Reizen naar Ibiza: een compleet overzicht van alle coronamaatregelen

Door Barbara

Reizen naar Ibiza: reisadvies BE/NL

Update 22/09: reizen naar rode zone’s voor Belgen niet langer verboden, wel “ten zeerste afgeraden”

Vanaf vrijdag 25 september 2020 wordt het reisverbod (België) naar een rode zone (zoals Ibiza) vervangen door een reisadvies, waarbij het ‘ten zeerste afgeraden’ is naar een dergelijke zone te reizen. Dat heeft Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin bekendgemaakt. Die beslissing kadert in het plan om tot een grotere Europese coördinatie te komen. De Europese Commissie streeft sinds kort immers naar één gemeenschappelijke kleurencode voor de hele Europese Unie, maar zover is het echter nog niet.

Wie uit een rode zone naar België terugkeert, moet wél nog steeds een covid-test ondergaan en zich 7 dagen (géén 14 dagen zoals voorheen) in quarantaine plaatsen. Jammer genoeg hebben de meeste airline’s het gros van hun vluchten reeds geannuleerd… Ook werkgevers kunnen nog steeds verbieden van naar rode zone’s te reizen. Maar er is dus (van de Belgische overheid) géén verbod meer – enkel een advies – en je kan dus geen boete meer krijgen wanneer je reist naar een rode zone.

België – Ibiza: code rood

België heeft code rood gegeven aan Spanje en de voltallige Balearen (dus zowel Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca), wegens het stijgend aantal besmettingen. Code rood wil zeggen dat reizen ten zeerste afgeraden is naar deze zone’s. Bij code rood annuleren de meeste airline’s en touroperators hun reizen/vluchten. Vraag je je af of je geboekte reis kan doorgaan? Neem contact op met de klantendienst van je touroperator of airline. Doorgaans zullen zij je echter zelf op de hoogte brengen.

Je vlucht is niet geannuleerd en je wil toch graag vertrekken? Er zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden:

 • Check vooraf bij je werkgever of reizen naar een rode zone is toegestaan, want dit is vaak niet het geval.
 • Een verplichte quarantaine van 7 dagen bij thuiskomst (= 7 dagen onbetaald verlof, want je werkgever is niet verplicht je uit te betalen wanneer je reist naar code rood).
 • Een verplichte coronatest bij thuiskomst.
 • Je reisverzekering die niet (volledig) meer dekt: check dit vooraf bij je verzekeraar of in je polis.
 • Vluchtwijzigingen/annulaties waardoor je terugreis wordt bemoeilijkt.

Als Belg moet je bij het terugkomen (verplicht) de ‘Belgium Passenger Locator Form’ invullen (zie verderop in dit artikel), ook als je via een buitenlandse luchthaven reist. Daarop moet je invullen waar je verbleef, voor hoelang, welk hotel, vluchtnummer enz. De overheid zal dus weten dat je in een rode zone verbleef. Na aankomst in België ontvang je een sms/e-mail met een code waarmee je naar de dokter moet voor een coronatest.

Voor meer info: reisadvies BE – Spanje

Nederland – Ibiza: code oranje

Nederland geeft de volledige Balearen nog steeds code ‘oranje’. Dit wil zeggen dat je als Nederlander nog steeds kan reizen naar Ibiza, maar het wordt afgeraden en quarantaine wordt aangeraden bij terugkeer. Dit is een advies, het is niet bindend of geen verplichting. Enkel bij code ‘rood’ is het verboden te reizen. De UK, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië gaven eerder al negatief reisadvies voor de Balearen.

Touroperators (zoals Corendon, TUI, … ) annuleren wel pakketreizen bij code oranje: dit is een normale procedure voor touroperators om pakketten te annuleren als de regering afraadt om naar een regio te reizen. Losse vluchten zijn nog mogelijk, al kan het zijn dat de vluchtschema’s aangepast worden en sommige airline’s dus toch wijzigingen of annulaties doorvoeren. Vraag je je af of je geboekte reis kan doorgaan? Neem contact op met de klantendienst van je touroperator of airline. Doorgaans zullen zij je echter zelf op de hoogte brengen.

