Policlinica Rosario, Galeno clinic en Ibiza Medical Centre, labo Biofarma, clinica IMIF. Zo’n test op Ibiza kost rond de 120eur (vergelijkbaar met NL).

TIP! Het kan ook via Salutlabs, zij komen aan huis/hotel én hebben een PCR-speekseltest, géén vervelende staafjes in je neus! Echt easy, je kan gewoon online je afspraak boeken en ze komen naar je toe. Je krijgt het resultaat én je reiscertificaat binnen 24u! Tested and approved, met onze kortingscode ‘BESOS’ krijg je meteen 10eur korting!

ibiza reizen corona maatregelen

Aantal besmettingen op Ibiza

Voor de huidige stand van zaken ivm. de kleurcodes en dus het aantal besmettingen op de Balearen kan je op deze pagina terecht. 

Check ook de website’s van Diario de Ibiza en Periodico de Ibiza: dit zijn de enige 2 officiële kranten van Ibiza. Hun website’s worden voortdurend geüpdate en wie surft via Google Chrome kan de artikels rechtstreeks laten vertalen.

mondkapje mondmasker ibiza verplicht

mondkapje mondmasker ibiza corona

Mondmaskers en handgel koop je gewoon in de supermarkt of bij de ‘farmacia’ op Ibiza

Welke coronamaatregelen gelden er in hotels?

Wie zich afvraagt welke veiligheidsmaatregelen er zoal gelden in de hotels, hotelketen Playasol heeft volgende maatregelen:

 • Infraroodthermometers voor temperatuurmetingen van klanten, personeel en leveranciers.
 • Desinfecterende gel-dispensers in alle gemeenschappelijke ruimtes van het hotel.
 • Gebruik van mondmaskers en handschoenen zijn verplicht voor personeel en worden ook ter beschikking gesteld aan gasten, indien zij dit wensen.
 • Social distance van 2m tussen zowel gasten als medewerkers binnen het gehele hotelcomplex (niet binnen je eigen ‘bubbel’).
 • De afstand stoelen en tafels in restaurants wordt vergroot (2m) alsook de afstand tussen ligbedjes aan het zwembad, zeteltjes in de lobby, stoelen in de bar etc.
 • In het gehele hotel zijn er markeringen aangebracht om de richting aan te geven en deze afstand te bewaren.
 • Een maximum aantal personen in de bar en restaurants, dmv. tijdsblokken/shiften, om de toegang tot deze ruimtes te controleren. Tussen iedere ‘shift’ wordt alles ontsmet en de tafels opnieuw gedekt. Alle bestek/servies wordt niet alleen gereinigd maar ook ontsmet.
 • Er wordt voorkeur gegeven aan ‘individual portions as well as the consumption of single-use containers’, waaruit ik begrijp dat de voorkeur gaat naar à la carte eten bestellen ipv. buffet.

Het volledige overzicht lees je hier: https://www.playasolibizahotels.com/actions-post-covid

Wil je weten wat de maatregelen zijn in jouw geboekte hotel? Neem dan rechtstreeks contact met hen op en vraag ernaar. Dit kan namelijk verschillen per hotel. Geen zin in al die regeltjes? Huur dan een vakantiewoning, daar ben je lekker ‘op jezelf’ 😉 Ik help je met plezier in het zoeken naar een vakantiehuis.

Hoeveel ziekenhuizen zijn er op Ibiza?

Twee. Het grootste ziekenhuis van Ibiza is dat van Can Misses, een openbaar ziekenhuis met spoeddienst. Daarnaast is er ook nog een privékliniek ‘Policlinica del Rosario’ zij hebben ook een spoeddienst. Beide bevinden zich in Ibiza stad.

HOSPITAL PÚBLICO CAN MISSES
Tel.: +34 971 397 000
Corona, 32-36 – Can Misses
Ibiza stad

HOSPITAL PRIVADO POLICLÍNICA DEL ROSARIO
Tel.: +34 971 301 916
Via Romana
 – biza stad

Het internationale noodnummer is 112. Meer info over dokters, apotheken en ziekenhuizen op Ibiza vind je hier: https://besosdeibiza.com/noodgeval o

Lees ook deze artikels

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer