Reizen naar Ibiza: een compleet overzicht van alle coronamaatregelen

Door Barbara

Update 12/11: covid-test verplicht voor wie naar Spanje/Ibiza wil reizen

Het is vanaf 23 november verplicht voor alle reizigers uit riscolanden die binnenkomen in Spanje/Ibiza (zowel met het vliegtuig als met de ferry) een negatieve covidtest (PCR-test) te kunnen voorleggen bij aankomst. België en Nederland zijn momenteel risicolanden: landen die in de rode en oranje zones zitten en tussen de 25 en 150 besmettingen per 100.000 inwoners hebben geregistreerd in de afgelopen 14 dagen. Deze covidtest mag maximum 72 uur op voorhand zijn uitgevoerd. De voor te leggen test moet het originele fysieke of digitale document zijn en in het Engels of in het Spaans opgesteld zijn.

Je zo’n test aanvragen bij je huisarts, maar door de tweede ‘piek’ aan coronabesmettingen en bijhorende drukte voeren sommige artsen tijdelijk geen testen uit bij reizigers. Het kan ook bij ziekenhuizen, maar check eerst de procedure vooraf want dit kan verschillen per ziekenhuis. De kosten van zo’n test zijn ten laste van de reiziger.

Hier kan je ook terecht:

Het formulier van de Spaanse autoriteiten kan ingevuld worden op de website www.spth.gob.es op elk moment vóór het aanvatten van de reis. Echter, het stuk van het formulier dat vragen bevat in verband met de gezondheid van de reiziger kan pas vervolledigd worden gedurende de laatste 48 uur vóór aankomst in Spanje. Na invulling en ondertekening van het gehele formulier ontvang je een QR-code. De airline’s gaven ook al aan dat ze de negatieve PCR-test zullen opvragen alvorens te boarden. Nadien wordt bij aankomst op de luchthaven die QR-code en de negatieve test opgevraagd en de temperatuur gemeten.

Update 30/10: nieuwe coronamaatregelen voor het hele eiland

Sinds vrijdag 30 oktober gelden er nieuwe maatregelen op Ibiza om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo werd de avondklok vervroegd naar 22u en dit tot 6u ’s ochtends, deze zal van kracht zijn tem. 24 november.

Ook de horeca kreeg strengere maatregelen opgelegd, zo mogen restaurants en bars hun indoorgedeelte niet meer gebruiken, tenzij voor take-away. Enkel outdoor (terras/overdekt terras) kan nog gebruikt worden om klanten te zetten en dit met slechts 50% van hun capaciteit. Consumptie aan de bar is niet toegestaan. De maximale bezetting is zes personen per tafel of groep tafels en tussen alle tafels uiteraard voldoende afstand. Hierdoor sluiten verschillende restaurants – die normaal geopend zijn tijdens de winter – hun deuren. Het is momenteel dan ook erg rustig op het eiland.

Update 25/10: noodtoestand Spanje

Zondag werd door de Spaanse regering voor het hele grondgebied Spanje de noodtoestand uitgeroepen, wegens het stijgend aantal covid-besmettingen in het land. Die noodtoestand stelt de regio’s in staat om plaatselijk strengere maatregelen op te leggen zonder dat dit vooraf door het parlement moet worden goedgekeurd. Regio’s hebben zo bijvoorbeeld de vrijheid om voor hun hele grondgebied (of delen ervan), het in- en uitreizen te verbieden, met uitzondering van essentiële reizen.

 Over heel het grondgebied (behalve de Canarische Eilanden) komt er ook een avondklok die van kracht zal zijn tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens (Ibiza 22u-6u). De nieuwe noodtoestand ging zondagavond in, in eerste instantie dus voor twee weken. Maar premier Sánchez vraagt een verlenging met zes maanden, tot begin mei 2021. Dit moet nog goedgekeurd worden. Wel benadrukte hij dat als blijkt dat de noodtoestand eerder kan worden opgeheven, de regering dat uiteraard zal doen.

Update 20/10: Belgische reizigers worden bij terugkeer uit een rode zone niet meer getest.

Dit tot en met 7 november en uiteraard behalve wanneer je symptomen vertoont. Dit om de druk op de – reeds overbelaste – testcentra te verlichten. Het resultaat van de zelfbeoordelingsvragenlijst, in te vullen via het ‘Belgium Passenger Locator Form’ , zal bepalen of je als reiziger bij aankomst in België al dan niet in quarantaine moet gaan. Zoja, is het belangrijk te weten dat de quarantaine werd verlengd tot 10 dagen. Maar de test vervalt dus.