Je vlucht is niet geannuleerd en je wil toch graag vertrekken? Hou wel rekening met het feit dat de meeste reisverzekeringen geen volledige dekking meer geven bij code ‘oranje’, kijk dit na in je polis of vraag het aan je verzekeraar. Check ook vooraf bij je werkgever of ze reizen naar een oranje zone toestaan, want vaak verbieden zij dit.

Voor meer info: reisadvies NL – Spanje

mondmasker ibiza regels nieuwe wet mondkapje

Update 18/09: extra maatregelen voor Ibiza stad en San Antonio

Vanaf vrijdag 18/09 zijn er nieuwe maatregelen van kracht in specifieke zone’s van Ibiza stad en San Antonio (bekijk hier over welke zone’s het gaat) om de verspreiding van het coronavirus in deze gebieden tegen te gaan:

 • Men mag deze zone’s enkel betreden/verlaten voor essentiële verplaatsingen zoals werk, school, medische zorgen, apotheker, boodschappen etc.
 • Winkels, bars en restaurants mogen nog maar op 50% bezetting draaien en moeten verplicht sluiten om 22u.
 • Verder moet men de sociale contacten beperken tot ‘bubbels’ van 5.

Deze maatregelen zullen tot het eind van de maand van kracht zijn, daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. De lokale politie en de guardia civil werken samen om te controleren of de maatregelen worden opgevolgd. Alle overige, eerder genomen coronamaatregelen blijven ook nog van kracht.

Update 27/08: nieuwe maatregelen voor het hele eiland

Door de overheid van de Balearen werden enkele nieuwe maatregelen bekend gemaakt, die vanaf 28/08 van kracht zijn:

 • Verbod om te roken op openbare plaatsen, op straat of terrassen, ook wanneer je voldoende afstand kan houden
 • ‘Bubbel’ van 10: zowel binnen als buiten mag je max. met 10 mensen afspreken
 • Restaurants en bars mogen nog maar op 50% bezetting draaien, zowel binnen als buiten. Mondmasker moet op, zolang je niet eet of drinkt.
 • Markten ook beperkt tot 50% bezetting van de kraampjes
 • Stranden en parken worden afgesloten tussen 21u en 7u.

Deze maatregelen worden genomen voor de gehele Balearen, om de toename van het coronavirusinfecties af te remmen. De maatregelen zullen elke 15 dagen worden herzien en verstrengd/versoepeld/aangehouden naargelang de situatie.

Maar op Ibiza zelf lijkt er niets aan de hand?

Nee, dat klopt, maar wat verwacht je dan ‘te merken’ bij code rood? Dat de besmette patiënten als zombie’s over de stranden dwalen? 🙂 Het leven op het eiland gaat verder, het is alleen véél rustiger: door het negatieve reisadvies van de UK, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italie, België en Nederland loopt het eiland leeg en beslissen veel hotels om te sluiten vanaf september, bij gebrek aan klanten. Ook verscheidene restaurants/bars sloten reeds de deuren, zoals oa. Bora Bora.

De reden dat verschillende landen een negatief reisadvies geven voor ibiza (code rood of oranje) is vanwege het stijgend aantal besmettingen. Niet alleen op Mallorca, maar ook op Ibiza gaan de besmettingen helaas omhoog: op 7 augustus waren er amper 35 actieve besmettingen op Ibiza & Formentera, en op 24 augustus waren dat er al 436 en op 4 september 743.

Aantal besmettingen op Ibiza

Voor de huidige stand van zaken ivm. aantal coronabesmettingen op Ibiza kan je op deze pagina terecht. Klik dan op ‘Illes’ (=’eilanden’) en dan zie je het overzicht per eiland. Ibiza = Eivissa.

Check ook de website’s van Diario de Ibiza en Periodico de Ibiza: dit zijn de enige 2 officiële kranten van Ibiza. Hun website’s worden voortdurend geüpdate en wie surft via Google Chrome kan de artikels rechtstreeks laten vertalen.

Hoe is het nu (september) op Ibiza?

