COVID-19 op Ibiza: lockdown Spanje zal worden verlengd tot 26 april

Door Barbara

Droevige, droevige tijden… De COVID-19 crisis heeft zware gevolgen voor het toerisme, en dus ook voor Ibiza. Er is ontzettend veel nieuws maar helaas ook fake news in omloop dus ik beperk me hier uitsluitend tot feiten en info uit betrouwbare bronnen.

Wil je recente en betrouwbare info, check dan de website’s van Diario de Ibiza en Periodico de Ibiza: dit zijn de enige 2 officiële kranten van Ibiza. Hun website’s worden voortdurend geüpdate en wie surft via Google Chrome kan de artikels rechtstreeks laten vertalen.

Uiteraard kan je ook op de website’s van de Belgische/Nederlandse kranten terecht. Of hier 😉

Update 05/04: lockdown Spanje (Ibiza) zal worden verlengd tot 26 april

Pedro Sánchez, de premier van Spanje, wil graag de huidige strengen maatregelen tegen covid-19 verlengen tot 26 april. Die verlenging is al goedgekeurd door de Volkspartij en de burgers maar moet nog finaal gestemd worden door het Congres van Afgevaardigden komende week, maar die zullen (net zoals vorige keer) zeer waarschijnlijk instemmen.

Dat wil zeggen dat de huidige ‘lockdown’ in Spanje/Ibiza dus zal aanhouden tot 26 april en de grenzen gesloten blijven.

Bron: https://www.diariodeibiza.es/nacional/2020/04/04/directo–pedro-sanchez-anuncia/1134634.html

Update 01/04: Ibiza telt ondertussen 82 coronaviruspatiënten en TUI annuleert al haar reizen tem. 10 mei

TUI Belgium heeft besloten om alle geboekte reizen tem. 10 mei 2020 te annuleren. Deze beslissing omvat zowel vliegreizen (pakketreizen en vliegtickets) als autovakanties en citytrips. De getroffen reizigers zullen per e-mail een voucher ontvangen ter waarde van de betaalde reissom. Alle details hierover zijn terug te vinden op https://www.tui.be/nl/coronavirus. Ook TUI Nederland maakte bekend al haar reizen vanuit Nederland ook tem. 10 mei te annuleren.

Momenteel zijn er op Ibiza 82 besmettingen: 50 mensen in het ziekenhuis opgenomen (waarvan 16 op de intensive care) en 32 patiënten worden thuis opgevolgd. Ondertussen zijn er al 3 mensen overleden (ouder dan 80).

Update 31/03: Omboekingsvoorwaarden Ryanair

Veel mensen hebben vragen ivm. de vluchten van Ryanair. Ryanair houdt tot 9 april bijna al haar vliegtuigen (90%) aan de grond. Tot nader bericht gaan vluchten na 9 april dus door. Als je vlucht geannuleerd wordt, krijg je een e-mail en/of sms met daarin je mogelijkheden: een terugbetaling aanvragen, je reis opnieuw boeken of je route veranderen. Meer info vind je hier: https://www.ryanair.com/nl/nl/nuttige-informatie/coronavirus-covid-19

Update 30/03: Transavia annuleert opnieuw vluchten tem. 6 mei, Ibiza telt ondertussen 77 coronaviruspatiënten

Ondertussen zijn er 77 besmette patiënten op Ibiza, waarvan 33 in het ziekenhuis, 15 op intensive care, 28 in isolatie thuis en één overlijden, van een 85-jarige man met onderliggende gezondheidsproblemen. De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft aangekondigd dat de komende 2 weken ook alle niet-essentiële werknemers thuis moeten blijven (zij mochten tot nu toe nog wél gaan werken).

De huidige ‘lockdown’ van Spanje/Ibiza duurt tot 12 april en dan zal de situatie geëvalueerd worden. Tot dan is reizen naar Ibiza niet mogelijk, ook niet met de ferry. De luchthaven voert enkel nog repatriëringsvluchten uit en de haven laat enkel nog ferry’s met vrachtvervoer toe. Belgen mogen niet reizen tot 19 april. En Nederlanders krijgen het advies de komende tijd hun reizen uit te stellen of te annuleren.