Voor meer info: reisadvies BE – Spanje

Update 25/09: reizen naar rode zone’s voor Belgen niet langer verboden, wel “ten zeerste afgeraden”

Vrijdag 25 september 2020 werd het reisverbod (België) naar een rode zone (zoals Ibiza) vervangen door een reisadvies, waarbij het ‘ten zeerste afgeraden’ is naar een dergelijke zone te reizen. Die beslissing kadert in het plan om tot een grotere Europese coördinatie te komen. De Europese Commissie streeft sinds kort immers naar één gemeenschappelijke kleurencode voor de hele Europese Unie, maar zover is het echter nog niet. Er is dus (van de Belgische overheid) géén verbod meer – enkel een advies – en je kan dus geen boete meer krijgen wanneer je reist naar een rode zone.

Let wel op: werkgevers kunnen nog steeds verbieden van naar rode zone’s te reizen. Check dit dus vooraf bij je werkgever.

Update 18/09: extra maatregelen voor Ibiza stad en San Antonio

Vanaf vrijdag 18/09 zijn er nieuwe maatregelen van kracht in specifieke zone’s van Ibiza stad en San Antonio (bekijk hier over welke zone’s het gaat) om de verspreiding van het coronavirus in deze gebieden tegen te gaan:

 • Men mag deze zone’s enkel betreden/verlaten voor essentiële verplaatsingen zoals werk, school, medische zorgen, apotheker, boodschappen etc.
 • Winkels, bars en restaurants mogen nog maar op 50% bezetting draaien en moeten verplicht sluiten om 22u.
 • Verder moet men de sociale contacten beperken tot ‘bubbels’ van 5.

Deze maatregelen zullen tot het eind van de maand van kracht zijn, daarna wordt de situatie opnieuw bekeken. De lokale politie en de guardia civil werken samen om te controleren of de maatregelen worden opgevolgd. Alle overige, eerder genomen coronamaatregelen blijven ook nog van kracht.

België – Ibiza: reizen bij code rood

België heeft code rood gegeven aan Spanje en de voltallige Balearen (dus zowel Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca), wegens het stijgend aantal besmettingen. Code rood wil zeggen dat reizen ten zeerste afgeraden is naar deze zone’s. Bij code rood annuleren airline’s en touroperators een groot aantal van hun reizen/vluchten. Vraag je je af of je geboekte reis kan doorgaan? Neem contact op met de klantendienst van je touroperator of airline. Doorgaans zullen zij je echter zelf op de hoogte brengen.

Je vlucht is niet geannuleerd/je wil toch graag vertrekken? Dat kan, maar er zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden:

 • Check vooraf bij je werkgever of reizen naar een rode zone is toegestaan, want dit is vaak niet het geval.
 • Je reisverzekering die niet (volledig) meer dekt: check dit vooraf bij je verzekeraar of in je polis.
 • Vluchtwijzigingen/annulaties waardoor je terugreis wordt bemoeilijkt.
 • Mogelijke quarantaine (10 dagen) bij terugkomst.

Als Belg moet je bij het terugkomen (verplicht) de ‘Belgium Passenger Locator Form’ invullen (zie verderop in dit artikel), ook als je via een buitenlandse luchthaven reist. Daarop moet je invullen waar je verbleef, voor hoelang, welk hotel, vluchtnummer enz.  Aansluitend moet je ook een een zelfbeoordelingsvragenlijst invullen, dit formulier zal aangeven (adhv. de gegevens die je invulde) of je in quarantaine (10 dagen) moet of niet.

Voor meer info: reisadvies BE – Spanje

Nederland – Ibiza: reizen bij code oranje

Nederland geeft de volledige Balearen nog steeds code oranje. Dit wil zeggen dat je als Nederlander nog steeds kan reizen naar Ibiza, maar het wordt afgeraden en quarantaine wordt aangeraden bij terugkeer. Dit is een advies, het is niet bindend of geen verplichting. Enkel bij code ‘rood’ is het verboden te reizen.

Je vlucht is niet geannuleerd/je wil toch graag vertrekken? Hou wel rekening met het feit dat de meeste reisverzekeringen geen volledige dekking meer geven bij code ‘oranje’, kijk dit na in je polis of vraag het aan je verzekeraar. Check ook vooraf bij je werkgever of ze reizen naar een oranje zone toestaan, want vaak verbieden zij dit.