 • In het algemeen: veel rustiger dan anders. Er zijn duidelijk minder toeristen op het eiland dan tijdens een ‘normale’ zomer. Door het negatieve reisadvies van de UK, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italie, België en Nederland loopt het eiland leeg en beslissen veel hotels om te sluiten vanaf september. Ook sommige restaurants en bars sluiten. Daar zit niet echt een bepaalde ‘richtlijn’ in, iedere zaak beslist dat zelf. Sommigen vinden het de moeite niet waard om open te blijven, wegens te veel opgelegde regels en te weinig klanten.
 • Playa den Bossa en San Antonio: deze plaatsen zijn het meest ‘doods’: weinig horeca geopend, weinig toeristen. Een ontzettend groot verschil met een ‘normaal’ hoogseizoen, dat komt natuurlijk omdat de grote clubs gesloten zijn. Op mijn facebookpagina vind je filmpjes/foto’s en post ik dagelijks updates.
 • Ibiza stad: ongeveer 80% van alle winkels, barretjes, resto’s, … zijn geopend. Overdag is het er wel beduidend rustiger dan anders en veel winkeltjes nemen een siësta. s ‘Avonds herleeft het weer en is het lekker bruisend, vooral aan de Plaza del Parque en Vara de Rey.
 • Stranden: op de meest bekende stranden is het nog steeds druk, en de politie moest in de maand juli een aantal keer ingrijpen. Zo werd oa. het strand van Benirras, Cala Comte, Cala Gracioneta en Cala Saladeta ontruimd en tijdelijk gesloten vanwege té veel mensen en het niet respecteren van de social distance. Op de stranden kan je gewoon je handdoek uitgooien of een bedje huren. Tussen de bedjes en handdoeken moet er dus wel voldoende afstand gehouden worden.
 • Op restaurant: overal staat handgel en wordt er gevraagd om je handen te ontsmetten bij het binnenkomen. De menukaart is wegwerp of via QR-code. Tafels staan minstens 1,5m uit elkaar en max. 10 personen aan één tafel.
  Je bent niet verplicht van te reserveren, maar het is gewoon handig als je zeker wil zijn van een plekje.
 • Alle bars, terrassen en resto’s moeten om 1u sluiten. Vanaf 24u mogen er geen nieuwe klanten binnen- of bijkomen.
 • De discotheken zijn gesloten, in navolging van het verbod dat de overheid van de Balearen oplegde.

Open air venue’s (zoals O beach, Ibiza Rocks, …) zijn wél open, al is dat met beperkingen: een max. capaciteit van 300 personen, iedereen (met je groep/’bubbel’) op zijn bedje of aan een tafel, tussen die tafels/bedjes voldoende afstand, en je mag niet in het zwembad. Dansen op de dansvloer/rechtstaand dansen is verboden. 

 • Social distance blijft overal de norm en net zoals in BE/NL, bedraagt die 1,5 meter. Hou steeds voldoende afstand en vermijd grote groepen mensen. Geef ook géén handen, kussen of knuffels als je iemand wil begroeten.
 • De sociale ‘bubbels’ zijn bepekerkt tot 10 personen, zowel op openbare plaatsen als privé (thuis).
 • Het drinken van alcohol op straat is verboden.
 • Verbod om te roken op straat en openbare plaatsen wanneer social distance niet mogelijk is.
 • De hippiemarkten Las Dalias (zaterdag) en Punta Arabi (woensdag) zijn open. Ook de zondagmarkt van San Joan is open maar in ‘afgeslankte’ versie. Mondmaskers wel verplicht.
 • Er zijn minder taxi’s aanwezig op het eiland en ook de taxibootjes varen niet (allemaal), hou hier rekening mee.
 • De ferry’s naar Formentera varen gewoon zoals anders. Wel met extra maatregelen aan boord natuurlijk.
 • Overal staat handgel en wordt er gevraagd om de handen te ontsmetten.

Laten we vooral niet vergeten dat deze maatregelen er zijn om de inwoners maar ook de bezoekers van Ibiza te beschermen! Het virus is nog niet helemaal verdwenen, we moeten waakzaam en voorzichtig blijven, dat is helaas de realiteit. Let’s all stay healthy and safe!

Welke coronamaatregelen gelden er op het vliegtuig en de luchthaven? Welke documenten heb je nodig?