Vliegmaatschappij Transavia annuleert al haar vluchten tem. 6 mei. Ze hadden al eerder een opschorting van hun vluchten aangekondigd, tot 15 april. Dit wordt nu dus verlengd. Eerder kondigden ze ook al aan niet te zullen vliegen vanuit Brussel deze zomer, al deze vluchten (alle bestemmingen) worden geannuleerd.

Getroffen passagiers ontvangen een e-mail met instructies, maar het kan even duren eer je die ontvangt, aangezien het enorm veel tijd vraagt om iedereen te verwittigen en hun service center overbelast is. Als je vlucht geannuleerd werd, ontvang je een voucher voor het volledig aankoopbedrag (ook extra’s zoals bagage). Deze is een jaar geldig en kan je ook gebruiken voor andere luchthavens en andere bestemmingen. Als je de voucher na 1 jaar niet of niet helemaal hebt gebruikt, kun je een aanvraag doen voor terugbetaling. Dit kan voor het hele bedrag zijn of voor het restbedrag. Voor meer info kan je terecht op hun website: https://www.transavia.com/nl-NL/update-coronavirus/

De klantendienst van Transavia heeft het ontzettend druk, ze beantwoorden tijdelijk geen e-mails, enkel WhatsApp (+31613022900) en telefoon: +31 (0) 20 21 46 032 voor Nederland en 070 66 0305 voor België. Heb je bij een reisorganisatie geboekt? Neem dan rechtstreeks contact op met je reisorganisatie.

Ook Ryanair verlengt de forse beperking van haar vluchtaanbod met een week, tot 9 april. Momenteel houden ze ongeveer 90% van hun vliegtuigen aan de grond. Alle passagiers die een vlucht hadden geboekt, ontvangen een e-mail met hun opties, zoals omboeken of terugbetaling. Hou voor de meest recente info hun website goed in de gaten.

Update 25/03: Ibiza telt ondertussen 53 coronaviruspatiënten

Het aantal besmettingen op Ibiza blijft jammer genoeg stijgen, al is het niet zo dramatisch als in de rest van Spanje. Er zijn momenteel 53 besmette patiënten, er is tot nu toe één overlijden, een man van 85 met onderliggende gezondheidsproblemen.

Bron: https://www.periodicodeibiza.es/pitiusas/ibiza/2020/03/26/1151889/coronavirus-ibiza-positivos-confirmados.html

Update 24/03: Ibiza telt ondertussen 35 coronaviruspatiënten

Door de COVID-19 crisis werden reeds heel wat reizen en vluchten geannuleerd. Een kort overzicht:

– Corendon annuleert al haar reizen tem 31 mei.
– Tui en Tuifly annuleren hun reizen/vluchten tem 30 april.
– Transavia annuleert al haar vluchten tem. 15 april en zal deze zomer géén vluchten uitvoeren vanop Brussel.
– Ryanair staakt ongeveer 90% van hun vluchten vanaf vandaag tot nader bericht.
– Brussels Airlines schorst al haar vluchten tem. 19 april

Alle getroffen passagiers ontvangen een sms en/of e-mail. Vaak wordt de optie aangereikt om gratis om te boeken, een voucher of een refund.

Bron: https://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2020/03/24/ingresados-uci-siete-35-afectados/1131780.html

Update 23/03: beelden uit – een compleet verlaten – Ibiza stad en Corendon annuleert al haar reizen tot 1 jui

Bron: https://www.nieuwsblad.be/

Update 22/03: Transavia annuleert alle vluchten tem. 15 april

Er zijn momenteel 31 positieve besmettingen op Ibiza, 14 van hen zijn opgenomen in het Can Misses ziekenhuis, waarvan 4 patiënten op de intensive care en 13 patiënten thuis geïsoleerd. Transavia kondigt aan dat ze al hun vluchten annuleren tem. 15 april.