Voor meer info: reisadvies NL – Spanje

mondmasker ibiza regels nieuwe wet mondkapje

Aantal besmettingen op Ibiza

Voor de huidige stand van zaken ivm. aantal coronabesmettingen op Ibiza kan je op deze pagina terecht. Klik dan op ‘Illes’ (=’eilanden’) en dan zie je het overzicht per eiland. Ibiza = Eivissa.

Check ook de website’s van Diario de Ibiza en Periodico de Ibiza: dit zijn de enige 2 officiële kranten van Ibiza. Hun website’s worden voortdurend geüpdate en wie surft via Google Chrome kan de artikels rechtstreeks laten vertalen.

Welke coronamaatregelen gelden er op het vliegtuig en de luchthaven? Welke documenten heb je nodig voor vertrek?

Bij vertrek:

  • Check zo veel mogelijk online in en volg de regels van je airline. Neem vooraf een kijkje op hun website en neem hun veiligheidsvoorschriften grondig door.
  • Als je vanuit NL reist moet je een gezondheidsverklaring invullen en meenemen, die kan je hier downloaden. Alle personen van 16 jaar en ouder moeten dit document invullen.
  • Als je vanuit BE reist is dat niet nodig. Als je als Belg via een Nederlands luchthaven naar Ibiza vliegt dus wél.
  • Op de luchthaven (BE/NL) wordt je temperatuur gemeten aan de ingang of bij binnenkomst.
  • Mondmaskers verplicht op de luchthaven (zowel BE als NL), ook voor kinderen vanaf 6 jaar (BE) en vanaf 13 jaar (NL).
  • Op de luchthaven is slechts een beperkt aantal winkels en restaurants open.
  • Mondmaskers verplicht tijdens de gehele vlucht.
  • Ofwel is er géén service aan boord qua drank of eten ofwel een beperkt assortiment.

Vóór je vertrek naar Ibiza moet je een digitaal document invullen, ten vroegste 48 uur vooraf. Daarna krijg je een e-mail met daarin een QR-code. Die QR-code wordt gescand bij aankomst. Je kan dat formulier invullen via de app ‘Spain Travel Health’ (app store) of via deze link.

 • Op de luchthaven van Ibiza moet je je mondmasker dragen. Je temperatuur wordt mogelijk nogmaals gemeten.

ibiza corona covid maatregelen reizen of niet

Bij terugkomst:

Alle Belgische reizigers die terugkeren uit het buitenland (niet enkel uit de “rode zones” maar ook uit “groene” of “oranje” landen en gebieden). Als je terugreist naar België (zowel per vliegtuig als auto, boot, trein, … ) moet je het document ‘Belgium Passenger Locator Form’ indienen én aansluitend de zelfbeoordelingsvragenlijst, binnen 48 uur voor aankomst in België. Het resultaat van die vragenlijst zal bepalen of je in quarantaine moet of niet.

Opgelet! Als je landt op een Nederlandse luchthaven (bv. Eindhoven) en dan per auto België binnenkomt moet je én de reeds bestaande gezondheidsverklaring NL invullen voor je aan boord gaat (vertrek) én moet je die ‘Belgium Passenger Locator Form’ invullen bij terugkomst.

Ook op de website’s van de luchthavens vind je goede informatie:

mondkapje mondmasker ibiza verplicht

Wanneer moet je een mondmasker dragen op Ibiza? Welke maatregelen gelden er ter plekke?

Vanaf maandag 13 juli is er een nieuwe regelgeving van kracht op de Balearen, betreffende het gebruik van mondmaskers. Zowel inwoners als bezoekers (ouder dan 6 jaar) moeten in volgende situaties een mondmasker dragen:

 • op straat (binnen de bebouwde kom/centrum, maar niet op de zeepromenade)
 • in winkels (zowel kledingswinkels, krantenwinkels, boetieks als supermarkten etc.)
 • openbaar vervoer (bus, taxi, …)
 • op de luchthaven/in het vliegtuig (zie onder voor meer info)
 • in de auto: enkel voor mensen die niet op hetzelfde adres wonen bv. een groep vrienden. Voor gezinnen/koppels (die wél op hetzelfde adres wonen, je ‘bubbel’) telt dit dus niet.
 • op de scooter: tenzij je een helm draagt die je volledige gezicht bedekt

Je hoef het mondmasker niet te dragen:

 • op het strand
 • aan het zwembad (tenzij anders aangegeven door je accommodatie)
 • als je gaat sporten (dus ook zwemmen)
 • als je gaat wandelen in de natuur of buiten het centrum
 • wanneer je eet/drinkt (restaurant/bar/beach bar)

Het klinkt allemaal erger dan is het: persoonlijk vind ik het best nog meevallen. Ga je op restaurant, dan draag je je mondkapje tot aan je tafeltje, daarna zet je het af. Verlaat je je tafeltje weer, dan zet je het weer op. Op het strand of aan het zwembad hoeft het al niet, en als je gaat hiken ook niet. Ik heb die mondkapjes in verschillende prints, en zie het als een tijdelijk ‘extra’ accessoire… De glimlach eronder, die blijft gewoon!