Bij vertrek:

  • Check zo veel mogelijk online in en volg de regels van je airline. Neem vooraf een kijkje op hun website en neem hun veiligheidsvoorschriften grondig door.
  • Als je vanuit NL reist moet je een gezondheidsverklaring invullen en meenemen, die kan je hier downloaden. Alle personen van 16 jaar en ouder moeten dit document invullen.
  • Als je vanuit BE reist is dat niet nodig. Als je als Belg via een Nederlands luchthaven naar Ibiza vliegt dus wél.
  • Op de luchthaven (BE/NL) wordt je temperatuur gemeten aan de ingang of bij binnenkomst.
  • Mondmaskers verplicht op de luchthaven (zowel BE als NL), ook voor kinderen vanaf 6 jaar (BE) en vanaf 13 jaar (NL).
  • Mondmaskers verplicht tijdens de gehele vlucht.
  • Ofwel is er géén service aan boord qua drank of eten ofwel een beperkt assortiment.

Tijdens de vlucht krijg je een formulier aangeboden, dat je verplicht moet invullen. Dit is een document waar je enkele gegevens moet invullen zoals oa. je verblijfplaats (ivm. contact tracing). Vergeet géén balpen mee te nemen! Het formulier moet je afgeven bij aankomst op de luchthaven. Sommige airline’s geven dit document echter digitaal. Dit moet je dan invullen (ten vroegste 48 uur vooraf) en daarna krijg je een e-mail met daarin een QR-code. Die QR-code wordt dan gescand bij aankomst en vervangt dan de papieren versie. Je vindt het ook via deze link.

 • Op de luchthaven van Ibiza moet je je mondmasker dragen. Je temperatuur wordt mogelijk nogmaals gemeten.
 • Hou rekening met extra wachttijden door de extra controle’s.

ibiza corona covid maatregelen reizen of niet

Bij terugkomst:

Vanaf 1 augustus is er een nieuwe regelgeving voor ALLE Belgische reizigers die terugkeren uit het buitenland (niet enkel uit de “rode zones” maar dus ook uit “groene” of “oranje” landen en gebieden). Als je terugreist naar België (zowel per vliegtuig als auto, boot, trein, … ) moet je het document ‘Belgium Passenger Locator Form’ indienen, binnen 48 uur voor aankomst in België.

Opgelet! Als je landt op een Nederlandse luchthaven (bv. Eindhoven) en dan per auto België binnenkomt moet je én de reeds bestaande gezondheidsverklaring NL invullen voor je aan boord gaat én moet je die ‘Belgium Passenger Locator Form’ invullen.

Ook op de website’s van de luchthavens vind je goede informatie:

mondkapje mondmasker ibiza verplicht

Wanneer moet je een mondmasker dragen op Ibiza? Welke maatregelen gelden er ter plekke?

Vanaf maandag 13 juli is er een nieuwe regelgeving van kracht op de Balearen, betreffende het gebruik van mondmaskers. Zowel inwoners als bezoekers (ouder dan 6 jaar) moeten in volgende situaties een mondmasker dragen:

 • op straat (binnen de bebouwde kom/centrum, maar niet op de zeepromenade)
 • in winkels (zowel kledingswinkels, krantenwinkels, boetieks als supermarkten etc.)
 • openbaar vervoer (bus, taxi, …)
 • op de luchthaven/in het vliegtuig (zie onder voor meer info)
 • in de auto: enkel voor mensen die niet op hetzelfde adres wonen bv. een groep vrienden. Voor gezinnen/koppels (die wél op hetzelfde adres wonen, je ‘bubbel’) telt dit dus niet.
 • op de scooter: tenzij je een helm draagt die je volledige gezicht bedekt

Je hoef het mondmasker niet te dragen:

 • op het strand
 • aan het zwembad (tenzij anders aangegeven door je accommodatie)
 • als je gaat sporten (dus ook zwemmen)
 • als je gaat wandelen in de natuur of buiten het centrum
 • wanneer je eet/drinkt (restaurant/bar/beach bar)

Het klinkt allemaal erger dan is het: persoonlijk vind ik het best nog meevallen. Ga je op restaurant, dan draag je je mondkapje tot aan je tafeltje, daarna zet je het af. Verlaat je je tafeltje weer, dan zet je het weer op. Op het strand of aan het zwembad hoeft het al niet, en als je gaat hiken ook niet. Ik heb die mondkapjes in verschillende prints, en zie het als een tijdelijk ‘extra’ accessoire… De glimlach eronder, die blijft gewoon!