Bron: https://www.periodicodeibiza.es/pitiusas/ibiza/2020/03/22/1150721/muere-paciente-coronavirus-ibiza.html

Update 22/03: alarmtoestand (“lockdown”) wordt verleng tot 12 april

De Spaanse regering heeft besloten de alarmtoestand voor de coronaviruscrisis met nog eens 15 dagen te verlengen. De aanvankelijke duur van de alarmtoestand was 15 dagen, tot 29 maart. Gedurende deze week zijn de besmettingsgevallen echter explosief gestegen, alsook het aantal sterfgevallen tengevolge van het virus. Vandaar dat de “lockdown” verlengd wordt tot 12 april.

Er wordt komende week (waarschijnlijk morgen al) nog een stemming gehouden door het ‘Congreso de los Diputados’ om het besluit te finaliseren, want dit moet zo volgens de grondwet. Maar aangenomen wordt dat zij zullen toestemmen.

Bron: https://www.diariodeibiza.es/nacional/2020/03/22/sanchez-comunica-ccaa-alarma-prorroga/1131434.html?

Update 21/03: Ibiza telt ondertussen 21 coronaviruspatiënten

Ibiza heeft nu 21 bevestigde coronaviruspatiënten: 9 in het Can Misses ziekenhuis, waarvan twee op de intensive care en 12 thuis in isolement.

Bron: https://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2020/03/21/ibiza-suma-21-enfermos-confirmados/1131306.html

Update 20/03: Ibiza telt ondertussen 19 coronaviruspatiënten

Vier daarvan zijn opgenomen in het Can Misses ziekenhuis, één van hen is kritisch op de Intensive Care, de overige 15 verblijven thuis in isolement.

Bron: https://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2020/03/20/eivissa-suma-19-enfermos-coronavirus/1130940.html

Update 19/03: Transavia staakt alle vluchten en zal komende zomer NIET vanuit Brussel naar Ibiza vliegen

Luchtvaartmaatschappij Transavia annuleert alle vluchten tussen 23 maart en 5 april. Daarnaast zullen ze komende zomer NIET vanop Brussel naar Ibiza vliegen, zoals ze eerder dit jaar hadden aangekondigd. Omdat de omstandigheden nu zo uitzonderlijk zijn, hebben ze besloten om het vliegen vanaf Brussel uit te stellen naar maart 2021. De passagiers die vluchten Brussel-Ibiza hadden geboekt ontvangen een e-mail met instructies. Ook vliegmaatschappij Air Europa staakt al haar vluchten naar Ibiza tot nader order.

Meer info vind je hier: https://www.transavia.com/nl-NL/update-coronavirus/

Bron: https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/transavia-staakt-alle-vluchten-basis-op-brussel-uitgesteld

Bron: https://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2020/03/19/air-europa-renuncia-conexiones-eivissa/1130716.html

Update 17/03: luchthaven en haven gesloten, 10 bevestigde coronapatiënten

Ondertussen heeft Ibiza 10 bevestigde coronapatiënten: Vier daarvan zijn opgenomen in het Can Misses en de andere zes zijn thuis, in isolatie.

De overheid heeft alle 25.000 toeristen op de Balearen opgeroepen om zo snel mogelijk naar huis te gaan. De luchthaven en haven zijn gesloten, er worden enkel nog vluchten uitgevoerd om toeristen naar huis te brengen maximaal één vlucht per dag (per airline) naar Barcelona/Madrid en idem voor vluchten tussen de eilanden. Privévliegtuigen zijn ook verboden.

Met de ferry is het vervoer van passagiers verboden, alleen handelswaar mag nog verscheept worden.