Zorg dat je de mondkapjes ook correct draagt, namelijk neus en mond bedekt. Op het niet dragen van een mondmasker in de bovengenoemde situatie’s staat een boete van 100eur.

mondkapje mondmasker ibiza corona

Mondmaskers en handgel koop je gewoon in de supermarkt of bij de ‘farmacia’ op Ibiza

Welke coronamaatregelen gelden er in hotels?

Wie zich afvraagt welke veiligheidsmaatregelen er zoal zullen gelden in de hotels deze zomer: hotelketen Playasol openen slechts 6 van hun 35 hotels op Ibiza weer vanaf 3 juli. De maatregelen die zij nemen worden al aangekondigd op hun website (onder het label “Safe Tourism Certified”), en het geeft dus een goed beeld van wat je zoal kan verwachten:

 • Infraroodthermometers voor temperatuurmetingen van klanten, personeel en leveranciers.
 • Desinfecterende gel-dispensers in alle gemeenschappelijke ruimtes van het hotel.
 • Gebruik van mondmaskers en handschoenen zijn verplicht voor personeel en worden ook ter beschikking gesteld aan gasten, indien zij dit wensen.
 • Social distance van 2m tussen zowel gasten als medewerkers binnen het gehele hotelcomplex (niet binnen je eigen ‘bubbel’).
 • De afstand stoelen en tafels in restaurants wordt vergroot (2m) alsook de afstand tussen ligbedjes aan het zwembad, zeteltjes in de lobby, stoelen in de bar etc.
 • In het gehele hotel zijn er markeringen aangebracht om de richting aan te geven en deze afstand te bewaren.
 • Een maximum aantal personen in de bar en restaurants, dmv. tijdsblokken/shiften, om de toegang tot deze ruimtes te controleren. Tussen iedere ‘shift’ wordt alles ontsmet en de tafels opnieuw gedekt. Alle bestek/servies wordt niet alleen gereinigd maar ook ontsmet.
 • Er wordt voorkeur gegeven aan ‘individual portions as well as the consumption of single-use containers’, waaruit ik begrijp dat de voorkeur gaat naar à la carte eten bestellen ipv. buffet.

Het volledige overzicht lees je hier: https://www.playasolibizahotels.com/actions-post-covid

Wil je weten wat de maatregelen zijn in jouw geboekte hotel❓ Neem dan rechtstreeks contact met hen op en vraag ernaar. Dit kan namelijk verschillen per hotel. Geen zin in al die regeltjes? Huur dan een vakantiewoning, daar ben je lekker ‘op jezelf’ 😉 Ik help je met plezier in het zoeken naar een vakantiehuis, 100% betrouwbare verhuurders en enkel huizen mét licentie.

Interesse? Gebruik ons contactformulier: https://besosdeibiza.com/contact/

Hoeveel ziekenhuizen zijn er op Ibiza?

Twee. Het grootste ziekenhuis van Ibiza is dat van Can Misses, een openbaar ziekenhuis met spoeddienst. Daarnaast is er ook nog een privékliniek ‘Policlinica del Rosario’ zij hebben ook een spoeddienst. Beide bevinden zich in Ibiza stad.

HOSPITAL PÚBLICO CAN MISSES
Tel.: +34 971 397 000
Corona, 32-36 – Can Misses
Ibiza stad

HOSPITAL PRIVADO POLICLÍNICA DEL ROSARIO
Tel.: +34 971 301 916
Via Romana
 – biza stad

Het internationale noodnummer is 112. Meer info over dokters, apotheken en ziekenhuizen op Ibiza vind je hier: https://besosdeibiza.com/noodgevallen/

You may also like

Deze website gebruikt cookies. Sommige cookies zijn noodzakelijk om de website goed te doen functioneren en kan je niet weigeren als je deze site wil bezoeken. Andere cookies gebruiken we voor analysedoeleinden. Deze kan je weigeren indien je dit wenst. Accepteer Lees meer