Zorg dat je de mondkapjes ook correct draagt, namelijk neus en mond bedekt. Op het niet dragen van een mondmasker in de bovengenoemde situatie’s staat een boete van 100eur.

mondkapje mondmasker ibiza corona

Mondmaskers en handgel koop je gewoon in de supermarkt of bij de ‘farmacia’ op Ibiza

Welke coronamaatregelen gelden er in hotels?

Wie zich afvraagt welke veiligheidsmaatregelen er zoal zullen gelden in de hotels deze zomer: Hotelketen Playasol openen slechts 6 van hun 35 hotels op Ibiza weer vanaf 3 juli. De maatregelen die zij nemen worden al aangekondigd op hun website (onder het label “Safe Tourism Certified”), en het geeft dus een goed beeld van wat je zoal kan verwachten:

 • Infraroodthermometers voor temperatuurmetingen van klanten, personeel en leveranciers.
 • Desinfecterende gel-dispensers in alle gemeenschappelijke ruimtes van het hotel.
 • Gebruik van mondmaskers en handschoenen zijn verplicht voor personeel en worden ook ter beschikking gesteld aan gasten, indien zij dit wensen.
 • Social distance van 2m tussen zowel gasten als medewerkers binnen het gehele hotelcomplex (niet binnen je eigen ‘bubbel’).
 • De afstand stoelen en tafels in restaurants wordt vergroot (2m) alsook de afstand tussen ligbedjes aan het zwembad, zeteltjes in de lobby, stoelen in de bar etc.
 • In het gehele hotel zijn er markeringen aangebracht om de richting aan te geven en deze afstand te bewaren.
 • Een maximum aantal personen in de bar en restaurants, dmv. tijdsblokken/shiften, om de toegang tot deze ruimtes te controleren. Tussen iedere ‘shift’ wordt alles ontsmet en de tafels opnieuw gedekt. Alle bestek/servies wordt niet alleen gereinigd maar ook ontsmet.
 • Er wordt voorkeur gegeven aan ‘individual portions as well as the consumption of single-use containers’, waaruit ik begrijp dat de voorkeur gaat naar à la carte eten bestellen ipv. buffet.

Het volledige overzicht lees je hier: https://www.playasolibizahotels.com/actions-post-covid

Wil je weten wat de maatregelen zijn in jouw geboekte hotel❓ Neem dan rechtstreeks contact met hen op en vraag ernaar. Dit kan namelijk verschillen per hotel. Geen zin in al die regeltjes? Huur dan een vakantiewoning, daar ben je lekker ‘op jezelf’ 😉 Ik help je met plezier in het zoeken naar een vakantiehuis, 100% betrouwbare verhuurders en enkel huizen mét licentie.

Interesse? Gebruik ons contactformulier: https://besosdeibiza.com/contact/

Hoeveel ziekenhuizen zijn er op Ibiza?

Twee. Het grootste ziekenhuis van Ibiza is dat van Can Misses, een openbaar ziekenhuis met spoeddienst. Daarnaast is er ook nog een privékliniek ‘Policlinica del Rosario’ zij hebben ook een spoeddienst. Beide bevinden zich in Ibiza stad.

HOSPITAL PÚBLICO CAN MISSES
Tel.: +34 971 397 000
Corona, 32-36 – Can Misses
Ibiza stad

HOSPITAL PRIVADO POLICLÍNICA DEL ROSARIO
Tel.: +34 971 301 916
Via Romana
 – biza stad

Het internationale noodnummer is 112. Meer info over dokters, apotheken en ziekenhuizen op Ibiza vind je hier: https://besosdeibiza.com/noodgevallen/

You may also like

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer

error: Alert: You are not allowed to copy content, © Besos de Ibiza