Met deze extra maatregelen hoopt de overheid de verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen te gaan…

Bron: https://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2020/03/17/ibiza-contabiliza-10-enfermos-confirmados/1130289.html
en https://www.hln.be/nieuws/buitenland/regering-balearen-roept-25-000-toeristen-op-eilanden-te-verlaten~a35adb72/

Update 16/03: 12 vluchten geannuleerd vandaag met aankomst of vertrek vanaf Ibiza

De luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het annuleren van hun vluchten van/naar Ibiza. Het gaat om 12 vluchten: drie Ryanair-vluchten, zes Iberia, twee Vueling en één Air Nostrum. De getroffen verbindingen zijn die van Barcelona, ​​Palma, Madrid, Valencia, Alicante en Bilbao. Het is niet uitgesloten dat vanaf dit moment veel meer vluchten zullen worden geannuleerd.

Bron: https://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2020/03/16/coronavirus-ibiza-cancelados-12-vuelos/1129963.html?

Update 16/03: Vanaf vandaag gaan de nieuwe, verstrengde maatregelen van kracht.

Lees onderaan meer bij: ‘Hoe is de situatie op Ibiza nu?’.

Update 15/03: Ook touroperator TUI schort alle pakketreizen op voor onbepaalde duur

Bron: http://www.travelexpress.be/

Update 14/03: Nieuwe Corona-besmetting en Corendon annuleert alle reizen

Een nieuw geval van coronavirus op Ibiza: het is een jonge vrouw die op Ibiza woont en in isolement thuis is. De besmetting vond plaats in Madrid. Dit brengt het totaal aantal op 2 besmettingen.

Bron: https://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2020/03/14/nuevo-caso-coronavirus-ibiza/1129665.html?

Bron: http://www.travelexpress.be/

COVID-19 op Ibiza

Tot nu toe zijn er twee gevallen bekend, waarvan één werd vastgesteld op 6 maart. Deze persoon wordt behandeld in het Can Misses ziekenhuis en zou aan de beter hand zijn. De andere werd vastgesteld op 14 maart: het is een jonge vrouw die op Ibiza woont en in isolement thuis is.

Hoe is de situatie op Ibiza nu? (update 16/03)

De Spaanse regering heef de noodtoestand uitgeroepen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. In heel het land – en dus ook de Balearen, Ibiza – gelden beperkende maatregelen vanaf maandag 16 maart (8u):

  • Niemand mag zich verplaatsen, iedereen moet thuis blijven. Je mag alleen nog naar buiten om eten of medicijnen te kopen, naar het werk te gaan of te zorgen voor mensen die dat zelf niet meer kunnen. De zogehete ‘lockdown’.
  • Niemand mag gaan wandelen, joggen, naar het strand of parken, vrienden of familie bezoeken.
  • De politie voert op bovenstaande maatregelen controle’s uit. Auto’s en personen op straat wordt gevraagd naar waar ze zich verplaatsen en moeten dit verklaren. Zoniet worden ze terug naar huis gestuurd.
  • Alle culturele evenementen (tentoonstellingen, congres, proeverij, workshops, voorstellingen, etc.) zijn opgeschort, dat geldt ook voor markten, zoals oa. Las Dalias, de zondagmarkt van San Joan, de rommelmarkt van San Jordi, …
  • Sportevenementen zijn opgeschort en fitnesscentra gesloten.
  • De scholen zijn gesloten. Openbare kinderspeeltuinen werden afgesloten.
  • Alle winkels zijn gesloten, behalve voedingszaken, supermarkten, apotheken, tabakswinkels en banken.
  • Het is erg druk en soms lang aanschuiven bij de supermarkten, sommige bewoners slaan aan het ‘hamsteren’, hoewel dat nergens voor nodig is.  Lege winkelrekken worden zo goed/snel mogelijk bijgevuld.
  • Restaurants en café’s zijn gesloten.
  • Er is géén sluiting van hotels opgelegd, maar de regering heeft hoteleigenaren wel gevraagd de komende dagen geen nieuwe reserveringen te accepteren. Wel sluiten de bars en restaurants in de hotels.

Deze maatregelen duren in principe vijftien dagen (vanaf 16/03), maar kan door de overheid – indien nodig – verlengd worden.

Bron: https://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2020/03/15/balears-alarma-millon-personas-confinadas/1129767.html

corona ibiza

Lege rekken in de Mercadona van San Antonio

Is de luchthaven van Ibiza afgesloten? Komen er nog vluchten toe en vertrekken er nog vluchten?

De luchthaven is nog operatief, maar er worden enkel nog vluchten uitgevoerd om toeristen naar huis te brengen/bewoners naar Ibiza te brengen (met essentiële reden), maximaal één vlucht per dag (per airline) naar Barcelona/Madrid en idem voor vluchten tussen de eilanden. Privévliegtuigen zijn tijdelijk ook verboden.

Maatschappij Transavia biedt omboeken zonder wijzigingskosten aan voor vluchten tot 23 april. Meer daarover vind je op hun website: https://www.transavia.com/nl-NL/update-coronavirus/

Kunnen we nog reizen naar Ibiza?

Niet-essentiële reizen naar Ibiza zijn niet toegestaan. Enkel Spanjaarden en residenten met essentiële redenen mogen momenteel het eiland nog betreden. Er worden controle’s uitgevoerd bij landing. De Guardia Civil heeft een kantoor in de bagageruimte en ondervraagt elke passagier die aankomt.

Bron: https://www.periodicodeibiza.es/pitiusas/ibiza/2020/03/22/1150659/dame-buena-razon-para-entrar.html?

Wat is het huidige reisadvies voor Ibiza?

De Belgische overheidsdienst Buitenlandse zaken heeft volgend, algemeen) reisadvies:

Bron: https://www.hln.be/reizen/alle-reizen-naar-het-buitenland-worden-afgeraden~a2d1cd3fe/

Nederland verwittigd voor een verhoogd risico en adviseert enkel te reizen wanneer het noodzakelijk is (zie kaart).

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (zie onder) vind je de meest actuele informatie en reisadviezen:

Wat met de zomervakantie?

Daar heeft niemand tot nu toe zicht op. De piek van het virus en de effectiviteit van de verstrengde maatregelen zijn onvoorspelbaar… Als de komende weken de genomen maatregelen strikt worden opgevolgd en er géén nieuwe gevallen bijkomen, is hopelijk alles weer ‘normaal’ tegen de start van hoogseizoen. Fingers crossed!

Hoeveel ziekenhuizen zijn er op Ibiza?

Twee. Het grootste ziekenhuis van Ibiza is dat van Can Misses, een openbaar ziekenhuis met spoeddienst. Daarnaast is er ook nog een privékliniek ‘Policlinica del Rosario’ zij hebben ook een spoeddienst. Beide bevinden zich in Ibiza stad.

HOSPITAL PÚBLICO CAN MISSES
Tel.: +34 971 397 000
Corona, 32-36 – Can Misses
Ibiza stad

HOSPITAL PRIVADO POLICLÍNICA DEL ROSARIO
Tel.: +34 971 301 916
Via Romana
 – biza stad

Het internationale noodnummer is 112. Meer info over dokters, apotheken en ziekenhuizen op Ibiza vind je hier: https://besosdeibiza.com/noodgevallen/

Ik heb een annulatieverzekering, kan ik dan mijn reis annuleren vanwege COVID-19?

Een pandemie wordt doorgaans niet gedekt door een annulatieverzekering, maar dit verschilt van maatschappij tot maatschappij. Check dus de ‘kleine lettertjes’ in je contract of vraag meer info bij je verzekeraar. Meer info vind je hier: https://www.verzekeringen.be/coronavirus

Ziekte wordt uiteraard wél gedekt: als je bv. niet kan reizen omdat je zelf besmet bent.

Meer info?

Ik zal dit artikel regelmatig updaten. Er is ook een facebookgroep met info rond het COVID-10 virus op Ibiza: https://www.facebook.com/groups/134165694668032/

You may also like

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer

error: Alert: You are not allowed to copy content, © Besos de Ibiza